700 milioane euro vor fi transferaţi către cele mai atractive măsuri de investiţii din PNDR

Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 29 iunie 2011

700 milioane euro vor fi transferaţi către cele mai atractive măsuri de investiţii din PNDR

Circa 600-700 de milioane de euro vor fi transferate către cele mai atractive măsuri de investiţii din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 - 2013, care se află în prezent la cea de-a şasea modificare, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Valeriu Tabără.

"Suntem la a şasea modificare a PNDR pentru a putea asigura mai mulţi bani pentru investiţii în vederea modernizării fermelor şi a sistemelor de valorificare a produselor agricole. Măsurile cu grad crescut de accesare sunt cele de înfiinţare şi modernizare a fermelor (121), măsura 123 pe industrie alimentară, 141 pentru fermele de subzistenţă, dar şi cele privind investiţiile în activităţi non-agricole (312) şi cele din infrastructura rurală, respectiv măsura 322. Pentru toate aceste măsuri au fost alocate în anul 2011 toate fondurile disponibile", a precizat Tabără, citat de Agerpres.

Potrivit datelor furnizate de şeful de la Agricultură, până la această dată proiectele finalizate din fonduri europene pe dezvoltare rurală sunt în număr de 1.777, în condiţiile în care sunt contractate la finanţare 29.960 proiecte în valoare de 3,985 miliarde de euro.

"Valoarea plăţilor efectuate către beneficiarii tuturor măsurilor este de 2,08 miliarde de euro, reprezentând un grad de absorbţie de 26% din alocarea aferentă întregului program, incluzând şi avansul primit de la Comisia Europeană de 561 milioa-ne euro după aprobarea programului", a spus Tabără.

Cu toate că cifrele privind implementarea PNDR sunt pozitive, situând programul pe primul loc din punctul de vedere al absorbţiei de fonduri europene, oficialul MADR s-a arătat nemulţumit de perioada mare de întârziere de la contractarea unui proiect până la efectuarea plăţilor, solicitând în acest sens Autorităţii de Management o situaţie în legătură cu cauzele acestor întârzieri pentru reglementarea şi simplificarea accesării fondurilor europene.

Pentru anul 2011 au fost stabilite 16 sesiuni de depunere pe PNDR, cu o alocare totală de 1,64 miliarde de euro. Până în prezent s-au des-făşurat 9 sesiuni de depunere de proiecte, numărul celor depuse depăşind de trei ori alocarea disponibilă pe măsura 312 şi de 1,5 ori alocarea pe măsura 123.

"Au mai rămas 7 sesiuni de depunere, cale mai importante fiind pentru măsura 112 < Instalarea tinerilor fermieri >, unde vor exista două sesiuni în lunile iulie şi octombrie, şi pe măsura 141 < Sprijinirea fermelor de subzistenţă > pentru care va fi organizată o sesiune în octombrie, suma disponibilă fiind de 200 de milioane de euro", a subliniat ministrul Agriculturii.

PNDR 2007 - 2013 este instrumentul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investiţiile private şi publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România. Alocarea totală între 2007 şi 2013 pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) este de 9,67 miliarde de euro, bani europeni.

2011 va fi un an agricol bun pentru producţiile de grâu, orz şi rapiţă

Anul 2011 va fi un an agricol bun pentru producţiile de grâu, orz şi rapiţă, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Valeriu Tabără.

"Vom avea un an agricol bun în 2011. Nu este chiar atât de secetos pe cât s-a spus în luna mai deoarece nivelul apei din sol a fost optim pentru cereale, respectiv pentru culturile de grâu, triticale, orz şi rapiţă. Practic, timpul secetos din această perioadă certifică calitatea acestor recolte pe care o vom cunoaşte la mijlocul lunii august după ce vor fi analizate probele de Institutul de Bioresuse Alimentare", a precizat Tabără. Ministrul Agriculturii nu a exclus faptul că sunt anumite zone cu probleme pentru producţiile agricole vegetale, dar care nu vor afecta semnificativ recolta totală.

"Nu spun că nu sunt probleme în anumite zone din nordul Moldovei, din Ardeal sau chiar pe anumite insule din Bărăgan, dar în mod cert nu vor influenţa semnificativ recoltele din acest an", a adăugat Valeriu Tabără. Oficialul MADR a declarat recent că valoarea producţiei vegetale va fi între 10 şi 12 miliarde euro, în 2011, aproape dublă faţă de anul trecut.

"Am făcut o evaluare pe baza preţului producţiilor vegetale şi estimez că în acest an valoarea producţiei vegetale va depăşi 10 miliarde de euro. Cred că va fi aproape dublă faţă de anul trecut şi nu discut decât de producţia vegetală, nu şi de restul sectoarelor", a spus recent Valeriu Tabără. Potrivit acestuia, la ora actuală se înregistrează una din cele mai bune producţii de orz din ultimii 25 de ani, atât din punct de vedere calitativ cât şi cantitativ, media fiind de patru tone la hectar. În privinţa grâului, producţia medie este estimată la peste 3.500 de tone la hectar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb