Comisarul european pentru politică regională Danuta Hübner şi comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale Vladimír ©pidla au ajuns la un acord cu România privind planul naţional şi priorităţile acesteia pentru politica de coeziune 2007-2013. În Cadrul Strategic Naţional de Referinţa (CSNR), autorităţile române prezintă modalităţile în care acestea intenţionează să utilizeze finanţarea UE în valoare de 19,21 miliarde de euro pe o perioadă de şapte ani, în conformitate cu Agenda Lisabona. Procedura de adoptare a cadrului pentru România a fost acum încheiată, incluzând priorităţile acestuia, alocările anuale indicative şi lista programelor operaţionale. România a transmis Comisiei Europene Cadrul Strategic Naţional de Referinţă (CSNR) în februarie 2007. Comisarul Hübner a precizat: " Vom fi alături de România în aceste momente de tranziţie rapidă. În mod concret, noi credem că această asistenţă europeană va contribui la generarea unei creşteri suplimentare a PIB cu 15-20% până în 2015. Aceasta va reprezenta un stimulent pentru întreaga economie, iar cetăţenii români pot să aştepte cu nerăbdare locuri de muncă noi şi mai bune".
CSNR stabileşte în termeni generali modul în care România, în următorii şapte ani, va utiliza suma alocată din resurse europene de 19,21 miliarde de euro, pentru a-şi duce la îndeplinire obiectivele de promovare a creşterii economice, de creare de noi locuri de muncă, de consolidare a capitalului uman şi de asigurare a unei dezvoltări echilibrate şi armonioase, care include reducerea disparităţilor dintre regiuni.
Priorităţile generale ale CSNR vor fi puse în aplicare prin intermediul a şapte programe operaţionale (OP). Trei programe vor primi finanţare din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR): programul operativ regional, programul pentru promovarea competitivităţii economice şi programul operativ de asistenţă tehnică. Printre altele, aceste programe vor sprijini întreprinderile mici să găsească finanţarea, consilierea şi infrastructura tehnică de care acestea au nevoie pentru a se dezvolta, vor crea poli de creştere economică durabilă în oraşele de dimensiuni mari şi medii, vor ameliora punerea în aplicare în domeniul afacerilor a rezultatelor cercetării şi vor promova eficacitatea energetică şi utilizarea surselor de energie alternative.
Două programe vor fi finanţate din Fondul Social European (FSE). Acestea se vor concentra asupra dezvoltării resurselor umane şi asupra ameliorării capacităţii administrative, o cerinţă prealabilă importantă pentru punerea în aplicare cu succes a fondurilor structurale. În cele din urmă, două programe acordă prioritate ameliorării infrastructurii de bază a ţării, în special pentru transport şi mediu. Acestea includ construirea sau reabilitarea a 1.400 km de şosele.