Cele mai tranzacţionate companii listate la Bursă au fost în ultima perioadă SIF "Oltenia", "Rompetrol Rafinare" şi "Petrom", investitorii manifestînd un interes deosebit pentru aces-te titluri.
Cu acţiunile SIF Oltenia au fost realizate ieri tranzacţii reprezentînd 20% din valoarea totală a tranzacţiilor perfectate la Bursă. Au fost transferate 1,2 milioane acţiuni SIF 5 în valoare de peste 15 miliarde de lei. La finele sesiunii bursiere, preţul titlurilor SIF 5 a fost de 12.500 lei/acţiune, scăzînd uşor cu 0,79% faţă de ziua anterioară.
Iulian Panait, preşedintele societăţii de consultanţă KTD Invest, consideră că evoluţia de ieri a Bursei a reprezentat în fapt o consolidare a cotaţiilor titlurilor societăţilor listate. În opinia domniei sale, după două zile consecutive de creşteri la Bursă, preţurile acţiunilor s-au aşezat la un anumit nivel.
Brokerii sînt de părere că în acest moment se pot face speculaţii pe piaţă pe baza zvonurilor care circulă referitor la diferite companii şi că este posibil ca acest fenomen să dureze doar cîteva zile.
Unii actori ai pieţei consideră că în următoarea perioadă ne vom îndrepta spre noi valori minime ale cotaţiilor. Aceştia consideră că nu există semne pozitive de întoarcere a pieţei, în plus sînt de părere că două zile de variaţii pozitive nu pot schimba un trend...
• SIF Banat Crişana înlocuită de SIF Oltenia
Dacă pînă nu demult în topul preferinţelor investitorilor de pe piaţă s-au aflat acţiunile SIF 1 Banat - Crişana, locul acesteia a fost luat de SIF 5 Oltenia. Cu titlurile SIF 5 s-au realizat trans-ferurile cele mai ridicate din categoria SIF.
SIF Oltenia a anunţat, într-un comunicat de presă, că există două posturi vacante de administratori ai Consiliului său de Administraţie. Data de 10 iunie reprezintă termenul limită pentru depunerile dosarelor de candidatură.
• Acţiunile "Rompetrol" încearcă să recupereze pierderea suferită
Cea de-a doua societate în topul celei mai mari valori trans-ferate se găseşte Rompetrol Rafinare Constanţa. După scăderea drastică a cotaţiilor în urma anchetării preşedintelui companiei la Parchet, preţul acţiunilor a crescut treptat, ajungînd ieri, la sfîrşitul şedintei de tranzacţionare la 794 lei/titlu, în creştere uşoară de doar 0,51% faţă de ziua anterioară. Cu titlurile rafinăriei s-au realizat trans-feruri însumînd peste 20 miliarde de lei, la un volum de peste 25 milioane de acţiuni, mai puţine decît în sesiunea anterioară.
Acţiunile Rompetrol au fost ieri cele mai tranzacţionate titluri de la categoria a doua, atît ca valoare, cît şi ca volum trans-ferat, reprezentînd aproximativ 18% din totalul bursier.
Rompetrol Rafinare a anunţat blocarea investiţiilor de mediu, potrivit declaraţiilor directorului executiv adjunct al companiei, Philip Stephenson. Compania este decisă să blocheze pentru moment orice proiect care vizează dezvoltarea societăţii. Conducerea îşi motivează decizia deoarece doreşte să se concentreze asupra apărării împotriva acuzaţiilor aduse de procurori preşedintelui şi din cauza neclarităţilor privind protejarea investiţiilor de mediu de către lege şi de către acordurile bilaterale ale ţării în această privinţă. Compania hotărîse pentru acest an o emisiune de eurobonduri cu o valoare de 100-150 milioane euro, însă datorită situaţiei actuale, s-a luat decizia de amînare.
• După rezultatele bune raportate, Petrom stîrneşte interesul investitorilor
O altă surpriză plăcută la Bursă au reprezentat-o acţiunile companiei Petrom, care au evoluat pozitiv în ultimele zilei. La începutul lunii iunie, cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost Petrom, cu un rulaj destul de mare. La finele sesiunii bursiere de ieri, preţul a fost de 3.680 lei/acţiune, în creştere cu 0,82% faţă de sesiunea anterioară. Cursul nu a cunoscut corecţii mari după anunţarea rezultatelor financiare pentru primul trimestru.