Activiştii Greenpeace, reţinuţi la Cernavodă de autorităţile portuare

Ziarul BURSA #Companii / 16 august 2005

Treizeci de activişti ai Organizaţiei Internaţionale Greenpeace care intenţionau să organizeze o acţiune de protest ieri în faţa Centralei Nuclearelectrice Cernavodă au fost reţinuţi şi amendaţi de către Căpitănia Portului Cernavodă, pentru încălcarea legislaţiei navale româneşti.

Anamaria Bogdan, coordonatorul român al campaniei Energy Revolution Tour 2005, organizată de Greenpeace în mai multe oraşe-port din opt ţări dunărene, a declarat că acţiunea care se dorea a fi organizată pe apă, în faţa centralei nucleare de la Cernavodă a fost întreruptă de intervenţia poliţiei şi căpităniei care i-au luat pe protestatari, atît pe cei aflaţi la bordul velierului Greenpeace - Anna cît şi pe cei aflaţi în cinci bărci gonflabile şi i-au dus la sediul autorităţii portuare.

Purtătorul de cuvînt al Autorităţii Navale Române, Monica Paraschiv, a precizat corespondentului Rompres, că activiştii Greenpeace, străini şi români, au fost reţinuţi de poliţia de frontieră şi în prezent se află la sediul Căpităniei Portului Cernavodă. Atît ei cît şi comandantul navei Anna sunt pasibili de amenzi individuale cuprinse între 10 milioane şi 100 milioane lei vechi pentru că au navigat în apele interioare fără autorizaţie prealabilă din partea Administraţiei Canalelor Navigabile. Organizatorii manifestaţiei spun că Organizaţia Greenpeace cere, prin această activitate, oprirea investiţiilor în centrala nuclearelectrică de la Cernavodă. "În locul acestor investiţii, Guvernul român ar trebui să arate un interes mai mare eficienţei energetice şi energiilor regenerabile deoarece România foloseşte cu 50% mai multă energie şi produce aproape de 5 ori mai mult CO2 decît media europeană şi înainte de a investi în centrale nucleare noi, este mai ieftin să se investeşti în economisirea energiei", a declarat la sfîrşitul protestului Jurrien Westerhof, coordonatorul internaţional al campaniei în cadrul Greenpeace CEE. Organizatorii campaniei au oferit presei un document care relevă faptul că România nu a rezolvat problema depozitării deşeurilor nucleare, în prezent la Cernavodă fiind produse anual 90 tone de deşeuri nucleare, iar după pornirea Unităţii nr. 2, această cantitate se va dubla. Deşeurile radioactive, extrem de periculoase, sunt depozitate în cadrul centralei şi nimeni nu ştie ce se va întîmpla cu ele în următorii 100.000 ani, iar pe lîngă aceste deşeuri nucleare, anual rezultă şi 200 kg de plutoniu, suficiente pentru producerea a 40 de bombe.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb