Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a stabilit reducerea debitului de uzinare a Hidroelectrica, în vederea asigurării necesarului de apă pentru populaţie şi agricultură, fără a fi afectată producţia de electricitate, a declarat recent directorul ANAR, Marius Postelnicescu.
"Am stabilit cu cei de la Hidroelectrica o reducere a programului de uzinare în anumite zone, atât pentru centralele de pe lacurile aflate în administrarea lor (Hidroelectrica - n.r.), cât şi pentru cele de pe lacurile din administrarea noastră (ANAR - n.r.)", a spus Postelnicescu, citat de NewsIn.
Acesta a explicat că măsura reducerii debitului de uzinare nu va afecta producţia de electricitate şi a fost determinată de nevoia asigurării necesarului de apă pentru agricultură şi pentru populaţie. "Stabilirea debitelor care să fie uzinate de Hidroelectrica a fost făcută aşa încât să fie asigurat necesarul de apă în aval, acolo unde există prize ale operatorilor care se ocupă de alimentarea cu apă a populaţiei sau ale Administraţiei Naţionale Îmbunătăţiri Funciare pentru irigaţiile necesare agriculturii", a mai arătat Postelnicescu.
Potrivit directorului general al ANAR, măsura reducerii programului de uzinare a Hidroelectrica face parte din strategia pe termen scurt privind seceta, adoptată de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile şi unităţile pe care le are în subordonare sau coordonare, împreună cu Ministerul Agriculturii.
În ceea ce priveşte măsurile avansate de ANAR în cadrul acestei strategii, directorul instituţiei a precizat că acestea vizează identificarea tuturor forajelor, de adâncime medie şi mare, precum şi stabilirea costurilor privind potenţiala echipare cu pompe, energie electrică şi rezervoare. "Trebuie ca toate forajele să fie pregătite, aşa încât să putem interveni prompt, însă numai acolo unde este cazul", a mai spus Marius Postelnicescu.