Proiectul de extindere a pistei Aeroportului "Transilvania" din Târgu Mureş aşteaptă deschiderea sesiunii pentru fondurile europene oferite prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Transporturi, suma necesară pentru extinderea pistei încadrându-se în 40 de milioane de euro.
Directorul Aeroportului "Transilvania" din Târgu Mureş, Ştefan Petru Runcan, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că deschiderea sesiunii pentru fondurile europene oferite prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Transporturi ar putea avea loc la începutul anului 2011, iar unitatea pe care o conduce figurează între cele 12 aeroporturi eligibile din ţară, trans-mite Mediafax. Runcan a declarat că Aeroportul "Transilvania" din Târgu Mureş s-a pregătit în ce priveşte depunerea proiectelor pentru finanţare din fonduri gestionate de Comunitatea Europeană, referitoare în primă fază la dezvoltarea infrastructurii la aeroport şi apoi a platformei multimodale, la care practic întreaga regiune să aibă un beneficiu.
Potrivit acestuia, proiectul extinderii pistei la 3.600 de metri se încadrează în valoarea maximă care se preconizează a se putea acorda pentru un proiect, de 40 de milioane de euro, unitatea mureşeană aşteptând deschiderea sesiunii pentru fondurile europene oferite în acest sens prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Transporturi.
"Ministerul Transporturilor gestionează această activitate, pe POS Trans-porturi, la care mă refeream, există notificări făcute către Comisie pentru ca această activitate să fie sub formă de ajutor de stat, din cauza asta încă trenează, faţă de alte domenii de transporturi, pe care tot ministerul le gestionează. Credem că până la finele anului lucrurile vor fi certe şi practic se vor face deschiderile pentru aplicanţi, în sensul în care aeroporturile care sunt eligibile să poată depune cereri de finanţare, conform ghidului solicitantului", a spus Runcan.
El a menţionat că ghidul nu este definitivat în momentul de faţă, dar în mare este cunoscut. "Aeroportul < Transilvania > Târgu Mureş, împreună cu cel din Cluj, doreşte să participe la aceste fonduri. Dorim, cu cei 40 de milioane de euro, limita maximă la care există în momentul de faţă indicii că s-ar putea depune un proiect - normal că se poate modifica - dorim să facem extinderea pistei, care să ducă la o lărgire a capacităţii de activitate şi la o încadrare la normele tehnice pe care aviaţia civilă mondială le are în perioada imediat următoare, la partea de recomandări, restricţii, domeniu de operare, zgomot, mediu şi nu numai", a spus Runcan.
Potrivit unuia dintre experţii aeroportului, Toni Băceanu, unitatea dispune de o serie de avantaje, oferite de poziţia geostrategică şi posibilitatea dezvoltării fără restricţii a aeroportului într-un concept european de platformă multimodală, care să lege transportul aerian de cel feroviar şi rutier.
Potrivit prezentărilor făcute de reprezentanţii aeroportului, se estimează că după finalizarea investiţiei vor fi generate 1.170 de noi locuri de muncă şi 162 de milioane de euro anual pentru întreaga zonă deservită.
Tot vineri, un operator aerian din Braşov şi-a prezentat cele două noi achiziţii de aparate de zbor disponibile pentru zboruri business, agrement şi speciale la cerere, de pe Aeroportul "Transilvania" Târgu Mureş şi aerodromul Ghimbav. Este vorba de avionul Diamond Da42 cu patru locuri, disponibil la zboruri fără escală până la 2.000 de kilometri la o viteză de aproximativ 300 kilometri pe oră, şi elicopterul Bell 407 cu şase locuri, aparatele de zbor putând fi închiriate la costuri între 400 şi 1.200 de euro pe ora de zbor, dar şi cumpărate.
Demonstraţiile aeriene ale celor două echipamente de zbor au întregit imaginea concretă a ceea ce Aeroportul "Transilvania" din Târgu Mureş poa-te oferi, au declarat reprezentanţii acestuia.