• Firmele ar putea obţine preţuri mai mici pe piaţa liberă
Comisia Europeană a iniţiat, în iunie, procedura de infringement împotriva României în mai multe cazuri privind piaţa internă a gazului şi energiei electrice. Comisia are obiecţii cu faptul că ANRE mai reglementează, încă, preţurile pentru consumatorii non-casnici (instituţii şi agenţi economici).
Alexandru Săndulescu, director politici energetice din cadrul Ministerului Economiei, a declarat, la finele săptămânii trecute: "Declanşarea acestei proceduri de infringement s-ar putea finaliza cu obligaţia ca ANRE să nu mai reglementeze preţul decât pentru populaţie. Acest lucru înseamnă că va creşte gradul de deschidere a pieţei".
Altfel spus, mai mulţi agenţi economici, care nu şi-au exercitat, încă, dreptul de a-şi schimba furnizorul, se vor "trezi" direct pe piaţa liberă, nu neapărat "fără curent", ci cu energia furnizată la alt preţ. Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a declarat, recent, într-un interviu: "Situaţia agenţilor economici care vor trebui să activeze ca şi consumatori în piaţa liberă nu este neapărat groaznică şi nici nu înseamnă că vor rămâne fără curent. Practic, se schimbă condiţiile din contractul de furnizare. Firmele şi instituţiile îşi pot negocia, acum, foarte uşor, un preţ extrem de bun pentru electricitate. Concurenţa este acerbă, iar preţul electricităţii a scăzut puternic pe piaţa liberă. Toată lumea are de câştigat dacă îşi schimbă furnizorul în această perioadă".
Domnia sa ne-a explicat că piaţa concurenţială oferă acum condiţiile ideale pentru creşterea gradului real de liberalizare, care "înţepenise" la circa 55% la finele lui 2008. Criza din 2009 a adus mai mulţi consumatori pe piaţa liberă, care au dorit să-şi reducă din cheltuieli pentru un tarif mai bun la electricitate.
După anunţul de declanşare a procedurii de infringement, Petru Lificiu, preşedintele ANRE, a declarat: "Cred că procedura a fost declanşată din cauza faptului că nu am informat la timp Comisia despre evolutia pieţei şi specificul consumatorilor noştri captivi. ANRE va informa Comisia Europeană, în două luni, cu privire la motivele pentru care România a menţinut preţul reglementat al energiei electrice pentru anumiţi consumatori non-casnici". Domnia sa a subliniat că avertizarea Comisiei Europene, care a fost formulată şi pentru alte 24 de state, vizează faptul că România a încălcat regulile privind informarea.