Alexandrion Grup critică decizia de reducere a TVA pentru berea la halbă

Elena Deacu
Companii #Agro-alimentar / 11 iunie 2015

Producătorul de băuturi spirtoase Alexandrion Grup critică amendamentul adoptat de Parlament prin care TVA aplicată berii la halbă va scădea la 9%, considerând că măsura este "populistă şi discreţionară".

"Vorbim despre o măsură populistă, discreţionară şi care nu va face decât să destabilizeze piaţa băuturilor alcoolice, fie ele spirtoase sau nu. Se creează, astfel, o favorizare concurenţială a unor jucători de pe această piaţă, situaţie care mă tem că va crea nemulţumiri atât de mari încât se va mări şi mai mult sectorul pieţei negre", a declarat fondatorul şi preşedintele Alexandrion Grup România, Nawaf Salameh.

Nawaf Salameh a afirmat că o serie de cocktailuri au o concentraţie mai mică de alcool decât berea la halbă, iar acestea nu vor face obiectul reducerii TVA.

"Există cocktailuri care au un conţinut alcoolic chiar mai mic decât berea la halbă. De ce, atunci, să nu cerem reducerea TVA şi pentru aceste băuturi? Sau pentru orice alt tip de băuturi alcoolice care se vând în sectorul HoReCa, la pahar? Mai ales că şi noi, ca şi berarii, putem argumenta că, astfel, vom vinde mai mult, ceea ce s-ar traduce, în final, prin contribuţii mai mari către sistemul de taxe şi impozite", a adăugat Salameh.

Totodată, Alexandrion Grup susţine că se va crea o modificare forţată a comportamentului de consum, în condiţiile în care numărul băutorilor de bere la halbă este aproximativ egal cu cel al consumatorilor de cocktailuri ce au în compoziţie sucuri naturale. Aceştia din urmă, ghidaţi de criteriul preţului mai mic, vor alege berea în defavoarea cocktailurilor, tendinţă care va afecta nu doar producătorii de băuturi spirtoase, ci şi pe cei de sucuri naturale şi, în cele din urmă, pe producătorii de fructe.

Salameh este de părere că amendamentul de scădere până la 9% a TVA-ului pentru berea la halbă încalcă cele patru principii ale fiscalităţii, prevăzute de Codul Fiscal: neutralitatea măsurilor fiscale pentru a asigura condiţii egale investitorilor; certitudinea impunerii, prin elaborarea de norme juridice clare, echitatea fiscală la nivelul persoanelor fizice şi eficienţa impunerii prevederilor respective.

"În aceste condiţii, cred că este recomandată o revizuire a acestei măsuri şi o mai bună raportare, pe termen mediu şi lung, la modul şi nevoia de impunere a unor măsuri fiscal, astfel încât efectul să fie nu acela de a obţine imediat simpatia publicului, ci de a construi durabil pentru economia naţională", a conchis Salameh.

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9% pentru berea la draft, în baza unui amendament aprobat, miercuri, de către deputaţi la ordonanţa care diminuează TVA pentru produsele alimentare, pregătită de Guvern să fie aplicată din luna iulie a acestui an.

Amandamentul a fost propus de către deputatul minorităţilor naţionale Adrian Merka şi a fost preluat şi de comisia de buget.

"Berea va fi încadrată tarifar la codul NC 22 03 00 10, fiind singura băutură alcoolică destinată consumului exclusiv în restaurante, necesitând instalaţii specifice de servire deţinute de persoane juridice. Din acest punct de vedere, nu există riscul ca vânzarea în HoReCa să capete o dimensiune de retail, datorită caracterului de servire a berii la draft specific doar industriei ospitalităţii", a motivat iniţiatorul amendamentului.

Amendamentele adoptate mai prevăd că, pentru berea produsă de mici fabrici de bere independente, a căror producţie în anul calendaristic precedent nu a depăşit 200.000 hl/an, iar pentru anul în curs antrepozitarul autorizat declară pe proprie răspundere că va produce o cantitate mai mică de 200.000 hl/an, se aplică nivelul redus al accizelor specifice. Pentru micile fabrici de bere independente nou înfiinţate pentru care antrepozitarul propus declară pe propria răspundere că va produce o cantitate mai mică de 200.000 hl/an se aplică nivelul redus al accizelor specifice.

Acelaşi regim se aplică şi pentru berea livrată pe teritoriul României de către mici fabrici de bere situate în alte state membre, potrivit prevederilor din norme.

Fiecare mică fabrică de bere are obligaţia de a depune la autoritatea competentă, până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, o declaraţie pe propria răspundere privind cantitatea de bere pe care a produs-o în anul anterior şi/sau cantitatea de bere pe care urmează să o producă în anul în curs, potrivit prevederilor din normelor metodologice.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb