Produsele agro-alimentare mai ieftine promise de aleşii neamului încă din luna februarie a anului curent riscă să se transforme într-o nouă momeală electorală, întrucât iniţiativa legislativă de reducere a TVA la alimentele de bază s-a pierdut prin Parlament, iar tendinţa de creştere a preţurilor la materia primă utilizată în industria agro-alimentară pare de neoprit.
Deşi Senatul a aprobat încă din data de 6 februarie 2008 o iniţiativă legislativă care urmărea reducerea TVA la pâine, carne, lapte, ulei vegetal şi zahăr, de la 19% la 5%, iar parlamentarii opoziţiei şi-au mediatizat puternic reuşita, prezentând-o ca şi cum ar fi produs efecte imediate de la votul lor, în realitate, nimeni nu are niciun interes ca produsele agro-alimentare să se ieftinească pe cheltuiala bugetului de stat şi să treacă şi de Camera Deputaţilor.
Potrivit senatorului PSD Ilie Sârbu, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege privind reducerea TVA la alimentele de bază, această iniţiativă legislativă ar fi stat, până în prezent, în umbra unor evenimente precum summit-ul NATO şi, mai nou, ar intra sub zodia viitoarelor alegeri locale.
În realitate, propunerea PSD de reducere a TVA la alimente nici nu a ajuns pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, iar, de cea a PC, care prevedea un TVA redus de 9% la produsele alimentare, nimeni nu-şi mai aminteşte.
"Propunerea noastră de reducere a TVA la 5% pentru produsele alimentare nu a trecut de nicio comisie a Camerei Deputaţilor, nu a primit număr de înregistrare şi nici măcar nu a intrat în procedură", ne-a explicat Ilie Sârbu.
Senatorul a precizat că, dacă proiectul de lege ar fi parcurs etapele menţionate, iniţiativa legislativă de reducere a TVA la alimente, ar fi intrat în aprobare tacită după 45 de zile de la votul Senatului, nefiind nevoie şi de votul deputaţilor. Astfel, dacă deputaţii ar fi introdus proiectul de lege în comisiile Camerei, am fi avut TVA redus la alimente încă de la jumătatea lunii martie. La rândul lor, producătorii agro-alimentari acuză clasa politică de furt de iniţiativă şi de jocuri electorale. "Noi ne luptăm de patru, cinci ani de zile să introducem o propunere de reducere a TVA la alimente, iar partidele politice nici măcar nu ne-au consultat pe această temă", ne-a spus Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară. Frumosu a subliniat că o asemenea iniţiativă ar trebui să vină din partea partenerilor sociali din industria agro-alimentară, nu din partea partidelor politice al căror unic interes îl constituie doar voturile cetăţenilor. Frumosu a dat exemplu PSD, care "a avut în programul de guvernare 2000-2004 şi propunerea de reducere a TVA la alimente, dar nu a avut niciun interes să o facă". În opinia sa, actuala iniţiativă legislativă este blocată şi de influenţa manifestată de Ministerului Economiei şi Finanţelor, în rândul deputaţilor din Comisii. Pe de altă parte, Sorin Minea, preşedintele Federaţiei "Romalimenta", susţine că actuala iniţiativă legislativă are caracter discriminatoriu, întrucât în lista de produse eligibile pentru TVA redus se face diferenţă între produsele apraţinând aceleaşi game. Preşedintele "Romalimenta" ne-a mai spus că reducerea TVA la alimente ar avea un impact pozitiv asupra sectorului de producţie şi procesare întrucât preţul materiei prime este din ce în ce mai mare, iar o taxă mai mică acordată statului ar putea să ţină, astfel, preţurile produselor comercializate în frâu, pentru un timp mai îndelungat. De aceeaşi părere este şi Dragoş Frumosu care a precizat că, dacă reducerea TVA la alimente ar beneficia de un cadru legislativ adecvat, care ar putea să controleze preţurile, acestea nu s-ar majora pentru câteva luni de la intrarea în vigoare a noii modalităţi de taxare. În sprijinul celor declarate de reprezentanţii industriei agro-alimentare stau rapoartele Institutului Naţional de Statistică , referitoare la situaţia materiei prime din sectorul agricol, care demontează practic afirmaţiile parlamentarilor, potrivit cărora am beneficia de alimente mai ieftine de pe urma demersului lor. Astfel, pe fondul secetei din vara anului trecut care a afectat în proporţie de 65% suprafaţa cultivată a ţării, diminuând oferta internă de produse, şi în condiţiile în care producţia de cereale boabe a înregistrat o scădere cu 49,9%, concomitent cu reducerea producţiilor medii la hectar, atât producătorii agro-alimentari, cât şi procesatorii nu aveau cum să practice preţuri mici. La momentul actual, în condiţiile în care subvenţiile agricole nu s-au acordat în totalitate sau au venit prea târziu, în timp ce preţurile la inputuri au continuat să crească, o reducere a TVA la alimente ar reprezenta, în cel mai fericit caz, potrivit agricultorilor, doar o soluţie de moment.
Organismele internaţionale şi-au exprimat în câteva rânduri nemulţumirea privind iniţiativa de reducere a TVA la alimente de bază. În opinia analiştilor, acest lucru ar duce la depăşirea ţintei indicatorilor macroeconomici ai ţării noastre, implicit a inflaţiei.