ALIN BURCEA, PARALELA 45, ACUZĂ: "Guvernul manifestă lipsă de interes faţă de industria turismului"

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 14 aprilie 2020

Alin Burcea, CEO Paralela 45 şi fondatorul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) a afirmat că din cât ştie se caută soluţii, că există fonduri europene ce pot fi alocate pentru restituirea banilor turiştilor, sub formă de bonuri de masă sau vouchere de vacanţă.

Alin Burcea, CEO Paralela 45 şi fondatorul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) a afirmat că din cât ştie se caută soluţii, că există fonduri europene ce pot fi alocate pentru restituirea banilor turiştilor, sub formă de bonuri de masă sau vouchere de vacanţă.

Alin Burcea, CEO Paralela 45 şi fondatorul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) acuză Guvernul de dezinteres faţă de cei 250.000 de turişti care au plătit avansuri pentru vacanţe care sunt blocate acum pe fondul pandemiei de coronavirus care a dus, de altfel, la restricţii de călătorie şi la închiderea graniţelor ţărilor.

Domnia sa a spus: "Protestăm faţă de lipsa de preocupare şi interes demonstrată până acum de Guvernul României în privinţa turismului şi, în mod special, a agenţiilor de turism. Guvernul României a obţinut granturi de 65 milioane euro pentru Tarom şi 65 milioane euro pentru Blue Air, dar pentru cei 250.000 de turişti care au dat avansuri pentru servicii acum aflate în blocaj, nu se pot găsi aproximativ 65 milioane de euro sau orice formă de sprijin? Din cele 1,5 miliarde de euro aflate la Ministerul Fondurilor Europene, sau din cele 3,3 miliarde de euro obţinute pentru sprijinirea economiei, nu există resurse pentru aceşti turişti, sau este o uriaşă lipsă de voinţă şi interes faţă de restul industriei noastre?".

Domnia sa ne-a declarat că nu consideră că până acum Guvernul i-a sprijinit, în mod special, pe cei din turism.

"Am cerut ca statul să intervină, să sprijine restituirea avansurilor date de turişti, pentru că şi noi, la rândul nostru, am dat banii mai departe, la partenerii noştri, care, la rândul lor, au dat avansurile la hotelurile din ţările respective. Banii nu rămân la noi, ei merg la parteneri, la tour operatorul grec, turc, spaniol, bulgar... De asemenea, noi contractăm şi plătim avansuri mari şi la companii aeriene, pentru zborurile charter. Nu îţi ţine nimeni avioanele la dispoziţie, fără bani avans, şi nu vorbim despre 1.000 de euro. De aceea, agenţiile româneşti nu au banii pe care îi cer oamenii, sumele fiind virate, în general, la extern", ne-a mai spus Alin Burcea.

CEO-ul Paralela 45 a subliniat că agenţiile de turism au cerut să li se restituie banii, însă nimeni nu s-a înghesuit: "Există cineva, un proprietar de hotel, care să dea bani inapoi, azi, în această situaţie de «război»"?

Alin Bucrcea a mai explicat: "În acest moment, Ministerul Economiei, condus de domnul Ministru Virgil Popescu, lucrează la un portal unde vom trece toate sumele achitate de către turişti. Se încearcă găsirea de resurse, pentru restituirea, totală sau parţială, a acestor sume. După asta, ne reglăm noi cu statul roman".

Totodată, CEO-ul agenţiei de turism a mai afirmat că din cât ştie se caută soluţii, că există fonduri europene ce pot fi alocate pentru restituirea banilor turiştilor, sub formă de bonuri de masă sau vouchere de vacanţă.

"Este bună şi această variantă, bonurile de masă sprijină industria alimentară, voucherele de vacanţă ajută hotelurile din România, iar turiştii îşi recuperează, într-un fel, banii.

Sunt deja ţări europene care au obţinut bani de la UE - cum este Danemarca. Fondul de garantare al agenţiilor din Danemarca a obţinut un credit de 220 de milioane de euro pe 6 ani, restituie banii oamenilor, şi văd ei cum recuperează.

Deci, există precedent!

Ce trebuie să se înţeleagă: sunt banii oamenilor, peste 200.000 de persoane, nu sunt banii agenţiilor", a completat Alin Burcea.

Industria turismului a fost printre cele mai afectate ramuri ale economiei de pandemia de coronavirus, agenţiile de turism au în prezent activitatea blocată şi încearcă să găsească soluţii pentru cei 250.000 de turişti care au plătit avansuri pentru vacanţe pe care nu le mai pot efectua.

Proprietarul agenţiei de turism ne-a spus că încă nu poate fi făcută o estimare financiară a impactului pandemiei, dar oricum va fi de sute de milioane de euro.

Potrivit lui Alin Burcea, dacă această criză se prelungeşte cu maximum trei luni, cel puţin jumătate dintre agenţiile de pe piaţă vor da faliment.

"Turismul nu îşi va reveni mai repede, să nu fim mai optimişti decât este cazul...", a subliniat domnia sa.

Acesta a adăugat că sfatul principal pentru turişti a fost, este şi va fi să aibă răbdare, să nu anuleze, ci să reprogrameze vacanţele şi călătoriile.

Întrebat când vede o reîntoarcere a turiştilor, Alin Burcea ne-a dezvăluit că este greu să facă asemenea pronosticuri, dar cel mai probabil că din toamnă.

"Dar va exista o teamă generală, şi, în plus, vor fi resurse puţine. Se va merge în România, la mare, la munte, prin apropiere: Bulgaria, Grecia, Turcia, Ungaria, Croaţia", a mai estimat CEO-ul Paralela 45.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Avem un deficit de 2,1 miliarde de euro din turism extern all-inclusive in fiecare an, deci nu cred ca sustinerea unei gauri negre ar trebui sa fie acum prioritatea bugetara, ci a productiei interne de orice fel, bunuri, servicii. Mofturile de all-inclusive din ce ramane, daca ramane...

    1. Burcea a fost mereu un smecheras.Acum ar vrea sa mai dea un tun.

      Nu e adevarat ca banii din avansuri au fost toti trimisi hotelierilor.O parte au ramas la P45.

      Am platit 50 % din sejur si am renuntat,acceptand sa pierd cei 20% penalizare.Restul de 30% nu vor sa-l restituie,desi am anulat inainte de data limita.Sa intelegem ca Burcea plateste 50% hotelierilor si noi suntem penalizati doar cu 20%? Adica cei 30% sunt sustinuti din buzunarul lui Burcea? Cat de tampiti ne crede?  

    Turismul extern era bine acum pentru 2 luni de stagnare gata a papat bani si nici nu ii returneaza pai afaceri din astea face orice “dorel”

    Ce putem sa intelegem din articolul asta? Adica Burcea zice intai ca Guvernul e dezinteresat si apoi ca Ministerul Economiei lucreaza la un portal care sa ajute... Oare chiar nu stie ca Ministerul Economiei face parte din Guvern?

    Am plătit și eu Paralela 45, în avans ,5600 lei ,pentru un circuit. Acum constat că nu se mai poate accesa site-ul. Voiam o reprogramare....Probabil că se va întâmpla la fel ca si cu Omnia în 2017. Adică-vom pierde banii !

    1. Situatia este similara dpdv juridic

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb