Am putea relua exporturile de carne de porc în UE din toamna acestui an

Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 10 mai 2011

Exportul intracomunitar de carne şi produse din carne de porc provenite din fermele autohtone va fi reluat cel mai probabil din toamna acestui an, a declarat, ieri, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş, citat de Agerpres. Domnia sa a subliniat: "La sfârşitul lunii mai - începutul lunii iunie, aşteptăm o delegaţie a serviciilor de inspecţie europene veterinare de la Dublin care va verifica modul în care funcţionează procedurile privind comerţul intracomunitar al cărnii de porc din România. E o dovadă în plus faţă de statele membre că România îşi respectă propriile angajamente. (...) Deşi nu vreau să dau anumite termene, sunt încrezător că în cursul acestui an, din toamnă, vom ieşi pe piaţa comunitară cu carne şi produse din carne de porc din fermele autohtone".

Acesta a subliniat că Autoritatea Veterinară (ANSVSA) împreună cu colegii de la Ministerul Agriculturii şi cu patronatele din industria cărnii de porc au definitivat procedura privind sistemul canalizat al comerţului intracomunitar cu carne de porc.

Radu Roatiş a spus: "Am stabilit de comun acord nişte proceduri astfel încât să respectăm legislaţia, dar şi să putem oferi posibilitatea controlului, respectiv că toată carnea provine din ferme indemne de pestă porcină. Ulterior, am transmis lista celor care doresc să se înscrie şi până în prezent au fost depuse solicitări din partea unui număr de 12 entităţi juridice. Două au avut toată documentaţia completă şi vor urma procedura prin care vor fi făcute verificările pe teren, în cadrul fermelor, iar celelalte au fost notificate să îşi completeze dosarele şi aşteptăm să îşi aducă forma finală pentru depunerea documentelor. După ce vom finaliza acest lucru, se vor face controalele fizice ale fermelor legate de măsurile de biosecuritate, iar la abatoare, intrările şi ecarisajul. La sfârşitul lunii mai - începutul lunii iunie aşteptăm o delegaţie a serviciilor de inspecţie europene veterinare de la Dublin care va verifica modul în care funcţionează toate aceste proceduri privind comerţul intracomunitar al cărnii de porc din Româ-nia".

Roatiş a precizat că după aceste verificări, informaţiile sunt transmise către Comisia Europeană care va intra în procedura juridică. "Prin aceas-tă procedură se modifică decizia europeană cu un addendum prin care se spune că va face obiectul comerţului intracomunitar şi al exportului carnea provenită de la porcii din Româ-nia", a explicat Radu Roatiş.

Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa Uniunii Europene din anul 2003, întrucât România folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor. În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească, până la 31 decembrie 2009, interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control.

În decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală a aprobat includerea României în anexa III a Deciziei 2008/855. În acest context, unităţile de procesare a cărnii de porc din România, care prelucrează carne provenită din zonele europene oficial libere de pesta porcină clasică, au primit permisiunea de a livra pe piaţa unică europeană produse purtând mărci româneşti. Condiţia necesară aprobării acestora a fost capacitatea de a asigura trasabilitatea cărnii materie primă şi a producţiei destinate exportului.

România a solicitat Comisiei Europene, la cererea producătorilor români, includerea în anexa II a Deciziei 2008/855. Aceasta ar putea permite şi comerţul cu carne şi produse din carne de porc produse în România, deschizând producătorilor români perspective favorabile pentru a-şi comercializa produsele pe piaţa europeană.

Includerea României în anexa II-a Deciziei 2008/855 este esenţială, deoarece se poate solicita ulterior înscrierea în Anexa I a Directivei, ce va permite liberalizarea totală, inclusiv posibilitatea comercializării porcinelor vii pe piaţa europeană.

Ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, în judeţul Timiş, la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificaţi peste 50.000 de porci. În prezent, în România sunt crescuţi 5,1 milioane de porci în ferme şi gospodării ale populaţiei, din care aproape 1,4 milioane în exploataţii profesionale şi 3,8 milioane în gospodăriile populaţiei.

Consumul anual în România se ridică la circa 11 milioane de porci, acesta fiind asigurat în proporţie de 60% numai din importuri. Potrivit datelor MADR, în 2010, importurile de carne de porc proaspătă sau refrigerată a ocupat primul loc în schimburile comerciale cu produse agroalimentare, fiind aduse de pe pieţele intra şi extracomunitare circa 198.914 tone, în valoare de 304,7 milioane euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Promisiuni de genul acesta, au existat in ultimii ani.

    Pt anul acesta, parca era termen aprilie-mai. Acum, se da alt termen, in toamna. 

    Iar in toamna, altul.

    Spuneti mai bine ca sunteti incompetenti. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb