AMBASADORUL MARII BRITANII: Subvenţionarea energiei prin contracte pentru diferenţă poate fi aplicată şi în România, pentru reactoarele 3 şi 4

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 octombrie 2017

Marea Britanie a aplicat un mecanism de sprijin pentru energia nucleară, numit contracte pentru diferenţă, sistem care asigură investitorii că-şi vor recupera costurile, şi care poate fi aplicat şi în România la proiectul reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, a declarat, miercuri, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummel, cu ocazia unui summit pe tema energiei nucleare.

"Avem o experienţă vastă, o istorie lungă de 60 de ani de energie nucleară, o industrie vivace, plină de talent. Au ajuns aici 20 de companii britanice în domeniul nuclear. Ştim că în România aveţi planuri mari, ambiţioase, la Cernavodă este o centrală nucleară de succes, există intenţia extinderii duratei de viaţă a reactorului 1, apoi proiectul reactoarelor 3 şi 4 şi cred că în toate aceste domenii avem companii care pot ajuta în realizarea acestor ambiţii", a spus diplomatul, citat de Agerăres.

Marea Britanie a fost prima ţară care a cerut şi a primit de la Bruxelles aprobarea unui nou tip de schemă de sprijin pentru industria nucleară, respectiv aşa-numite contracte pentru diferenţă, în baza cărora statul asigură investitorilor diferenţa dintre preţul din piaţă al energiei electrice şi pragul la care investitorii îşi recuperează costurile.

Întrebat dacă acest mecanism se poate aplica şi în România, pentru proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, ambasadorul a răspuns afirmativ.

"Am găsit pentru proiectul centralei nucleare de la Hinkley Point (din Marea Britanie, primul pentru care se va aplica această schemă - n.r.) o metodă financiară, adică aceste contracte pentru diferenţă, care sunt inovative şi care sperăm să poată ajuta în realizarea centralei şi sunt sigur că acest program poate fi aplicat şi în alte ţări, precum şi în România", a precizat Brummel.

Oficialul a adăugat că este nevoie de aceste ajutoare de stat întrucât investiţiile în realizarea unei centrale nucleare sunt foarte mari, iar investitorii au nevoie de o asigurare că îşi vor recupera investiţiile.

În urmă cu un an, Daniela Lulache, CEO al Nuclearelectrica la acea vreme, a arătat că proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă poate fi implementat cu ajutorul acestor contracte pentru diferenţă.

Lulache a mai spus că o parte dintre aceste mecanisme de sprijin reprezintă ajutoare de stat şi vor trebui aprobate de către Comisia Europeană.

Pe data de 9 noiembrie 2015, reprezentanţii Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation (CGN) au semnat Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea unităţilor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice Cernavodă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O lae cocoana Lulache ; cand o face plopu' pere si rachita micsunele vor fi gata reactoarele 3 si 4 !

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb