Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) solicită autorităţilor adoptarea de urgenţă a pachetului de legi privind achiziţiile publice, pentru a scăpa de ''provocări cronice'', precum "cultura imediatului", corupţia, lipsa de viziune sistemică integrată, decalajele acumulate şi restrângerea capacităţii administrative, se arată într-un comunicat al organizaţiei.
"AmCham România, prin Grupul de Lucru pentru Fonduri Structurale şi Achiziţii Publice, urmăreşte cu deosebit interes dezbaterea legislativă pe tema pachetului de legi ce reglementează domeniul achiziţiilor publice, respectiv progresul realizat în această direcţie, şi semnalează importanţa adoptării de urgenţă de către Parlamentul României a celor patru legi şi a aplicării lor integrate", se menţionează în comunicat.
Potrivit documentului, organizaţia susţine promovarea unor criterii de atribuire care să ţină cont de valoarea generată pe întreaga durată de viaţă a proiectelor, de randamentul economic şi utilitatea sistemică sau de impactul replicator, de calitatea tehnică a execuţiei şi de experienţa specializată a contractorilor.
"Efectul devastator al dictaturii preţului cel mai scăzut în licitaţiile publice din România va fi imposibil de neutralizat pentru perioada trecută, însă remediile există pentru viitor. Din perspectiva mediului privat, contează transparenţa procedurilor şi a dialogului cu autorităţile publice, stabilitatea legislativă şi dezvoltarea economică, eficienţa procesului competitiv, precum şi o selectare avizată a proiectelor pe criterii de oportunitate şi sustenabilitate", se mai arată în comunicat.
În plus, AmCham consideră ca provocări cronice "cultura imediatului", corupţia, lipsa de viziune sistemică integrată, decalajele acumulate şi restrângerea capacităţii administrative, ce pot fi remediate pe fond doar prin conturarea şi calibrarea unui proiect de ţară multi-generaţional, respectiv a unei direcţii competitive şi a unor priorităţi strategice care să ţină cont de valorile naţionale şi de interesele ţării, precum şi de rolul său în formula europeană şi transatlantică, potrivit sursei citate.
Preşedintele AmCham România, Daniela Nemoianu, a declarat: "Achiziţiile publice trebuie să devină un instrument transparent, funcţional şi eficient, care să asigure alocarea eficientă şi competitivă a fondurilor bugetare sau europene către proiecte viabile economic, cu impact în dezvoltarea pe termen mediu şi lung a ţării".
Conform comunicatului, numeroasele priorităţi ale României, în condiţii de mari constrângeri bugetare, implică un exerciţiu amplu de proiecţii strategice, sustenabile sistemic pe termen mediu şi lung.
Pachetul de legi privind achiziţiile publice a fost aprobat de Guvern în toamna acestui an şi urma să intre în dezbatere parlamentară în regim de urgenţă, pentru a se aplica de la 1 ianuarie 2016, potrivit fostului ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici.