Americanii ne pot lăsa în... scutul gol

O.D.
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 22 noiembrie 2011

Minunile nu ţin foarte mult, mai ales când ele se petrec în apropiere de Caracal. Superscutul de la Deveselu, proiectat să facă faţă la orice fel de bombă, poate fi făcut zob de nişte dosare. Dosare care conţin datoria de stat a SUA, şi cu care se bate tare de tot în mesele Congresului. Când ameninţarea vine din interior şi există şanse mari ca o bombă perversă să-ţi explodeze direct în buget, pari mai puţin preocupat de protecţia aliaţilor de peste Ocean şi cauţi soluţii pentru problema de acasă. Aceas-tă piesă se joacă în aceste zile la Washington şi este privită cu gura căscată de spectatorii din zona Carpaţilor. Declaraţiile politice sforăitoare despre mega protecţia de care vom avea parte pot fi lovite de nulitate, iar cursurile de engleză făcute pe malul şanţului şi posibilele idile cu soldaţi musculoşi şi domniţe ieşite la sapă vor fi simple vise irealizabile. Chiar dacă nu protejează împotriva rachetelor, cultivarea prazului poate redeveni ocupaţia de bază în zonă.

Cea mai ambiţioasă încercare a Washingtonului de reducere a datoriei de stat a SUA este pe cale să se încheie cu un eşec, după ce membrii republicani şi democraţi ai supercomisiei create în urmă cu trei luni nu au reuşit să treacă peste divergenţele care îi separă pe tema taxelor şi cheltuielilor publice. După un an de bătălii dure în Congres pe buget şi datoria de stat, eşecul "supercomisiei" reprezintă un nou semnal că cele două partide refuză să ajungă la un compromis necesar pentru a aşeza finanţele publice ale SUA pe un făgaş stabil şi sustenabil. Posibilul eşec întăreşte imaginea unui Washington "disfuncţional" în rândul populaţiei, investitorilor şi mediului de afaceri, deja dezamăgiţi de certurile constante din Congres, care au adus în vară SUA în pragul intrării în insolvenţă pe o chestiune tehnică, res-pectiv ridicarea plafonului datoriei de stat. Liderii celor două partide sau reprezentanţii Casei Albe nu au comentat informaţiile apărute în presă. "Supercomisia" trebuia să ajungă la un acord până miercuri. Republicanii vor face eforturi să apere bugetul Apărării de reducerile automate de cheltuieli de 600 miliarde de dolari declanşate de eşecul supercomisiei de a ajunge la un numitor comun. Acordul încheiat în vară de cele două partide pentru ridicarea plafonului datoriei de stat prevede măsuri automate de reducere a deficitului bugetar cu 1.200 miliarde de dolari în următorii zece ani, dacă supercomisia nu ar reuşi să ajungă la un consens şi să recomande Congresului un alt proiect. Tăierile automate, care vor afecta toate sectoarele, au fost stabilite tocmai pentru a motiva comisia să ajungă la un acord. Datoria de stat a SUA a atins săptămâna trecută 15.000 de miliarde de dolari ajungând astfel la 100% din PIB-ul anual. Când americanii se deciseseră să debarce şi la noi, cu o mică întârziere de 60 de ani, au constatat că e cazul să mai reducă din cheltuieli.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. sa ne lase si in curu gol si pe langa prazul sculat , ca ei isi permit orice , cum dau de fundul sacului cum baga tiparnitza in functiune..

    Ca tot a trecut toamna, iar ne-au fentat americanii ( stil propriu ) , ca dupa al doilea razboi mondial. Acum ce faceti dragi si iubiti conducatori, TRECETI LA SCUTUL RUSESC ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb