ANALIZĂ:  Piaţa rezidenţială a clădirilor cu risc seismic ridicat, într-o continuă creştere

Andrei Stan
Companii #Imobiliare / 28 august 2017

Piaţa rezidenţială a clădirilor cu risc seismic ridicat, într-o continuă creştere

Piaţa rezidenţială a clădirilor cu risc seismic ridicat se află într-o continuă creştere, investitorii străini fiind cei mai interesaţi de exploatarea acestei nişe, arată o analiză realizată de platforma imobiliară Wizmo.ro şi de agenţia "Bucharest Imobiliare".

Analiza punctează: "Deşi riscurile asumate sunt mari, la fel este şi profitul. Astfel, investitorii au creat o listă «neoficială» de preţuri de vânzare pentru aceste proprietăţi. Ei cumpără, în special, apartamente nerenovate, de mari dimensiuni, situate ultracentral, pe care le împart în locuinţe mai mici, le renovează la standarde înalte şi le închiriază. De cele mai multe ori, pe termen lung, în regim hotelier, prin AirBNB sau alte reţele, cu un grad de întoarcere a investiţiei situat între 6 şi 10%, în fiecare an".

Daciana Petrov, proprietarul "Bucharest Imobiliare", a declarat: "Personal, consider o reală oportunitate investiţia în astfel de clădiri, în special datorită poziţiei lor ultracentrale. Pentru un preţ de 500-600 euro pe mp, a avea o locuinţă în inima Bucureştiului, reprezintă o afacere, pe care multi o percep foarte riscantă, dar pe care unii investitori o găsesc foarte atractivă şi o exploatează. O astfel de proprietate poate fi amortizată în 8-10 ani, iar după consolidare, poate să îi crească valoarea chiar şi de 3 ori".

În ceea ce priveşte închirierile de imobile "cu bulină" în scop comercial, acestea au scăzut dramatic după adoptarea legii nr. 282/2015, care interzice desfăşurarea de activităţi ce implică aglomerări de persoane în clădirile cu risc seismic, notează analiza.

Potrivit autorilor analizei, actul normativ a avut un impact semnificativ pe această piaţă, mai ales în Centrul Vechi din Bucureşti, şi a cauzat pierderi uriaşe ale proprietarilor de afaceri din zonă, care s-au trezit "în stradă", după ce au facut investiţii de zeci şi chiar sute de mii de euro în amenajarea spaţiilor evacuate peste noapte.

Jucătorii care au avut resurse financiare să se repoziţioneze în piaţă (lanţuri de restaurante, francize, farmacii, sedii de bănci etc.), şi-au relocat afacerile pe marile bulevarde comerciale, cum ar fi Bulevardul Decebal din Capitală, în mall-uri, precum şi la parterul clădirilor nou construite, în diverse zone de interes ale oraşelor, mai arată analiza.

Maarten Deboo, CEO Wizmo.ro, a afirmat: "Interesul pentru acest tip de imobile este, se pare, din ce în ce mai mare şi în rândul utilizatorilor din mediul online, judecând după numărul căutărilor din Google. Dacă în iulie 2016 sintagma «clădiri cu risc seismic» a fost căutată de aproximativ 46.000 de ori, anul acesta, în iulie, numărul s-a dublat, ajungând la 92.680, conform datelor Google Keyword Planner".

Conform datelor Ministerului Transporturilor şi Construcţiilor, din aproximativ 3.000 de clădiri de locuit expertizate tehnic în Bucuresti şi în 26 de judeţe, 600 au fost încadrate în clasa I de risc seismic, 383 dintre acestea aflându-se în Capitală. Un număr de 125 de clădiri sunt multietajate, construite înainte de anul 1940 şi au fost identificate ca prezentând pericol public. Acestea au fost declarate de către autorităţi ca reprezentând prioritatea numărul unu în reducerea riscului seismic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb