ANGAJAŢII DE LA FISC CER SALARII MAI MARI Sindicaliştii: "Există tensiuni puternice în rândul angajaţilor din Finanţele Publice"

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 aprilie 2017

Dacă salariile angajaţilor din Finanţe vor rămâne la nivelul de jos al salarizării din sectorul bugetar, atunci va începe şi exodul finanţiştilor, avertizează Sindicatul Naţional Finanţe Publice - SindFISC, precizând: "Vă informăm că există tensiuni puternice în rândul angajaţilor din Finanţele Publice, care ameninţă că vor înceta să îşi mai ducă la îndeplinire atribuţiile de impulsionare a colectării veniturilor la bugetul de stat, în condiţiile în care nu le sunt respectate drepturile prevăzute de lege".

Sindicaliştii atrag atenţia guvernanţilor de modul în care angajaţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) îşi desfăşoară activitatea zilnică depinde în mare măsură îndeplinirea programului de guvernare asumat de actuala coaliţie guvernamentală.

"Însuşi Premierul Sorin Grindeanu, în luările de cuvânt din presa ultimelor zile, a afirmat că ANAF este «o instituţie cheie» în atingerea obiectivelor guvernamentale", remarcă sindicaliştii.

Aceştia arată, într-un comunicat: "Este ştiut faptul că, pentru anul 2017, ANAF are atribuţii de administrare şi colectare pentru venituri bugetare în sumă totală de 212,5 miliarde lei, cu 6,5% mai mult faţă de anul 2016. Dacă vom compara nivelul indicatorilor prezentaţi de Ministrul Finanţelor Publice în aceste zile cu nivelul acestora înregistrat pentru lunile ianuarie şi februarie ale anului 2016, astăzi asistăm la o creştere semnificativă a veniturilor colectate de ANAF, în condiţiile în care colectarea veniturilor bugetare este cu mult mai dificil să fie realizată, în primul rând din cauza legislaţiei fiscale actuale, care prevede reducerea unor cote de impunere, a unor baze de impozitare, eliminarea unor taxe etc.

La sfârşitul lunii martie, în vederea creşterii gradului de colectare a impozitelor şi taxelor la bugetul de stat, alături de organele de executare silită, abilitate să efectueze proceduri specifice de executare silită, organele de inspecţie fiscală şi nu numai, au primit atribuţii suplimentare privind consilierea contribuabililor pentru plata la timp a impozitelor şi taxelor, precum şi privind încurajarea acestora pentru solicitarea plăţii eşalonate a obligaţiilor fiscale. (...)

Stimaţi guvernanţi, nu este posibil să ne solicitaţi mereu atragerea de venituri la buget, în condiţiile în care, în cadrul Ministerului de Finanţe ne sunt încălcate drepturile! Pentru noi nu au fost prevăzuţi niciodată bani în buget pentru acordarea de tichete de vacanţă, la noi s-au blocat promovările, pentru noi nu se acordă niciun fel de sporuri la salariul de bază, la noi nu s-au egalizat salariile de bază la nivelul maxim impus de lege şi hotărârea CCR, deşi prin activitatea pe care o desfăşurăm, cu toţii suntem obligaţi să respectăm prevederile legale ce ne guvernează munca!

Odată cu propunerile făcute pentru Legea salarizării unitare în domeniul bugetar, se vorbeşte despre creşteri salariale pentru diferite categorii socio-profesionale, cum ar fi: poliţişti, medici, etc., dar nu şi pentru finanţişti. (...) Stimaţi guvernanţi, susţinem faptul că medicii trebuie să fie bine plătiţi, susţinem faptul că cei care ne instruiesc copiii sau cei care asigură ordinea publică trebuie să aibă salarii decente. Nu putem fi de accord, însă, ca activitatea noastră instituţională să nu fie nici măcar finanţată, iar salariile noastre să rămână mult în urma salariilor altor colegi bugetari, pentru care noi, cei din Finanţele Publice, suntem direct răspunzători în alimentarea bugetului statului. De ce oare să nu raportăm şi salariile finanţiştilor din ţara noastră la salariile finanţiştilor din Uniunea Europeană, activitatea şi modul nostru de lucru, cu cele ale omologilor finanţişti din alte state? Cu siguranţă vom constata că diferenţele sunt enorme şi acestea vor justifica pe deplin o finanţare corectă necesară desfăşurării activităţii celor pe care îi reprezentăm".

În acest context, sindicaliştii din finanţe solicită deblocarea promovărilor pe post în cadrul sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor Publice, prevederea în buget a sumelor necesare acordării tichetelor de vacanţă, egalizarea salariilor de bază la nivelul maxim impus de lege şi luarea în considerare a solicitărilor SindFISC cu privire la legea salarizării unitare: nivel de salarizare de bază decent, în funcţie de importanţa socială a muncii prestate, acordarea de sporuri specifice activităţilor specifice, asigurarea protecţiei juridice pentru angajaţii care îşi asumă riscuri deosebite în desfăşurarea activităţii instituţionale, recunoaşterea funcţiilor specifice corespunzătoare activităţilor specifice în cadrul ANAF şi, nu în ultimă instanţă, "finanţarea corectă" a întregii activităţi desfăşurate de angajaţi în atingerea obiectivelor asumate de Guvern prin programul de guvernare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Salarii marite ar trebui sa primeasca cei de la control, cei de la tehnologia informatiei si cam atat. Nu vad cum impulsioneaza incasarile cei de la ghisee, de la secretariat si ceilalti functionar. Acestia au serviciu stabil, program lejer, pentru o plata de imozit treci pe la 3 oameni-unul face foaia de varsamant, unul chitanta si altul incaseaza banii. Ar mai trebui unul sa le arfiveze si ar fi totul pus la punct. In rest daca din cei trei ramane unul poate sa aiba salariul marit.

    Salarii marite ar trebui sa primeasca cei de la control, cei de la tehnologia informatiei si cam atat. Nu vad cum impulsioneaza incasarile cei de la ghisee, de la secretariat si ceilalti functionar. Acestia au serviciu stabil, program lejer, pentru o plata de imozit treci pe la 3 oameni-unul face foaia de varsamant, unul chitanta si altul incaseaza banii. Ar mai trebui unul sa le arfiveze si ar fi totul pus la punct. In rest daca din cei trei ramane unul poate sa aiba salariul marit.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb