Angajatorii vor fi obligaţi să facă dosare pentru fiecare angajat în parte şi să elibereze copii ale documentelor în 15 zile de la solicitarea angajatului, potrivit proiectului de Hotărâre privind întocmirea şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor. Proiectul de act normativ, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prevede că angajatorul are obligaţia de a întocmi un dosar personal pentru fiecare salariat, de a-l păstra în bune condiţii la sediu, precum şi de a-l prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora.
Dosarul personal al salariatului trebuie să cuprindă cel puţin următoarele documente: actele necesare angajării, contractul individual de muncă, actele adiţionale şi celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă, acte de studii, certificate de calificare, precum şi orice alte documente care certifică legalitatea şi corectitudinea completării în registru.
"La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să îi elibereze acestuia copii ale documentelor existente în dosarul personal, ale paginilor din registrul electronic care cuprind înscrierile referitoare la persoana sa şi/sau un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul general de evidenţă şi din dosarul personal, în termen de 15 zile de la data solicitării. Documentele sunt eliberate în copie certificată de reprezentantul legal al acestuia sau de persoana împuternicită de angajator pentru conformitate cu originalul", mai prevede proiectul de hotărâre, citat de Mediafax.
Registrul electronic şi dosarele personale ale fiecarui salariat vor fi păstrate în condiţii care să asigure securitatea datelor, precum şi păstrarea lor îndelungată şi corespunzătoare.
"Angajatorul şi prestatorul răspund solidar pentru asigurarea acestor condiţii, precum şi pentru orice prejudiciu produs salariatului, sau oricărei alte persoane fizice sau juridice, prin încălcarea acestor obligaţii", se arată în document.