ANGELA MERKEL:  "Reducerea datoriei Greciei nu este posibilă conform reglementărilor din zona euro"

I.D.
Internaţional / 6 aprilie 2016

O reducere a valorii nominale a datoriei Greciei (haircut) nu este posibilă conform reglementărilor din zona euro, a afirmat, marţi, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, adăugând că Berlinul vrea o finalizare rapidă a evaluării progreselor înregistrate de Atena în procesul de implementare a reformelor cerute de creditorii internaţionali în schimbul asistenţei financiare, transmit AP şi Reuters.

Angela Merkel s-a întâlnit, marţi, cu directorul general al FMI, Christine Lagarde. Fondul Monetar Internaţional participă la al treilea pachet de asistenţă financiară ce va fi acordat Greciei, în valoare de 85 miliarde de euro (93,79 miliarde de dolari), cu condiţia ca ceilalţi creditori să reducă povara datoriei Greciei, informează sursele citate.

Germania, deşi a insistat ca FMI să ia parte la programul de asistenţa financiară, a anunţat că o reducere a datoriei Greciei nu poate fi discutată până când Atena nu demonstrează că îndeplineşte solicitările creditorilor (Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Fondul de susţinere a zonei euro (MES)).

"Nu este o solicitare a Guvernului de la Berlin să nu existe o ştergere a datoriei, ci mai degrabă, în opinia noastră, în zona euro nu este posibilă, din punct de vedere legal, o astfel de acţiune", le-a declarat jurnaliştilor Angela Merkel, după întâlnirea cu Christine Lagarde şi alţi lideri mondiali.

Premierul elen Alexis Tsipras speră că o finalizare cu succes a evaluării creditorilor internaţionali, care ar urma să deblocheze fonduri estimate la cinci miliarde de euro, va deschide calea unor negocieri privind atenuarea poverii datoriei Greciei.

Cei cinci miliarde de euro sunt necesari pentru achitarea împrumuturilor de la FMI, a bondurilor care ajung la scadenţă de la BCE şi a facturilor neplătite din ţară.

Christine Lagarde a dat asigurări că FMI este "determinat să continue să ajute Grecia".

Discuţiile dintre Grecia şi reprezentanţii creditorilor au fost reluate luni după-amiază la Atena, pe un fond tensionat după publicarea de către Wikileaks a unui document asupra negocierilor dintre Atena şi creditorii ei, în care reprezentanţii Fondului evocă posibila intrare în incapacitate de plată a ţării, relatează AP.

Ministrul elen de Finanţe, Euclide Tsakalotos, a prezentat noile măsuri pe care Guvernul ar urma să le adopte pentru a obţine aprobarea creditorilor cu privire la programul de redresare a economiei, transmite sursa citată.

Acest program se bazează pe acordul încheiat în vara anului trecut cu privire la un nou împrumut de 86 de miliarde de euro acordat Greciei în schimbul unor noi măsuri de austeritate.

Potrivit unei surse guvernamentale, proiectul de lege cu privire la reforma pensiilor, precum şi o nouă reformă a fiscalităţii, vor fi în centrul negocierilor cu creditorii, pe care Guvernul de la Atena vrea să le finalizeze imediat, fără ca creditorii să ceară noi măsuri suplimentare nerealiste.

Potrivit presei, creditorii ar vrea un compromis cu privire la noi măsuri suplimentare care să permită realizarea unor economii suplimentare de până la 5,4 miliarde de euro, ceea ce ar provoca mânia sindicatelor. În schimb, oficialii de la Atena ar vrea o încheiere rapidă a procedurilor de evaluare pentru a putea demara o discuţie cu privire la o nouă reducere a datoriei publice a Greciei.

Însă, aceste negocieri vin la câteva zile după ce Wikileaks a publicat ceea ce organizaţia prezintă a fi o transcriere a unei conferinţe telefonice ce a avut loc la 19 martie între Poul Thomsen, şeful Departamentului Europa al Fondului, şi colega sa Delia Velculescu, şefa misiunii FMI pentru Grecia, care este prezentă şi la discuţiile de luni, potrivit sursei citate.

Cei doi se plâng de ritmul lent al discuţiilor şi diferenţele dintre previziunile economice pentru Grecia ale europenilor şi cele ale FMI şi menţionează şi strategia ce trebuie adoptată în cursul negocierilor.

În acest context, Thomsen întreabă: "Cum se va ajunge atunci la o decizie? În trecut, a fost luată numai o dată decizia şi a fost atunci când ei (grecii) duceau serios lipsă de bani intraţi în default" (incapacitate de plată - n. r.).

"Şi este posibil ca acest lucru să se întâmple din nou. Iar în acest caz, se tărăgănează până în iulie şi în mod clar că europenii nu vor discuta în lunile dinainte de Brexit", a adăugat el, referindu-se la referendumul britanic din 23 iunie.

"Sunt de acord că avem nevoie de un eveniment, dar nu ştiu care va fi", a declarat, puţin mai târziu, Delia Velculescu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ori stergerea datoriei ori tiparire de E rezultatul acelasi.

    Grecia e in moarte clinica se trezeste in cealalta lume.

    Imi place lumea se schimba poate se cutremura si cu Panama Papers si o discutie telefonica. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb