Autoritatea Nationala pentru Reglementare în Comunicatii si Tehnologia Informatiei, prin directiile sale teritoriale din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara, organizeaza, în perioada 17 - 27 octombrie 2007, sesiunea ordinara de examinare în vederea obtinerii certificatelor de radioamator si radiotelefonist.
Radioamatorismul consta, în principal, în studierea, experimentarea, instalarea si utilizarea de mijloace de radiocomunicatii fara un interes comercial. Certificatul de radioamator este eliberat de catre ANRCTI în urma unui examen, organizat în doua sesiuni, în lunile aprilie si octombrie ale fiecarui an, de catre directiile teritoriale ale ANRCTI. Urmatoarele examene vor avea loc pe 24 octombrie (Bucuresti), 20 octombrie (Iasi), 23 octombrie (Timisoara), 27 octombrie (Cluj).
Pentru a participa la examen, candidatii trebuie sa cunoasca reglementarile interne si internationale în materie, cum ar fi Regulamentul de radiocomunicatii pentru serviciul de amator din România si partile relevante din Regulamentul Radiocomunicatiilor al Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (UIT), notiuni de electronica si radiotehnica, norme tehnice privind securitatea muncii, precum si procedurile de operare a statiilor de radiocomunicatii. În cadrul examinarii, candidatii sustin si o proba practica pentru a demonstra cunoasterea regulilor de trafic de radiocomunicatii. Pentru a obtine certificatul, candidatul trebuie sa obtina baremul precizat în Regulament pentru fiecare proba.
Un element de noutate care a fost introdus la solicitarile comunitatii radioamatorilor din România este faptul ca pentru proba de electronica si radiotehnica, în cazul claselor a III-a si a II-a de certificate, examinarea se va face prin selectarea de subiecte din lista prestabilita.
Conform Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor, comunicarea prin statiile de radioamatori, atât cele terestre, cât si cele cu transmisie prin satelit, devine foarte utila în caz de calamitati naturale si dezastre. Au existat cazuri si în România când, în perioada inundatiilor, în lipsa oricaror alte mijloace de comunicatie, legatura a fost mentinuta cu ajutorul radioamatorilor, prin intermediul statiilor repetoare.
În România exista în jur de 5000 de radioamatori, cu vârste cuprinse între 6 si 90 de ani. Anul acesta, la a 7-a editie a Campionatului Mondial de Telegrafie Viteza organizat pentru radioamatori la Belgrad, în Serbia, România a obtinut 25 de medalii, din care 2 medalii de aur, 8 de argint si 16 de bronz. În lume exista aproximativ 3 milioane de persoane care practica acest sport-hobby.
ANRCTI este institutia independenta de reglementare în domeniul comunicatiilor electronice, comunicatiilor audiovizuale, echipamentelor radio si echipamentelor terminale de comunicatii electronice, inclusiv din punctul de vedere al compatibilitatii electromagnetice, tehnologiei informatiei si serviciilor postale. În activitatea sa, ANRCTI urmareste ca obiective majore: promovarea concurentei, protectia intereselor utilizatorilor finali si încurajarea investitiilor eficiente în infrastructura.