ANRE: Preţul energiei creşte cu 3,45 lei pe lună, în medie

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 septembrie 2017

ANRE: Preţul energiei creşte cu 3,45 lei pe lună, în medie

Havrileţ: "Decizia privind scumpirea gazelor a fost amânată pentru mâine"

Anterior, Emil Calotă, preşedintele ANRE, anunţase că preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte, în medie, cu 6% în al patrulea trimestru al anului

Actualizare 11:00 Răzvan Nicolescu: "Consumatorii casnici au putut/pot/vor putea să treacă din piaţă reglementată în ceea cea liberă oricând"

Răzvan Nicolescu a precizat, în legătură cu o serie de informaţii neadevărate şi interpretări tendenţiose despre preconizata creştere a preţurilor la gaz natural pentru consumatorul casnic, că "consumatorii casnici au putut/pot/vor putea să treacă din piaţă reglementată în ceea cea liberă oricând".

Nicolescu a scris, pe pagina sa de Facebook: "Am văzut, întâmplător, astăzi în spaţiul public o serie de informaţii neadevărate ("fake news") şi interpretări tendenţiose despre preconizata creştere a preţurilor la gaz natural pentru consumatorul casnic (în medie 6% susţin cei de la ANRE).

Aş vrea să fac câteva precizări :

1. România nu are, din punctul meu de vedere, o piaţă funcţională de gaz natural iar vina principala pentru acest lucru aparţine autorităţii de reglementare. Nu avem nici măcar un model de piaţă spre care să aspirăm. Nu ştim în acest moment cum va arată piaţă noastră peste câţiva ani. Nu ştim nici măcar cu precizie cât gaz natural consumăm.

2. Consumatorii casnici au putut/pot/vor putea să treacă din piaţă reglementată în ceea cea liberă oricând, asumându-şi o serie de riscuri că furnizorii să se folosească de volatilitatea preţurilor pentru a-şi creşte marjele de profit, pe fondul unui nivel de necunoaştere şi a unei lipse de informaţii. Este o alegere individuală : ai suficiente cunostiinte şi informaţii să negociezi pe mâna ta sau te bazezi pe stat (ANRE). Odată ce ai trecut în piaţă liberă, nu te mai poţi întoarce. Aşa e legea.

3. Consumatorii pot rămâne în piaţă reglementată, în care preţurile sunt stabilite de către stat prin ANRE, până în 2021. Eu am fost acela care a împins acest termen de la 2018 când era preconizată liberalizarea completă la 2021, pentru a da mai mult timp pieţei să se aşeze iar conceputului de consumator vulnerabil să fie definit. Această este o oportunitate pentru populaţie şi nu o obligaţie. Să spui că o astfel de oportunitate este cea care a dus la creşterea preţurilor este complet ilogic. Poziţia mea şi argumentele pentru metinerea preţurilor reglementate sunt cunoscute foarte bine la Bruxelles şi după lungi discuţii au fost acceptate. Sunt printre aceia care pot avea puncte de vedere pe care să şi le impună la Bruxelles mai ales că aparteneţa mea la valorile UE e greu de contestat, inclusiv ţinând cont de faptul că am fost ales să pun bazele celei mai performanţe instituţii europene care se ocupă de domeniul energetic (ACER).

4. Orice legătură între termenul 2021 şi ponderea import/export/gaz produs/gaz stocat/coş de gaz este un nonsens, adică "fake news". Existenţa unui coş de gaz îi face pe români dependenţi de ruşi şi din acest motiv am respins tot timpul orice idee de coş de gaz.

5. Autoritatea de Reglementare trebuie să îşi respecte principiile şi metodologiile atunci când îşi exercită responsabilitatea de a stabili preţurile pentru populaţie. Nu este uşor, însă ANRE are toate condiţiile la dispoziţie pentru a face performanţă. De fiecare dată când o fac, nu ezit să remarc acest lucru".

(A.C.)

-----

Comitetul de reglementare al ANRE a decis, în şedinţa de ieri, majorarea preţului la energia electrică de la 1 octombrie, în medie, cu 3,45 lei pe lună pentru un consum de 100 kWh, însă a amânat pentru joi decizia privind preţul gazelor, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele instituţiei, citat de Agerpres.

"În şedinţa din data de 26 septembrie 2017, Comitetul de reglementare al ANRE a avizat tarifele de tip Componentă de piaţă concurenţială (CPC) aplicabile în trimestrul IV 2017 clienţilor finali casnici şi noncasnici beneficiari ai serviciului universal. (...) Astfel, a rezultat o creştere medie, la nivel naţional, a tarifelor CPC cu 0,03 lei/kWh, faţă de creşterea medie cu 0,1 lei/ kWh, care ar fi rezultat conform propunerilor FUI (furnizori de ultimă instanţă)", potrivit unui comunicat al ANRE.

Havrileţ a explicat că acest lucru înseamnă că, la un consum mediu de 100 de kWh/lună, factura va fi mai mare cu 3,45 de lei.

Comunicatul ANRE spune: "În vederea avizării, ANRE a luat în considerare următoarele elemente: rezultatele licitaţiei PCSU din 12-13.09.2017; preţurile medii ponderate înregistrate în urma tranzacţiilor încheiate pe OPCOM pe toate pieţele la termen, în perioada 9.08.2017-20.09.2017; energia necesară pentru profilarea curbelor de consum şi echilibrare".

Tot ieri, Emil Calotă, preşedintele ANRE a declarat, prezent la Comisia de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, că preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte, în medie, cu 6% în al patrulea trimestru al anului.

"În acest moment, Comitetul de reglementare de la care am plecat pentru a fi aici ia în calcul elementele apărute în piaţa de gaze naturale şi impactul pe care costurile cu care operatorii de distribuţie şi furnizare au venit către noi", a spus Calotă.

Potrivit acestuia, ANRE va recunoaşte doar cel mai bun cost de pe bursă pentru furnizori: "Din punctul de vedere al evoluţiei preţurilor pe bursă, tranzacţiile desfăşurate de la 1 aprilie până acum au avut o medie în jurul valorii din calendarul de liberalizare pe care România îl avea angajat din anul 2011 cu Comisia Europeană, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, respectiv de 72 lei/MWh. Au fost tranzacţii şi la 68 de lei, şi la 69 de lei, iar, prin absurd, dacă nu ar fi existat Ordonanţa 64 (privind liberalizarea preţului de producţie al gazelor - n.r.), ar fi trebuit să respectăm calendarul unde preţul reglementat pentru producătorii de gaze din România era la 78 de lei, preţ care se duce mult peste ofertele de gaz proaspăt din import".

Acesta a adăugat că, luând în calcul aceste date, preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte cu 6%, în medie, de la 1 octombrie.

"Propunerile pe care le avem în acest moment în mapă, şi pe care colegii mei din Comitetul de reglementare probabil le-au discutat, arată că, pentru trimestrul IV, pentru consumatorii din categoria B1, cei casnici, creşterea medie va fi în jur de 6%", a subliniat Emil Calotă.

În România, începând cu data de 1 aprilie 2017, preţul gazelor de producţie internă a fost liberalizat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb