ANRM: "Noul preţ de referinţă pentru gazele naturale înseamnă condiţii corecte atât pentru producători, cât şi pentru statul român"

Andreea Cuzub
Companii / 10 februarie 2018

"Noul preţ de referinţă pentru gazele naturale înseamnă condiţii corecte atât pentru producători, cât şi pentru statul român"

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a emis, vineri, Ordinul privind aprobarea Metodologiei de stabilire a preţului de referinţă pentru gazele naturale extrase în România, potrivit unui comunicat ANRM.

Ordinul a fost transmis spre publicare către Monitorul Oficial şi va intra în vigoare începand cu data publicării în Monitorul Oficial.

Astfel, preţul de referinţă pentru gazele naturale extrase în România se va calcula în funcţie de preţurile de tranzacţionare de pe hubul de la CEGH Viena, pe baza unei formule de calcul realizată împreună cu Universitatea de Petrol Gaze Ploieşti.

În comunicat se precizează: "Prin Ordinul privind aprobarea Metodologiei de stabilire a preţului de referinţă pentru gazele naturale extrase în România, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale aduce la îndeplinire deciziile Curţii de Conturi din 2010 şi 2015, menţinute prin hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 972 din 4 martie 2015. Curtea de Conturi a stabilit că, prin neactualizarea preţului de referinţă la gaze, din 2008, statul român a pierdut, în perioada 2008-2015, circa 7 miliarde de lei. De asemenea, Curtea de Conturi a cerut actualizarea preţului de referinţă pentru gazele naturale extrase din România".

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a decis emiterea acestui Ordin privind aprobarea Metodologiei de stabilire a preţului de referinţă pentru gazele naturale extrase în România, în urma dezbaterii publice, din data de 7 februarie 2018, la care au participat reprezentanţi ai ANRM, ai producătorilor de gaze, dar şi ai profesori de la Universitatea de Petrol Gaze Ploieşti.

Gigi Dragomir, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, a declarat: "Am luat act de observaţiile producătorilor de gaze cu privire la noua metodologie de calcul a preţului de referinţă şi suntem deschişi să purtăm, în continuare, discuţii cu privire la această formulă, astfel încât preţul de referinţă să fie echitabil şi specific fiecărui operator, în funcţie de calitatea gazelor exploatate. Am înţeles dorinţa producătorilor autohtoni de a raporta calculul preţului de referinţă la cotaţiile din piaţa românească. Astfel, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale sprijină dezvoltarea pieţei româneşti de tranzacţionare de gaze şi îşi doreşte ca aceasta să devină o bază relevantă de referinţă.

Noul preţ de referinţă nu înseamnă o dublare a preţului gazelor la consumatorii finali, ci condiţii corecte atât pentru producători, cât şi pentru statul român, în condiţiile în care preţul gazelor a fost liberalizat dar se menţine un preţ de referinţă la nivelul anului 2008. Având în vedere că, potrivit formulei de calcul, noul preţ de referinţă este apropiat de cel la care s-au făcut tranzacţii pe piaţa de gaze, în ultimele luni, nu vedem motive pentru o creştere a preţului gazelor pentru consumatorii finali".

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale este autoritatea competentă abilitată să aplice dispoziţiile Legii minelor nr. 85/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii petrolului nr. 238/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

ANRM se organizează şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului şi în coordonarea Primului-Ministru, printr-un consilier de stat.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. „Astăzi doar câteva cifre pe care Dragnea, Vâlcov şi PSD nu le vor discutate public, după 12 luni de guvernare ticăloasă: rata inflaţiei estimată să ajungă la 5.1 %; datoria publică - a crescut în perioada ianuarie - octombrie 2017 cu 19.4 miliarde lei. În octombrie 2017 datoria publică de 352.8 miliarde lei, adică 41.9% din PIB (sursa MFP). costul la care se împrumută statul s-a DUBLAT în 12 luni. Dragnea, Vâlcov, PSD au împrumutat mai mult şi mai scump!!! Cel mai mare preţ din 2015 (sursa MFP şi BNR). Asta într-o perioadă când economia 'duduie' . (România se împrumuta mai scump decât ţări cu datorie publică dublă ca % PIB. Cel mai scump din UE, după Grecia); datoriile companiilor de stat (sume ce trebuie plătite într-o perioadă de până la 1 an şi peste 1 an), atenţie aici, reprezintă 56.03 miliarde lei - 6.6% din PIB!!!!!!! Uite aici încă un motiv pentru care PSD asmute ANAF pe sectorul privat şi creşte taxe şi impozite. TREBUIE acoperită cumva şi această GAURĂ - pentru asta Dragnea nu cere anchetă. (Sursa MFP)"

    1. Ironia sorții face că tocmai guvernările securiste PDL s-au suprapus peste dezastrul economic din România, din 2008 și până în 2011.

      Din aprilie 2011, într-o formă sau alta, PSD-ul a guvernat creșterea economică a României din ultimii aproape 7 ani. 

      Datoria guvernamentală nu a mai crescut din 2012, situându-se la 37-39% din PIB.

      Propaganda securistă este disperată!!! 

    „Astăzi doar câteva cifre pe care Dragnea, Vâlcov şi PSD nu le vor discutate public, după 12 luni de guvernare ticăloasă: rata inflaţiei estimată să ajungă la 5.1 %; datoria publică - a crescut în perioada ianuarie - octombrie 2017 cu 19.4 miliarde lei. În octombrie 2017 datoria publică de 352.8 miliarde lei, adică 41.9% din PIB (sursa MFP). costul la care se împrumută statul s-a DUBLAT în 12 luni. Dragnea, Vâlcov, PSD au împrumutat mai mult şi mai scump!!! Cel mai mare preţ din 2015 (sursa MFP şi BNR). Asta într-o perioadă când economia 'duduie' . (România se împrumuta mai scump decât ţări cu datorie publică dublă ca % PIB. Cel mai scump din UE, după Grecia); datoriile companiilor de stat (sume ce trebuie plătite într-o perioadă de până la 1 an şi peste 1 an), atenţie aici, reprezintă 56.03 miliarde lei - 6.6% din PIB!!!!!!! Uite aici încă un motiv pentru care PSD asmute ANAF pe sectorul privat şi creşte taxe şi impozite. TREBUIE acoperită cumva şi această GAURĂ - pentru asta Dragnea nu cere anchetă. (Sursa MFP)"

    1. Ironia sorții face că tocmai guvernările securiste PDL s-au suprapus peste dezastrul economic din România, din 2008 și până în 2011.

      Din aprilie 2011, într-o formă sau alta, PSD-ul a guvernat creșterea economică a României din ultimii aproape 7 ani. 

      Datoria guvernamentală nu a mai crescut din 2012, situându-se la 37-39% din PIB.

      Propaganda securistă este disperată!!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb