Inspectorii sanitar-veterinari au verificat peste 1500 de unităţi de alimentaţie publică, în perioada premergătoare sărbătorii de Sfânta Maria, şi au dat amenzi în valoare de 225.200 de lei, a informat astăzi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), într-un comunicat de presă.
Instituţia precizează: "În perioada premergătoare sărbătorii de Sfânta Maria, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, a desfăşurat controale oficiale, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure.
Conform datelor furnizate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, în intervalul 10-15.08.2017 au fost verificate 1.557 de unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
Controalele oficiale au fost efectuate de inspectorii ANSVSA în: unităţi de depozitare a produselor de origine animală autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pieţe agro-alimentare, târguri, unităţi de tip hipermarket/supermarket, unităţi de comercializare ale produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi în unităţi de alimentaţie publică".
Neregulile identificate în timpul controalelor au fost sancţionate prin aplicarea unui număr de 248 de amenzi, în valoare totală de 225.200 de lei, precum şi de emiterea a trei ordonanţe de suspendare a activităţii şi două ordonanţe de interzicere a activităţii, menţionează ANSVSA.
De asemenea, au fost retrase de la comercializare 164 de ouă şi 165 kg de produse alimentare de origine animală şi nonanimală care erau improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.
Potrivit Autorităţii, pe lista deficienţelor identificate şi sancţionate s-au mai aflat: depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă, sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar; nerespectarea programului de autocontrol; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; produse expuse la comercializare cu termen de valabilitate depăşit; nerespectarea legislaţiei în vigoare privind ambalarea şi etichetarea produselor; lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor; transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar; personal fără echipament de protecţie.