Importurile ţării noastre de struguri şi prune din Republica Moldova au sporit semnificativ în ultimul an, de aproape 12 ori, respectiv de peste 41 de ori, potrivit unui comunicat publicat astăzi de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Reprezentanţii instituţiei au explicat, pentru ziarul BURSA, că perioada de referinţă este septembrie 2013-septembrie 2014.
O analiză realizată de ANSVSA arată că importurile în România din Republica Moldova pentru anumite produse au crescut astfel (valori aproximative): miere de albine - 70%; seminţe floarea soarelui - 550%; melasă - 315%; pastă de prune - 410%; suc de mere - 145%; struguri - 1.190%; prune - 4.160%; vin - 190%.
Preşedintele Autorităţii, Vladimir Mănăstireanu, a vizitat ieri satul moldovenesc Colibaşi, din raionul Cahul, unde s-a întâlnit cu primarul localităţii, Ion Dolganiuc. "Cu acest prilej, au avut loc discuţii referitoare la situaţia fermierilor din zonă, la producţia de fructe realizată în acest an şi la modalităţile de depăşire a embargoului impus de Federaţia Rusă", se mai arată în comunicat.
"Preşedintele ANSVSA le-a solicitat oficialilor din zonă să-i comunice necesităţile pe care le au şi modalităţile prin care consideră că autoritatea îi poate ajuta pentru dezvoltarea zonei. În cadrul discuţiilor purtate, reprezentantul satului Colibaşi a evocat necesitatea amenajării unei hale autorizate pentru desfacerea de produse de origine animală şi nonanimală. Spaţiul necesar pentru această hală va fi pus la dispoziţie de autorităţile locale, urmând ca pentru finalizarea acestui proiect important pentru siguranţa alimentelor, partea română să identifice sursa fondurilor necesare. Acest tip de proiect se încadrează în strategia Guvernului României de ajutorare a Republicii Moldova în parcursul său european, în cadrul asistenţei pentru dezvoltare acordată de România", conchide documentul citat.