APAPR: Fondurile de pensii private au produs câştig net de peste un miliard de euro, în 7 ani

Elena Deacu
Macroeconomie / 25 mai 2015

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au produs, în şapte ani de funcţionare efectivă, un câştig net de 4,48 miliarde lei (peste un miliard de euro) pentru cei peste 6,3 milioane de români care contribuie în acest sistem, potrivit calculelor centralizate de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

În cei 7 ani de funcţionare, fondurile de Pilon II au încasat de la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) şi Casa de Pensii Sectorială a Armatei (CPS MApN) contribuţii brute în valoare totală de 16,72 miliarde lei, ajungând să administreze active nete în valoare de 21,2 miliarde lei. Diferenţa, respectiv suma de 4,48 miliarde lei, reprezintă câştigul realizat din investiţii, net de toate comisioanele de administrare percepute, câştig realizat exclusiv în beneficiul celor peste 6,3 milioane de participanţi la aceste fonduri de pensii private. În termeni de randament investiţional, câştigul reprezintă o performanţă medie de 10,93% pe an în cei 7 ani de activitate a Pilonului II, estimează APAPR.

Pe lângă aceste rezultate pozitive, arată Asociaţia, fondurile de pensii private s-au remarcat în ultima perioadă ca investitori tot mai relevanţi în economia naţională şi pe piaţa de capital: cca. 93% din toate plasamentele fondurilor de pensii sunt realizate în România, în active locale. Fondurile de pensii au menţinut pe toată durata de funcţionare, încă de la start, un profil de risc redus, dar au investit în acelaşi timp aproape 20% din activele aflate în administrare în acţiuni listate la bursă. Doar pe Bursa de Valori de la Bucureşti, deţinerile fondurilor de pensii private depăşesc azi 850 de milioane de euro, plasându-le astfel în categoria celor mai mari investitori instituţionali locali.

APAPR mai transmite că, în prezent, fondurile de pensii reprezintă circa 10-15% din lichiditatea Bursei de la Bucureşti, asigurând în plus stabilitatea şi reducând volatilitatea pieţelor secundare de acţiuni şi obligaţiuni. De asemenea, este de remarcat rolul crucial al acestora în cadrul ofertelor publice iniţiale şi secundare, atât pe piaţa de acţiuni (privatizări parţiale prin listare: Electrica, Romgaz, Nuclearelectrica) cât şi pe cea de obligaţiuni (emisiuni precum Transelectrica şi Primăria Municipiului Bucureşti), în cazul cărora fondurile de pensii private au cumpărat între 15% şi 25% din ofertele lansate pe piaţă (sursa: ASF).

Pe plan social, fondurile de pensii private reprezintă de asemenea actori importanţi, întrucât pregătesc rezervele financiare ale generaţiei active de astăzi, care se va pensiona în următoarele decenii, comentează APAPR.

Potrivit numeroaselor studii recente, fondurile de pensii de Pilon II sunt singura resursă de economisire financiară pentru o pondere consistentă a populaţiei, în special în rândul celor cu venituri mici şi fără soluţii de economisire-învestire în alte instrumente. Potrivit aceloraşi studii, fondurile de pensii private vor fi în măsură să asigure o completare semnificativă a ratei de înlocuire (a salariului prin pensie) la vârstă retragerii din activitate, rata de înlocuire suplimentară ajungând până la 20% (sursa: studiu Expert Forum).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb