BURSA Analytics

Apreciere de 4% pentru titlurile Fondul Proprietatea

T.B., F.D.
BURSA Analytics / 15 - 17 martie

Apreciere de 4% pentru titlurile Fondul Proprietatea

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6 - 13 MARTIE 2024

Anularea de către instanţă a hotărârii Ministerului Transporturilor privind majorarea capitalului Aeroporturi Bucureşti a adus creşteri pentru acţiunile FP

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au înregistrat un randament de 4,04% în perioada 6 - 13 martie 2024, în raport cu moneda euro, situându-se pe prima poziţie în topul celor mai importante creşteri din indicele BET.

Aprecierea a apărut după ce, Curtea de Apel Bucureşti a anulat hotărârea Ministerului Transporturilor privind majorarea capitalului companiei Aeroporturi Bucureşti. Decizia fusese luată într-o adunare a acţionarilor FP din octombrie 2021 şi presupunea majorarea capitalului Aeroporturi Bucureşti de la 143,77 milioane de lei la 4,91 miliarde de lei prin aport în natură, respectiv terenul Aeroportului Băneasa. Dar Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a contestat evaluarea actuală a terenului, de 3,8 miliarde de lei care este de unsprezece ori mai mare decât evaluarea anterioară de 336 milioane de lei.

Dacă majorarea capitalului companiei s-ar fi implementat, Fondul Proprietatea risca o diluare masivă a participaţiei în Aeroporturi Bucureşti de la 20% la 0,7%. În prezent deţinerea FP în compania ce administrează cele două aeroporturi ale capitalei echivalează cu 37% din Valoarea Activului Net, fiind evaluată la 876 milioane lei.

Anularea de către instanţă a operaţiunii de majorare a capitalului Aeroporturi Bucureşti a adus o creştere a acţiunilor FP de 4,07% în ziua în care a fost anunţată, apreciere ce a urmat şi în următoarea sesiune de tranzacţionare, când cotaţia fondului a avut un plus de 2,16%.

În data de 26 martie, acţionarilor FP li se va supune la vot aprobarea Contractului de Administrare cu Franklin Templeton pentru încă un an. La cererea Ministerului Finanţelor, ordinea de zi a fost completată cu un punct privind conservarea patrimoniului actual administrat al FP.

Indici - BET-FI s-a apreciat cu 4,13%

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de companii de la BVB cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat, în perioada 6 - 13 martie 2024, cu 0,04%.

Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 4,13%, în intervalul 6 - 13 martie 2024, în vreme ce indicele BET-XT a avut un avans de 0,33%, în perioada menţionată.

Romcab - pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB

Cu o creştere de 12,86%, în intervalul 6 - 13 martie 2024, în raport cu moneda euro, acţiunile Romcab se situează pe prima treaptă în topul randamentelor de la BVB. Pe locul al doilea se află acţiunile companiei Societatea de Construcţii Napoca, cu o apreciere de 10,21%, iar pe locul al treilea se află titlurile Prefab ce au urcat cu 9,68%.

Fonduri de investiţii - randament de 4,79% pentru FDI Audas Piscator

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 5 - 12 martie 2024, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 4,79%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat Certinvest BET-FI Index, ce a înregistrat o apreciere de 2,01%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile OTP Obligatiuni Clasa R, care au urcat cu 1,35%.

Bitcoin - creştere de 9,55%

Bitcoin a înregistrat o apreciere de 9,55%, în intervalul 6 - 13 martie 2024, în raport cu moneda euro

Cotaţia aurului a urcat cu 1,29%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,09%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. totu i praf....depopulare, mortalitate maxima, minciuna si hotie

    1. Cred ca ai citit alt ziar!!!!

    Le-a trecut diluarea pe langa ureche!

    0,7% ar fi dus cei 37% către 10% recte scaderea CS 

    Min Finanțelor s-a pus pe Franklin Templeton că sa nu mai vândă nimic din portofoliu, dar nu a venit cu nicio variantă pentru administrator și nu a publicat niciun despre cum vrea sa facă din FP un vehicul de investiții cu PNRR, etc

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb