Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software (ARIES) constată cu indignare, că una din măsurile strategice ale guvernului României, "Scutirea de plata impozitului pe venit a programatorilor", a fost anulată, fără consultarea organizaţiilor de profil sau implementarea de alte măsuri legislative sau programe care să compenseze efectele negative ale acestei decizii. După aprecierile asociaţiei, această decizie, cu un impact nesemnificativ asupra bugetului ţării şi luată înaintea consolidării durabile a industriei pe palierul inovării, îi va da o lovitură grea pe termen lung, cu perspectiva abandonării României ca locaţie pentru firmele străine din domeniu, plecarea specialiştilor în străinătate, aşa cum s-a întâmplat în anii 90 şi începutul secolului 21, până la luarea acestei măsuri în anul 2002, şi crearea unor situaţii dificile sau chiar falimentul unor firme autohtone în curs de consolidare", se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei remis redacţiei. Ţinând cont de anvergura şi perioada lungă a unui contract din acest domeniu, ARIES se aşteaptă la pierderi semnificative la multe firme care şi-au calculat ofertele şi contractele în contextul valabilităţii legii. Aplicarea fără preaviz şi fără o consultare prealabilă a impozitului pe venit pentru fiecare programator angajat într-o companie IT va lăsa întregul sector IT românesc cu un deficit care nu va putea fi absorbit peste noapte. Creşterea costurilor peste noapte cu procente de 20% sau mai mult, la nivel de companie, va avea consecinţe extrem de grave asupra industriei.
"Această măsură, împreună cu programul de promovare a exportului şi cota unică de impozitare, a atras în ultimul deceniu numeroase investiţii străine şi a asigurat dezvoltarea industriei autohtone de IT şi a exportului din domeniu, de la aproximativ 30 milioane dolari în anul 2000, la peste 600 milioane euro în 2009. De asemenea, această industrie nu este doar competitivă pentru ea însăşi, ci asigură şi competitivitatea naţiunii noastre în lume, iar afectarea sa în sens negativ pune sub semnul îndoielii toate măsurile anticriză ale României", se mai arată în comunicatul de presă.
1. Bla bla
(mesaj trimis de Cristi în data de 12.05.2010, 13:17)
Majoritatea firmelor de software isi platesc angajatii cu un salariu minim pe economie, restul salariului fiind platit pe baza unui contract cu o PFA (persoana fizica autorizata).
In aceste conditii, programatorii vor plati impozit doar pe acel salariu minim pe economie.
Programatorii procedeaza astfel deoarece platesc un impozit de 16% pe intregul venit, insa nu mai platesc 17% asigurari sociale, de sanatate si pentru somaj.
2. bla bla
(mesaj trimis de mara în data de 12.05.2010, 23:37)
Decent ar fi sa se aplice legea pentru toata lumea. Incasezi venituri, platesti impozit!