ARPIM: "Peste 1,2 miliarde lei diferenţă între bugetul alocat şi nevoile de tratament ale pacienţilor"

V.B.
Companii #Sănătate / 12 decembrie 2014

Sănătatea se confruntă în acest moment cu o diferenţă de 1,25 miliarde lei între bugetul alocat medicamentelor şi nevoile reale de tratament ale pacienţilor români, acuză Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.

În prezent, bugetul alocat medicamentelor în ţara noastră este de 6 miliarde lei, fiind calculat la nivelul consumului de medicamente din 2011, în condiţiile în care, în ultimii 3 ani, numărul pacienţilor români şi, implicit, nevoia acestora de a se trata a crescut cu peste 20%.

România se află printre ultimele ţări din Europa în ceea ce priveşte bugetul alocat medicamentelor, conform celui mai recent raport al Comisiei Europene - OECD Health Data 2014. Ţara noastră alocă, în acest moment, 216 euro PPP/capita pentru medicamente, în contextul în care media europeană este de 350 euro PPP/capita. PPP (paritatea puterii de cumpărare) exprimă egalitatea între nivelul preţurilor exprimate în aceeaşi monedă pe pieţe diferite. Astfel, două state care schimbă valută între ele sunt în echilibru când puterea de cumpărare este aceeaşi în ambele state. Aceasta înseamnă că rata de schimb între cele două ţări trebuie să egaleze nivelul preţului într-un ansamblu fix de bunuri şi servicii. Când într-o ţară nivelul preţului comun creşte, rata de schimb a acestei ţări trebuie să descrească, pentru a reveni la paritatea puterii de cumpărare.

Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM, a declarat: "Subfinanţarea bugetului alocat pentru medicamente este, în prezent, una dintre cele mai grave probleme ale sistemului de sănătate. România a ajuns să fie printre primele ţări din Europa în ceea ce priveşte mortalitatea din cauze evitabile şi printre ultimele ţări când vine vorba de speranţa de viaţă. Alocarea procentuală din PIB pentru sănătate trebuie să crească într-un ritm constant de la 4% cât este acum, astfel încât să poată atinge media europeană de 6,5%. Doar în condiţiile unei finanţări corecte şi raportate la nevoile reale ale pacienţilor români, sistemul românesc de sănătate le va putea oferi acestora acces permanent la servicii medicale corecte şi medicamente moderne".

Conform aceluiaşi raport, există o diferenţă foarte mare între sumele alocate sănătăţii în România comparativ cu alte ţări europene. Astfel, ţara noastră, cu doar 753 euro/capita, se află pe ultimele locuri, alături de Macedonia şi Turcia, în timp ce pe primele locuri la acest capitol se găsesc Olanda, care alocă 3.829 euro/capita, urmată de Danemarca (3.528 euro/capita) şi de Luxembourg (3.437 euro/capita), conchide comunicatul citat.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb