Asociaţia Editorilor din România: manuale sub orice standarde

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 25 septembrie 2018

Asociaţia Editorilor din România: manuale sub orice standarde

Povestea, tristă, a noilor manuale şcolare continuă, cu acuze, scuze şi promisiuni. Directorul executiv al Asociaţiei Editorilor din România (AER), Mihai Mitrică, a declarat că opinia publică s-a concentrat asupra greşelilor din manualele şcolare scoase de Editura Didactică şi Pedagogică, însă nu s-a spus nimic despre calitatea acestora pe care o apreciază sub orice standard educaţional modern: "Opinia publică s-a oprit cu atenţia asupra greşelilor din manuale, dar problema este că tabloul general arată groaznic. Greşelile din manualele şcolare sunt doar ceea ce face titluri în presă, ce nu s-a spus este calitatea pe care o au acele manuale, care este sub orice standard educaţional modern. O grafică învechită, informaţie extrem de multă şi foarte prost organizată. Un manual ca acelea pe care Editura Didactică şi Pedagogică le-a realizat acum s-ar potrivi României din 1987-1989, cel mult. Nu am avut nicio aşteptare de la Editura Didactică şi Pedagogică, la momentul la care au primit cele peste 200 de loturi prin încredinţare directă ei aveau doar doi redactori de carte. Eram convins că nu aveau cum să facă faţă, dar iată că în România se poate să învârţi informaţia, autorii şi bugetele astfel încât să marchezi ca fiind finit un produs pe care nimeni de pe piaţa liberă nu l-ar achiziţiona. Sunt convins că dacă manualele scoase acum de EDP ar fi fost puse în comerţ alături de cele scoase de celelalte edituri, fără niciun fel de marketing al nimănui, publicul nu ar alege niciodată un manual editat de EDP. Îmi pare rău că am doi copii la şcoală şi că vor avea de trudit cu astfel de producţii editoriale".

Mihai Mitrică a mai declarat, pentru Agerpres, că prin preluarea tipăririi manualelor şcolare de către Editura Didactică şi Pedagogică, pierderile cele mai grele ale editurilor au fost în privinţa resursei umane, întrucât foarte mulţi dintre redactorii de carte educaţională au fost disponibilizaţi: "E greu de spus în termeni financiari cât s-a pierdut, dar în termeni de resursă umană s-a pierdut foarte mult. Foarte mulţi dintre redactorii de carte educaţională au fost disponibilizaţi de la editurile care se ocupau cu aşa ceva. Unii au trecut fie pe editare de carte, beletristică sau carte ştiinţifică, fie şi-au căutat loc de muncă în altă parte. Deocamdată nu se cunoaşte atât de tare faptul că au dispărut aceste posturi din educaţional pentru că administraţia publică centrală şi locală s-a îngrăşat binişor în ultimul an. Doamne fereşte de momentul în care vom avea o sincopă în buget şi vor începe disponibilizările, atunci se va vedea cam cât de mult rău au făcut onorabilul ministru Pop, onorabilul ministru Popa şi alte personalităţi şi personaje de acelaşi tip învăţământului românesc. Dar vom vedea la testele PISA (Programme for International Student Assessment - Programul pentru Evaluarea Internaţională a Elevilor - n.r.), în maximum 5 ani ne vom lămuri ce înseamnă manualul unic şi mai ales manualul unic produs de EDP".

Pe de altă parte ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, a declarat că este mulţumit de activitatea pe care a desfăşurat-o la minister şi a vorbit şi despre erorile din manualele tipărite de Editura Didactică şi Pedagogică : "Eu aş spune că sunt mulţumit. Am făcut un raport de activitate amplu, l-am prezentat doamnei prim-ministru şi intenţionez să îl prezint şi public pe site-ul ministerului şi veţi vedea acolo toate realizările. Într-adevăr, manualul de Geografie a fost ca un duş rece pentru autori, pentru evaluatori şi chiar şi pentru editură, dar avem de-a face şi cu o premieră. Este pentru prima oară când cineva plăteşte pentru greşeli. (...) Sunt sigur că de acum Ministerul Educaţiei Naţionale va avea o clauză contractuală în acest sens indiferent de editura care va furniza manualele. Acest duş rece a fost bun pentru autori, pentru evaluatori şi pentru editură ". Ministrul a mai declarat că nu se teme că se va afla pe lista miniştrilor remaniaţi, chiar dacă există acest scandal al manualelor cu greşeli.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb