ASOCIAŢIA FURNIZORILOR DE ENERGIE: Preţul mic al energiei amână multe investiţii în producţie

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 ianuarie 2010

Cererea redusă de electricitate din 2009 a provocat o scădere puternică a preţului pe piaţa liberă. Cum consumul de energie se menţine în continuare la un nivel redus, cu circa 10% mai mic decât cel din 2008, preţurile s-au stabilizat la un nivel scăzut, situaţie care va persista şi în prima jumătate a acestui an.

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a declarat: "Preţul reglementat pentru energia electrică a ajuns să fie motorul dezvoltării producţiei, în locul celui format pe piaţa liberă. Această situaţie anormală, în care preţul reglementat este foarte apropiat de cel de pe piaţa liberă, pune în pericol investiţiile producătorilor. Preţul mic de pe piaţa liberă a condus la stagnarea multor investiţii de stat şi private din România. Situaţia nu este diferită nici în regiune".

Cum veniturile din vânzarea de energie au scăzut, producătorii româ-ni sunt nevoiţi să se împrumute de la bănci pentru derularea investiţiilor în modernizarea capacităţilor vechi. Dar şi capacitatea de îndatorare este limitată în această perioadă, punând în aşteptare multe lucrări mari. Şi investitorii privaţi sunt în aşteptare, consideră Ion Lungu, adăugând: "La această dată, avem în derulare puţine construcţii de capacităţi noi de producţie. În urmă cu doi ani, vorbeam de mii de MW instalaţi în centrale eoliene, dar şi în cogenerare de înaltă eficienţă. Criza şi preţul scăzut au amânat demararea acestor investiţii".

Pentru acest an, AFEER estimează cel mult o creştere a consumului de electricitate de 1%, dacă declinul economic va lua sfârşit şi dacă economia va înregistra, în a doua jumătate a anului, o uşoară revigorare. Furnizorii de energie mai estimează că primul semestru al acestui an va fi similar cu prima jumătate a lui 2009 din punct de vedere al consumului şi al preţurilor înregistraţe pe piaţa liberă.

Ion Lungu a subliniat: "Teoretic, preţul electricităţii nu ar trebui să cunoască fluctuaţii mari în prima jumătate al acestui an pentru că şi consumul s-a stabilizat la un anumit nivel. Dar gradul de predictibilitate al consumului este foarte scăzut din cauza crizei". Domnia sa a adăugat că, potrivit statisticilor oficiale, preţul energiei pe piaţa liberă s-a stabilizat în ultimele şase luni din 2009, fără a cunoaşte variaţii importante de la o lună la alta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb