Asociaţiile militante pentru construcţia A8 se pregătesc să protesteze în Capitală

A.V.
Ziarul BURSA #Companii / 5 februarie 2019

Asociaţiile militante pentru construcţia A8 se pregătesc să protesteze în Capitală

Asociaţiile "Împreună pentru A8" şi "Moldova vrea autostradă", care militează pentru construirea Autostrăzii A8 Iaşi - Târgu Mureş, se vor deplasa în Capitală, în săptămâna curentă, ca să protesteze faţă de faptul că în Bugetul pe 2019 nu este prevăzută finanţare pentru acest proiect.

Protestul va avea loc în faţa Parlamentului, cel mai probabil la finele săptămânii.

Ionel Apostol, preşedintele asociaţiei "Împreună pentru A8", susţine: "Autostrada A8 a fost bugetată cu zero lei pentru anul 2019. Aceasta este o dovadă de rea credinţă din partea Guvernului, faţă de Moldova! În aceste condiţii, pe lângă protestele masive care vor urma, luăm în considerare şi darea în judecată în contencios administrativ a Guvernului pentru nerespectarea Legii A8 votată în Parlament şi promulgată de Preşedintele României".

La rândul său, Cătălin Urtoi, vicepreşedintele asociaţiei "Împreună pentru A8", declară: "Ne organizăm pentru o plecare masivă la Bucureşti în această săptămână. Mergem să susţinem interesul regiunii Moldova. Mergem să susţinem amendamentele la Legea bugetului pentru finanţarea autostrăzii Ungheni - Iaşi - Tg. Mureş".

Asociaţiile au transmis la comisiile reunite de Transport şi Buget-Finanţe din Parlamentul României amendamentele care urmează să fie depuse de către deputaţii Iulian Bulai şi Cătălin Drulă, potrivit oficialilor asociaţiei "Împreună pentru A8".

Organizaţiile "Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei", "Împreună pentru A8" şi "Moldova Vrea Autostradă" au criticat, într-un comunicat de presă comun, proiectul de buget pentru 2019, reclamând lipsa alocărilor pentru Autostrada A8.

Semnatarii au menţionat: "Masterplanul General de Transport al României (MPGTR) şi Legea privind aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Unirii, Iaşi-Târgu Mureş, ultima adoptată la sfârşitul anului trecut în urma unui lung şir de proteste publice, acţiuni de stradă şi presiuni ale societăţii civile din Moldova, nu au contat absolut deloc în structura bugetară pentru anul în curs. Guvernul Dăncilă-Dragnea-Vâlcov a ales să continue apăsat şirul de gesturi sfidătoare la adresa a peste patru milioane de români, locuitori ai regiunii, care consideră conexiunea urgentă cu Vestul ca fiind condiţia esenţială pentru anularea subdezvoltării. Această acţiune a guvernului Dăncilă-Dragnea-Vâlcov, inconştientă şi umilitoare, este pe deplin antinaţională şi poate genera grave dezechilibre sociale".

PSD Iaşi susţine că finanţarea pentru A8 va fi inclusă ca articol distinct în Legea bugetului

PSD Iaşi afirmă că finanţarea Autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş va fi inclusă ca articol distinct în Legea bugetului, conform news.ro.

Conducerea PSD Iaşi a afirmat ieri, într-un comunicat de presă, că proiectul autostrăzii nu a fost omis de autorităţi şi că investiţia figurează în planul de dezvoltare al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Comunicatul PSD Iaşi notează: "În propunerea de buget vor fi alocate credite bugetare în valoare de 9,3 milioane lei şi credite de angajament în valoare de 37,38 milioane lei. Următorul demers din fişa de proiect care urmează a fi făcut este «Completarea Studiului de Fezabilitate pentru Autostrada Târgu Mureş - Târgu Neamţ», împărţită în două tronsoane: Târgu Mureş - Ditrău şi Ditrău - Târgu Neamţ. Valoarea estimată a contractului este de 29,9 milioane lei fără TVA, cu o finanţare asigurată în cea mai mare parte din fonduri nerambursabile, aferente perioadei de programare bugetară a UE 2014-2020".

Conducerea PSD Iaşi afirmă că "autostrada va fi bugetată pentru acest an şi vor fi demarate procedurile pentru elaborarea documentaţiilor tehnico-economice".

Maricel Popa, preşedintele PSD Iaşi, spune: "Respect preocuparea asociaţiilor non-guvernamentale pentru construirea autostrăzii, însă, nu pot să nu remarc faptul că există tendinţa de a politiza acest demers. Din păcate, se recurge la strategii de imagine specifice perioadelor de campanie. De asemenea, vom avea bugetată şi şoseaua de centură a Iaşiului, pentru proiectare şi execuţie. Nu lăsăm treburile nerezolvate. Avem datoria să mişcăm lucrurile, iar aceste proiecte să îşi găsească finalitatea în următorii ani. Este prevăzut în buget şi un Program pilot, cu măsuri pentru dezvoltarea regiunii Nord-Est".

Doi parlamentari PSD de Iaşi, deputatul Silviu Macovei şi senatorul Vasile Toma, au anunţat săptămâna trecută că nu vor vota Legea bugetului, dacă aceasta nu va conţine sumele necesare pentru demararea proiectului autostrăzii.

La rândul său, liderul PNL Iaşi, deputatul Marius Bodea, a afirmat că gestul PSD de a nu include fonduri pentru autostradă echivalează cu o "declaraţie de război" împotriva Moldovei.

Sâmbătă, primarii municipiilor Iaşi, Suceava, Botoşani, Piatra Neamţ, Roman, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, care au fondat recent Asociaţia "Moldova se dezvoltă", au făcut apel la ceilalţi primari de oraşe şi comune, la preşedinţii de consilii judeţene şi la parlamentarii din regiune să pună presiune pe Guvern şi să amendeze proiectul Legii bugetului de stat pe 2019.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb