Aurescu a discutat cu Secretarul General al Cartei Energiei despre modernizarea documentului

Alexandru Costea
Politică #Energie / 5 octombrie 2015

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut, azi, o întrevedere cu Secretarul General al Cartei Energiei, Urban Rusnák, în cadrul vizitei pe care acesta o efectuează la Bucureşti pentru participarea la cea de a XIV-a ediţie a Conferinţei cu tema "Investiţii şi reglementare în domeniul energiei", în perioada 5-6 octombrie 2015, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, remis azi redacţiei.

"Discuţiile cu ministrul Bogdan Aurescu s-au axat pe aspecte legate de continuarea procesului de modernizare a Cartei Energiei, pornind de la rezultatele obţinute prin încheierea cu succes a adoptării şi semnării la Haga, la 20 mai 2015, a Cartei Internaţionale a Energiei, document politic care reflectă noile evoluţii din domeniul energetic", conform MAE.

Ministrul a reiterat susţinerea României pentru procesul Cartei Energiei şi a Tratatului Cartei Energiei, ca instrument juridic principal care stabileşte regulile comerţului şi investiţiilor din domeniul energetic. "A exprimat totodată convingerea că, în perioada vizitei în România a Secretarului General şi ulterior, se vor identifica proiecte concrete de interes, prin care România să beneficieze într-o măsură sporită de activităţile desfăşurate în cadrul procesului Cartei Energiei, intensificându-şi totodată contribuţia la acest proces, în calitatea sa de stat producător, consumator şi de tranzit al energiei", potrivit reprezentanţilor MAE.

De asemenea, Bogdan Aurescu a prezentat proiectele energetice prioritare pentru România, inclusiv proiectul AGRI. Totodată, a subliniat importanţa implicării UE în domeniul securităţii energetice în regiunea Asiei Centrale, evaluare împărtăşită pe deplin de interlocutor.

Secretarul General al Cartei Energiei a apreciat participarea şi sprijinul acordat, până în prezent, procesului Cartei Energiei şi a salutat decizia României de a candida pentru preluarea preşedinţiei Conferinţei Cartei Energiei în 2018 şi de a găzdui la Bucureşti Conferinţa anuală a statelor membre la acest proces.

La 17 decembrie 1991, România a semnat Carta Europeană a Energiei, document politic care a pus bazele cooperării multilaterale în domeniul energetic între statele semnatare. Iniţiativa a aparţinut Uniunii Europene. "Obiectivul principal al Cartei îl constituie diversificarea şi adâncirea cooperării economice în sectorul energetic, în vederea îmbunătăţirii siguranţei în aprovizionarea cu produse energetice, creşterii eficienţei activităţilor economice din acest sector şi reducerii efectelor negative asupra mediului", scrie Ministerul în comunicat. Documentele juridice ale Cartei sunt Tratatul Cartei Energiei şi Protocolul Cartei Energiei privind eficienţa energetică şi aspecte legate de mediu, ratificate de România prin Legea nr.14/1997, intrate în vigoare la 16.04.1998 (parte a acquis-ului comunitar).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb