BURSA Analytics

Aurul atinge un nou record istoric

T.B., F.D.
BURSA Analytics / 20 mai

Aurul atinge un nou record istoric

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 9 - 16 MAI 2024

Ascensiunea metalului galben a fost alimentată de deprecierea dolarului american şi scăderea randamentelor titlurilor de stat ale SUA, conform CNBC

Preţul aurului şi-a reluat tendinţa ascendentă în ultimele zile, creşterea fiind alimentată de deprecierea dolarului american şi scăderea randamentelor titlurilor de stat ale SUA, după ce datele recente au indicat o creştere sub aşteptări a preţurilor de consum în aprilie, sporind şansele ca Rezerva Federală să reducă ratele dobânzilor în cursul acestui an, relatează CNBC.

Săptămâna trecută, dolarul şi randamentul titlurilor de stat americane pe zece ani au coborât la cel mai reduse niveluri din ultima lună, în vreme ce cotaţia aurului a urcat la un nou record istoric, de 2.414 dolari pe uncie, conform datelor investing.com.

Phillip Streible, strateg şef de piaţă la Blue Line Futures, a afirmat că, datele privind Indicele Preţurilor de Consum "pot fi un indiciu timpuriu că, în timp, inflaţia se va răci şi Fed va efectua prima reducere a ratei dobânzii" în ciclul actual.

Indicele a crescut cu 0,3% în aprilie, faţă de martie, conform datelor Biroului de Statistică a Muncii din SUA, sub estimările Dow Jones de 0,4%. În dinamică anuală, creşterea a fost de 3,4%, în linie cu aşteptările, potrivit CNBC.

Traderii văd acum o probabilitate de 65% privind prima reducere a dobânzii în septembrie, în Statele Unite, conform instrumentului CME FedWatch. Or, ratele mai mici diminuează costul de oportunitate al deţinerii aurului, care nu aduce niciun venit şi nu plăteşte dividende, mai precizează sursa citată.

JC O'Hara, strateg tehnic şef la ROTH Capital Partners, înclină să creadă că preţul aurului va mai creşte, în următoarele luni, stabilind o ţintă tehnică de 2.600 de dolari pe uncie, conform CNBC.

Pe de altă parte, Ewa Manthey, strateg de mărfuri la ING, a scris într-o notă publicată la începutul lunii că este posibil ca preţurile aurului să scadă în acest trimestru, "pe măsură ce Fed îşi continuă abordarea prudentă şi factorii geopolitici sunt fiind deja incluşi în cotaţia actuală".

ING se aşteaptă ca preţul metalului preţios să fie în medie de aproximativ 2.250 de dolari pe uncie în al doilea trimestru, cu o medie de 2.218 de dolari în 2024.

Indici - BET-XT s-a depreciat cu 0,32%

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a scăzut cu 0,32%, în perioada 9 - 16 mai.

Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a coborât cu 1,20%, în intervalul avut în vedere, în vreme ce indicele BET-XT s-a depreciat cu 0,30%, în perioada 9 - 16 mai.

Prebet - pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB

Acţiunile Prebet se situează în topul randamentelor de la BVB, din intervalul 9 - 16 mai, cu o creştere de 11,82%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se găsesc titlurile Chimcomplex, cu o apreciere de 7,55%, iar pe poziţia a treia se află acţiunile Oil Terminal, cu o creştere de 4,67%.

Fonduri de investiţii - randament de 3,04% pentru OTP Real Estate & Construction Clasa L

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 8 - 15 mai, este condus de titlurile OTP Real Estate & Construction Clasa L cu o apreciere de 3,04%, creştere similară cu cea a titlurile OTP Real Estate & Construction Clasa E. Poziţia a treia a fost ocupată de titlurile FDI Audas Piscator, care au urcat cu 2,48%.

Bitcoin - apreciere de 3,82%

Bitcoin s-a apreciat cu 3,82%, în intervalul 9 - 16 mai, în raport cu moneda euro. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,01%, în intervalul de timp avut în vedere.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Criza economica,

    bate la usa fratilor 

    unde este sc cert care imi povestea povesti despre pretul au,cum ca poate scade,ca ......!

    atat timp cat tiparnita americana s-a supraincalzit si cea europeana e un pic mai rece ca prima,metalul galben si alte metale sensibile industrial si de rezerva doar cresc,doar niste inginerii financiare facute de marile fonduri americane pot curma trendul pt un anumit moment,dar sensul e de crestere!

    uitati va la Romania cea cu Pibul mult mai mare,care are deficite astronomice de cont curent,care iar recalculeaza si mareste pensii si de 1500 lei ,dar si de 15000 lei,activitatea industriala duduie,la bnr s-a pus praful pe tiparnite,totul e conform planului,un deficit de doar 6-7 % di Pibul mare,ca daca spunem suma,ni se salta parul in cap de parca am bagat mina in priza! 

    1. aici sunt :D

      AURUL SI ALTE "ACTIVE" NU SE CALCULEAZA NOMINAL!!! 

      Ci intotdeauna in rapoarte de schimb! 

      daca creste "aurul" poate ca trezoreria face "reprice" la aur in nominal si figureaza in trezorerie noi nominale creeate dolari... ceea ce nu poate insemna real ca aurul a crescut...ci poate pur si simplu ca totate costurile s-au elevat la alt raport... plus ca daca ai si cv lipsuri o sa constati ca unele bunuri te costa chiar mai scump in grame /pret aur decat altele... in timp e altele poate din abundenta livrate te costa mai putin in grame aur sau mai putin in alta valuta forte. 

      Iar pentru tine am zis sa verific iar "pretul aurului"... ajustat la inflatie e inca sub varful din 2011... iar daca citesti comenturile mele mai vechi... am spus ca poate exista efect de "squeze"... si deci daca aur creste nominal... cineva cu "aur" poate beneficia de cv spalare /iertare de datorie nominala veche... sau daca aurul creste nominal poate sa apara alte active prabusite in pret/cantitate aur! 

      s c c r e t 

      exemplul cel mai bun in Romania este CARTOFUL!!!

      sarit de la 0.8 -1 lei 2020 la 3,5 -4-5-6- lei 2024! 

      gram aur de la 220 la 350 lei... => 

      220 : 0,8 : = 275 kg cartofi ; 220 : 1 leu = 220 kg cartofi 

      350 : 3,5 lei = 100 kg cartofi 

      350 : 4 = 87,5 kg cartofi 

      si un alt exemplu la "industrie/productie"  

      bicicleta prin 2007 25-30 grame aur in prezent 5-10-15 grame aur... depinde de marca si etc... ex de vizualizare... 

      ca sa intelegem schimburile de nevoi in piete si lipsurile si saturatiile... 

      s c c r e t 

      Vezi comenturile mele la articolul:

      Aurul înregistrează creşteri, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu 

      T.B., F.D. 

      BURSA Analytics / 18 aprilie 

      Randament mai mare pentru aur - raportat la S&P 500, în ultimii cinci ani 

      A.V. 

      Ziarul BURSA #Internaţional / 18 aprilie 

      Aurul bate noi recorduri istorice 

      T.B., F.D. 

      BURSA Analytics / 5 - 7 aprilie 

      Aurul înregistrează creşteri semnificative 

      T.B., F.D. 

      BURSA Analytics / 22 martie 

      Aurul atinge noi maxime istorice 

      T.B., A.I. 

      BURSA Analytics / 30 mar. - 1 apr. 

      Preţul spot al aurului - la peste 2.200 de dolari uncia pentru prima oară 

      A.V. 

      Ziarul BURSA #Internaţional / 22 martie 

      Preţul aurului, sub presiune 

      A.V. 

      Ziarul BURSA #Internaţional / 15 februarie 

      in 2020 cand aurul a facut un soc de corectie deflationist ... TOATA LUMEA A TACUT MALC IN PRESA! 

      s c c r e t 

      Secret...ca idee...cunosc mulți oameni care țin euro cash (NU usd)...prefera sa stea cu ei...nu am înțeles motivul....eu le-am zis..cumpărați aur fizic de ei-lingouri,monede- oricum ar fi e mai bine decât cash...CUM VEZI IDEEA MEA? SINCER

      Așteaptă nu știu ce criza, depresie, sange...sa investească...mi-e teama ca de data asta vom trai ceva 1929...unii vor face foc cu bani, alții vor avea aur, bine, și altii nu vor avea nimic, dar nu ne interesează săracii, no ofence

      O sa zpun cum stau lucrurile pe baza istorica monetara in piata; nu cum vad eu lucrurile cei cum s-au tot repetat pe glob si in multe multe economii...Germania si Marca veche... Turcia si lira actual... Japonia si Yenul... Romania si Leu... China... din anii 20-30spre 40-47... romania si leurl de dupa 47 ..romania si comunismul..romania si dupa comunis... sau USA...o rUK... la toate sunt diferite variatii economice cat si balansari... unde una o sa fie net pasiv alta net activ si altele intermediere spre o directie sau alta...

      Istoria spune asa (cum am supus sunt multe contexte economice ma voi limita la cateva - ce tin de capacitati productie -consum; razboi; demografic crash-demografic boom; lipa una saturatie alta;etc): 

      Intotdeauna de cand a fost inventat de om pe acest pamant "o forma de schimb"... si s-a ridicat omul din 4labe.. si a decis sa are si sa lucreze pamantul: 

      A existat mereu perioade cand: 1 activ considerat "forte" nota/bancnota, moneda/nota; marfa/aur/argint/nasture..samb ure...vita, cal,oaie... - folosit ca unitate de schimb sau calcule... de baza.... 

      Periodic in cosumul de consum al "oamenilor" la date diferite vor intra mai multe sau mai putine bunuri ... la fel la date diferite vor intra alte bunuri ...iar ele la cv generatii se vor repeta ca intensitate... cand vorbim de bunuri ma refer la cele de nevoi reale peste care apar nevoi de font-tehnologice-etc... 

      Ace ste bunuri in cos consum- mai multe sau mai putine... vor avea rapoarte de cumparare mai scumpe sau mai ieftine ori egale cu alte unitati de "cumparare/schimb"...  

      Vor exista mereu perioade cand: o moneda forte va cumpara multe cu o unitate nominala si va cumpara putine; 1 unitate de AUR/Argint (marfa) va avea perioade cand va cumpara foarte multe alte marfuri si perioade cand va cumpara foarte putine; adica 1 gram aur va cumpara in anumite perioade multe bunuri de consum "perisabile" sau etc... in functie de variatiile fiecarui sistem economic... si perioade cand nu va cumpara multe; 

      Vor exista si perioade cand cetatenii unei economii vor avea din abundenta anumite "marfuri" cunsiderate "valori" si vor avea si perioadeld de lipsuri ori cand vor trebuii in ani legati sa isi lichideze "portofoliile" pentru a trece ciclul respectiv economic de socuri. 

      Legat de "euro cash" ...euroistii ce speculeaza corectie monetara ca sa isi stinga credite nominale lei ori sa puna mana pe active crash in lei... sa mai caute ciclul monetar vechi.. de stabilitate leu cu dolar din vremea comunista...cat si pe aia din spatele comunist si pe aia din 90 spre taiat zerouri.... 

      Banca centrala poate sa tina mult timp acest echilibru... valuta moneda interna... asta doar daca nu apare un soc "asimetric" ce prinde banca centrala ro pe tusa fata de alta banca centrale ce ne da euroi...  

      Exemplu: daca maine cad bombe la propriu din cer de la "Rusi"... e posibil sa vedem o trauma monetara ma lei... sau daca ne intra in tara brusc 1-2 milioane de cetateni fugiti si nu intra simultan fonduri euro sau nu creste creditul... e pozibil sa vedem soc pe lei... 

      Sunt multe scenarii... de fel daca isarescu da drumul sa sara leul scad salariile in euro... iar din ce tot se spune.. nu prea se doreste asta... plus ca salariile sunt cam scazute / stagnate in raport cu alte marfuri de consum... 

      Analiza persoanal spune ca Romania/Romanii intra intr-un ciclul in care "aurul se imputineaza" in circulatie... ceva ca in perioada comunista... adica "stabilitate monetara"... relativa. 

      De ce nu fug oamenii in aur? 

      Pentru ca in realitate AUR-ul Cetatenilor este intotdeauna VENITUL NET! 

      Puterea Lor de cumparare este AUR! 

      Cetatenii nu se vor panica atat timp cat inca observa ca le intra bunuri de consum in cos consum... sau cand vad ca unele bunuri nu se scumpesc in pret cantitate aur..peste puterea lor de consum ori achitare ori creditare... si deci cetatenii daca ne uitam azi in piata ...sunt "aspirati" de aur la purtator. Nu la fel au stat lucrurile si in 90-2000 unde stim ca prin anii 2000 si cv...era moda AURULUI la purtator ca LAUDA.... Cetatenii noastri nu au atins inca veniturile de atunci in "aur"... nici pe cele din era comunista nu le-au mai atins inca... deci real piata noastra este inca deflata in pret aur..chiar daca avem cv revenir in unele nise. 

      AURUL NU tre sa creasca peste veniturile nete produse de economia locala! 

      Daca aurul creste monopolistii fac restrangere artificiala de bunuri... si gov si banca e turbata sa verse credit ca sa dea drumul la capacitati in cocnurenta... sau sa blocheze "cumpararile" si sa forteze "vanzarile" pentru a sparge bula respectiva. 

      In 90 veniturile minime medii ale cetatenilor din romania s-au prabusit pana la 1-2-3-45 grame (in functie de sectoare) dupa au urcat iar la 20-21-23 grame (in functie de sectoare si mai mult) prin 2007 ... ca sa cada iar abrupt la 3--5-6 grame in 2012.... 

      AURUL Financiar mai are o relatie diecta si cu Piata de Credit... in functie de ce are nevoie banca centrala si govul... se pot scumpii ipotecile si creditele in pret aur sau se pot ieftinii... si deci daca cumperi aur cand veniturile nete se intaresc in grame aur si ipotecile se scumpesc in grame aur... atunci poti sa vinzi din aur cand ele se prabusesc /se corecteaza... si deci alti panicati nu vor intelege de ce a cazut aurul... pentru ca se decompreseaza "speculele-crizele-blocajele". .. 

      Unul dintre cele mai bune indicatoare sunt: 

      Bursa nominal index impartit la gram aur nominal intern - ne spune mereu si mereu istoria marilor depresii economice si marilor boomuri ale generatiilor.... - a nu se incurca cu ciclurile scurte-aici e vorba de trenduri/schimbari de directii ce tin zeci de ani. 

      Venit Nominal impartit la cotatie nominala aur intern 

      Betoane nominal pret impartit la gram /kg aur nominal intern 

      Moneda / bancnota impartita la gram aur intern... si inversa... 

      Pretul Nominal nu este pretul Real; si nici pretul "declarat/observat/dovedit" REAL intr-un raport /context / cadru de schimb nu este REAL! - de aici si frumusetea economica a celor ce intra sau ies din jocul investitional/speculativ etc. 

      Cartoful a sarit de x4-x5 minim... sa pariem pe Argint ca sare x3 cel putin? tot ce e posibil... 

      Dar pe AUR...?... tot ce e posibil...  

      Asa cu a sarit si URANIUL si Energia... ce au lovit pe lant si inca isi transfera relatiile de cauzalitate la cetateni in piata. 

      Problema cu "aurul si argintul" financiar speculat... NU ESTE O PIATA ADANCA... si ea se poate incoltii "speculativ" de unii... dar daca da de "boala" banca centrala americana... atunci supraveghetorul financiar va bloca prin ordin noile cumparari si va tine doar long sell... pana se plictisesc speculatorii.... Comportament repetat de multe pri...la multe "Reprice-inguri" de AUR... 

      In anii 2000 pe COMEX rezervele de aur erau mici... mai ca nu erau... in acelari timp "rezervele" de AUR erau pe MAXIME in PRET BURSA "USA" (ca exemplu)... si deci NU ERA NECESAR sa ai in COMEX rezerve BALON AUR... atata timp cat avea REZERVE BALONin PRET AUR pe BURSA USA (si sau in alte ACTIVE/marfuri/rapoarte de cumparare etc).... 

      Investitorii de AZI... cei caure au prins doar perioada crizei 2007 -2010 prezent... nu au prins si perioadele lungi ale AURULUI in CRASH "real"... dar urcare sau revenire a altor active/marfuri/etc... scumpite in Cantitate AUR.... 

      Nu spun ca AURUL nu se mai poate catapulta nominal inca o tura sau ca bursa usa nu va putea sa cada sub aur actual...  

      Doar ca In acest Moment ... este Aceeasi "caldare" Depresionista a DOW in AUR... ca in perioada 30-40 si 80-90... si deci... ne aflam inca in DEPRESIE ECONOMICA ca si TREND... chiar daca avem cha "Stimulente financiare" ca sa putem plimba somajul sus jos... sa nu moara cetatenii de "foame". 

      Daca ne uitam la pas... vedem din satelit cum unele economii "marete" in trecut azi sufera in timp ce altele "sufereau" azi sunt "marete" si au capital speculativ deplasat cu duiumul pe la ei prin piata. - investitori oite nu au studial ciclurile de inchideri/blocari conturi curente sau restrictionari..ori "confiscari"... si promoveaza intens altora cum sa investeasca prin alte meleaguri ce nu au istoric de "state credibile" monetar/politic/legislativ. 

      PS: nu "moare" USD-ul cand vor "Cainii"... si au fost perioade cand Leul cumpara mai multe ca USDul... asa cum si USDul a avut perioade cand cumpara mai multe ca Leul pe la noi... 

      Au fost perioade cand 1 MP de Tarana cumpara mai multe marfuri si "valute"...si perioade cand 1-2 marfuri cumpara 1 MP de tarana...  

      Aurul a avut zeci de ani slump sau crash cu recesiunis i bomuri sucrte aferente si zeci de ani ascensiune cu bomuri si crashuri aferente in economii.... 

      Deci "naratiunea" cu "aurul creste" in "recesiuni" e FALSA! Asta ne spune ISTORIA! 

      Aurul creste pentru ca cineva-ceva... face ca acel ceva sa fie "Cerut" ori limitat de la "vanzare sau productie"... sau etc. 

      Daca banca centrala a Romaniei vrea sa faca "foc" de bani ... face maine reprice la aur lei si apasa pe calculator si apre in trezoreria ro alte trilioane de lei... iar gov bucuros are ce varsa in piata ...chaiar si atunci cand cetatenii nu ii mai cumpara bondurile / nu il mai crediteaza...sau nu mai au cu ce bani sa il crediteze atunci cand cetatenii au cash call ori cash crunch ori credit crunch... 

      Acelasi "foc de bani" a facut Banca Centrala prin anii 90 si cv spre 2000.... de a ars "datoria" populatiei...dar si populatia a suferit prin restrangerea puterii de cumparare...reflectand in intrare mult mai putine bunuri de consum in cos consum.... dand soc formarii altul ciclul nou de credit... 

      Cand a cazut pibul prin 90 cu -12 parca... s-a panicat in spume banca si govul... si a "plouat"... asta nu a insemnat ca cine a avut aur a cumparat mai ieftin ... pentru ca unele bunuri erau in continuare scumpe sau chiar mai scumpe in grame aur... in timp e veniturile erau cele relativ prabusite in grame aur... si deci puteai sa vinzi cv aur sau sa creditezi si sa bagi "someri" la munca... sa iti produca noi dividende. 

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb