Autoritatea fiscală este obligată să restituie în cinci zile sumele poprite în plus faţă de creanţe

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 ianuarie 2012

Administraţia fiscală va fi obligată să restituie din oficiu, în termen de cinci zile lucrătoare, sumele încasate prin poprire în plus faţă de creanţele fiscale înscrise, în caz contrar urmând să achite dobânzi pentru perioada de întârziere, informează Guvernul. Prevederea a fost adoptată, ieri, de Executiv, printr-o ordonanţă care modifică Codul de Procedură Fiscală.

Conform unui comunicat al Guvernului, ordonanţa reglementează data în funcţie de care se apreciază situaţia fiscală viitoare în cazul emiterii unui acord de preţ în avans, aceasta fiind data depunerii cererii de către contribuabilul solicitant al unui acord de preţ în avans.

Este prevăzută şi posibilitatea organului fiscal de a se deplasa la sediul contribuabilului sau în alt loc stabilit de comun acord cu aces-sta pentru analizarea documentaţiei în vederea fundamentării proiectului de soluţie fiscală individuală anticipată sau acord de preţ în avans.

În acelaşi timp, este stabilit un termen de 60 zile lucrătoare în care contribuabilul solicitant al unei soluţii fiscale individuale anticipate sau acord de preţ în avans poate să furnizeze clarificările solicitate de organul fiscal sau să prezinte punctul de vedere asupra proiectului soluţiei fis-cale individuale anticipate sau acordului de preţ în avans.

Posibilitatea de înregistrare fiscală, la solicitarea plătitorilor de venit cu regim de reţinere la sursă, a impozitelor calificate ca fiind finale şi pentru persoanele juridice nerezidente, posiblitatea ca un contribuabil rezident în România, ale cărui venituri cad sub incidenţa unei convenţii de evitare a dublei impuneri şi care consideră că impozitarea nu este conformă cu prevederile acesteia, să declanşeze procedura amiabilă prevăzută de convenţie prin depunerea unei cereri la ANAF, precum şi stabilirea unei proceduri pentru eliminarea dublei impuneri în cazul ajustării unor tranzacţii dintre persoane române afiliate, în sensul că ajustarea fiscală realizată de organul fiscal unui contribuabil va fi realizată în oglindă şi de contribuabilul afiliat acestuia, fiind de asemenea opozabilă organului său fiscal, sunt alte prevederi incluse în ordonanţa aprobată de Guvern.

Actul normativ reglementează şi accesul contribuabililor la fişele de evidenţă analitică pe plătitor, posibilitatea solicitării certificatului de atestare fiscală de către persoanele care deţin părţi sociale la o societate comercială, în scopul cunoaşterii de către acestea a situaţiei fiscale a societăţii, precum şi obligaţia organului fiscal de a restitui din oficiu, în termen de cinci zile lucrătoare, sumele încasate prin poprire în plus faţă de creanţele fiscale înscrise în adresa de înfiinţare a popririi.

"Această situaţie apare, de regulă, urmare înfiinţării popririi la mai multe bănci la care debitorul are des-chise conturi", se arată în comunicat.

Contribuabilul va avea dreptul de a solicita dobânzi în situaţia în care organul fiscal nu restituie în termenul de cinci zile lucrătoare de la data încasării sumele încasate prin poprire în plus faţă de creanţele fiscale pentru care s-a înfiinţat poprirea.

Administraţia fiscală va fi obligată să ridice măsura popririi pentru sumele indisponibilizate care depăşesc creanţele fiscale înscrise în adresa de înfiinţare a popririi, în situaţia în care, din informaţiile comunicate de bănci, rezultă că sumele indisponibilizate sunt suficiente pentru a stinge creanţele fiscale, ţinând cont şi de dreptul contribuabilului de a dispune plata salariilor din sumele indisponibilizate.

"Este reglementată şi condiţia în care băncile acceptă plăţile pentru salarii din sumele indisponibilizate. Astfel, condiţia constă în depunerea de către debitor sau reprezentantul legal al acestuia a unei declaraţii pe propria răspundere din care să reiasă că debitorul nu deţine alte disponibilităţi băneşti din care să efectueze plata drepturilor salariale. Sancţiunea pentru declaraţiile incorecte este atragerea răspunderii solidare cu debitorul a reprezentantului legal în privinţa sumelor sustrase de la indisponibilizare urmare declaraţiei incorecte", arată Executivul.

Ordonanţa mai prevede că nerespectarea termenului de două zile pentru ridicarea măsurilor de executare silită atrage răspunderea statului pentru prejudiciile cauzate contribuabilului de funcţionarii publici.

Procedura de comunicare a actului administrativ fiscal va fi revizuită, comunicarea prin poştă reprezentând regula generală în condiţiile în care actul nu a fost comunicat prin remitere, fax, e-mail etc., aceste din urmă modalităţi fiind utilizate doar în cazul special al asigurării comunicării.

Contribuabilii vor avea obligaţia de a prezenta organului fiscal, la solicitarea acestuia, dosarul tranzacţiilor efectuate cu parteneri care sunt situaţi într-un stat cu care nu există un instrument juridic în baza căruia să se realizeze schimbul de informaţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb