Autorităţile din Republica Moldova anunţă un deficit de energie electrică de 74% pentru ziua de astăzi

G.D.
Internaţional / 29 noiembrie 2022

Autorităţile din Republica Moldova anunţă un deficit de energie electrică de 74% pentru ziua de astăzi

Compania de stat Moldelectrica a transmis că pentru ziua de astăzi nu a fost contractată întreaga cantitate prognozată a consumului de energie electrică în republică, anticipând un deficit de circa 74%, relatează Deschide.md, conform Agerpres.

Deficitul anticipat va fi acoperit printr-un contract de livrare a energiei de urgenţă, a indicat compania.

La începutul lunii noiembrie, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii şi dezvoltării, a anunţat că Republica Moldova cumpără din România peste 80% din volumul necesar de energie electrică. R. Moldova a încheiat contracte cu două companii româneşti pentru furnizarea a până la 12% din totalul necesar. Restul este cumpărat pe bursa din România, conform NewsMaker.md.

Într-o intervenţie televizată ieri seara, ministrul Andrei Spînu a explicat că "s-a produs o creştere semnificativă a preţului energiei electrice pe pieţele europene, inclusiv în România".

"Vom vedea care este preţul. Permanent am spus că în cazul energiei de avarie, din păcate, nu putem şti din timp care este preţul. Energocom cumpără pe bursa română a electricităţii în fiecare zi. Astăzi (luni), am avut un fenomen care încă nu este clar, am avut o creştere semnificativă a preţului la energia electrică pe pieţele europene, inclusiv în România. Practic am avut creşteri de 30-40%", a afirmat ministrul moldovean, citat de Deschide.md.

Furnizorul "Energocom a licitat pe această bursă un preţ mai mic, dar, din păcate, nu a putut să cumpere energia electrică pentru toată ziua şi pentru toate orele pentru care a licitat. În acest sens, Moldelectrica a solicitat energie de avarie de la Transelectrica", operatorul de transport şi de sistem din România, a indicat vicepremierul moldovean.

Întrebat referitor la preţul pentru energia electrică de avarie, Andrei Spînu a spus că acesta variază între 200-300 de euro MW, în funcţie de zi şi oră.

Totodată, vicepremierul a spus că autorităţile moldovene continuă discuţiile cu Tiraspolul pentru reluarea livrărilor de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. El a indicat că astăzi va mai avea loc o întâlnire la care se va discuta despre planurile pentru luna decembrie.

Începând cu 1 noiembrie, Republica Moldova nu mai primeşte energie electrică de la Cuciurgan (Transnistria).

Totodată, vicepremierul moldovean a avertizat asupra riscului unor întreruperi de curent în Republica Moldova astăzi, în cazul unor posibile atacuri masive cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei, relatează Radio Chişinău.

"În cazul unei astfel de situaţii, toate serviciile statului sunt pregătite să intervină şi să restabilească livrarea de energie electrică în termeni restrânşi. Să fim precauţi şi pregătiţi!", menţionează ministrul moldovean în mesajul postat pe pagina sa de Facebook.

De la începutul lunii octombrie, forţele ruse au lansat rachete aproximativ o dată pe săptămâna asupra Ucrainei cu scopul de a distruge reţeaua energetică ucraineană, paralizând aprovizionarea cu energie şi agent termic a ţării, scrie Ziarul de Gardă. Din cauza acestor atacuri, mai multe regiuni din Republica Moldova, printre care şi Chişinău, sunt şi ele afectate, adaugă sursa citată.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Pentru mine e clar - romanii fac frigul si foama in apartamente iar gazul inmagazinat pentru romani este ars in termocentrale pentru a produce curent pentru Moldova, Ucraina si cine o mai solicita.

    Daca o sa va uitati pe harta Transel ectrica o sa vedeti ca Romania exporta in draci energie in toate directiile desi, repet, romanii fac frigul si foamea in case, tocmai din cauza crizei energetice.  

    1. Doar pentru tine e clar, Nostradamus!

      Daaaa, sa ii lasam pe moldoveni sa inghete ! Ca ei nu sint romani, nu ?

    Premierul a vorbit de livrarea electricitatii catre Moldova cu pret fix, ori cu plafon de pret .

    Nu a vorbit de cumpararea de energie electrica de catre Republica Moldova de pe piata spot sau piata pt ziua urmatoare . Speculatiile care s au facut folosind aceste burse care au fost proiectate numai pt cantitati mici ,suplimentare la contractele lungi ,acestea au generat si in Romania facturi uriase la consumatorii retail . Sau e vre o neintelegere ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb