Avantajele tranzacţionării instrumentelor derivate

Fragmente din "Ghidul Investitorului"
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 13 aprilie 2007

Dezvoltarea pieţei futures de la Sibiu în ultimele 12 luni a adus un plus de valoare pieţei de capital din România atât prin diversificarea ofertei de produse oferite investitorilor cât şi prin libertatea de miş­care pe care instrumentele derivate o conferă utilizatorilor. Numărul persoanelor care îşi deschid conturi de tranzac- ţionare pe piaţa de la Sibiu este într-o creştere constantă ca de altfel şi volumul de tranzacţionare (care în luna octombrie a fost de peste 25.000 contracte/zi), astfel că este deja o certitudine că piaţa futures şi-a consolidat poziţia în peisajul financiar autohton. Tranzacţionarea instrumentelor derivate diferă însă substanţial de tranzacţionarea instrumentelor clasice pe piaţa spot (acţiuni, obligaţiuni sau alte valori mobiliare).

De aceea, investitorii de pe piaţa de capital care nu au luat contact până acum cu domeniul derivatelor dar care intenţionează să îşi adauge în portofoliul propriu astfel de produse ar trebui să înţeleagă de la început care sunt avantajele şi riscurile asociate investiţiilor pe piaţa futures. Principalul avantaj al derivatelor este generat de oportunitatea de acoperire a riscului, însă astfel de operaţiuni constituie în general obiectul de activitate al jucătorilor mari de talia fondurilor de investiţii sau a companiilor cu expunere masivă în piaţa spot. Întrucât pe piaţa de la Sibiu predomină deocamdată investitorii cu forţă financiară mică şi medie, orientaţi în general către operaţiuni speculative sau de arbitraj, voi detalia în continuare avantajele pentru astfel de operaţiuni.

Doi termeni definesc principalele atuuri ale contractelor futures: "tranzacţii în marjă" şi "vânzare în lipsă", însă acestea nu sunt singulare.

Tranzacţii în marjă

Acest termen înseamnă că pentru a tranzacţiona un anumit număr de acţiuni, pe piaţa futures se plăteşte doar o fracţiune din valoarea acestora (de regulă un procent de 10 - 20%). În fapt nu se tranzacţionează acţiunile în sine ci doar preţul lor. Spre exemplu, dacă pe piaţa spot, pentru a cumpăra 1.000 de acţiuni ale Băncii Transilvania (simbol TLV) la preţul de 1 leu/acţiune, un investitor trebuie să achite în total 1.000 de lei, la BMFMS pentru cumpărarea echivalentului a 1000 acţiuni TLV, adică un contract futures DETLV el va angaja doar o garanţie de 120 - 150 de lei. Aceeaşi sumă o imobilizează drept garanţie şi contrapartea sa, adică vânzătorul. Dacă preţul acţiunilor creşte, cumpărătorul va câştiga, iar vânzătorul va pierde din garanţia depusă. Dacă preţul scade, cumpărătorul va pierde din garanţia depusă, bani pe care îi va câştiga vânzătorul. Aceste garanţii sunt colectate de către Casa Română de Compensaţie, o instituţie independentă de bursă care are drept scop decontarea şi garantarea tranzacţiilor futures. Acesta este, pe scurt, principiul tranzacţiilor în marjă.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb