• Constructorii nu sunt impresionaţi şi cer urgentarea derulării licitaţiilor
• În curs de licitare sunt lucrări de 645 de milioane de euro
• La jumătatea lui 2009, plăţile efectuate erau doar de 56 milioane de euro
În cadrul Programului Operaţional Regional (POR), au fost depuse, până la finele primului semestru al acestui an, 1.904 proiecte, în valoare totală de 20.158.612.054 de lei (4,8 miliarde de euro). Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării ne-au declarat că au fost semnate 427 de contracte până la data de 2 iulie 2009, în valoare totală de 3.865.471.274 de lei (circa 920 de milioane de euro).
În prezent, se află în proces de evaluare şi selecţie alte 747 proiecte şi au fost efectuate plăţi de 236.506.666,94 de lei (circa 56 milioane de euro). În urma licitaţiilor efectuate, au fost încheiate 12 contracte de lucrări şi sunt în derulare proceduri de licitaţie pentru alte 86 de proiecte. Valoarea totală a proiectelor aflate în licitaţie este de 2.708.326.445,82 de lei (aproximativ 645 milioane de euro).
Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), a comentat, pentru ziarul BURSA, stadiul implementării POR: "Este bine că ne apropiem de miliardul de euro contractat, dar, la această dată, trebuia să avem licitaţiile adjudecate pentru mult mai multe proiecte. Din datele ministerului rezultă că majoritatea proiectelor contractate sunt abia în stadiu de licitare la această dată. Acest lucru înseamnă că execuţia începe undeva în toamnă, iar grosul banilor europeni îi vom putea trage abia anul viitor.
Încă durează foarte mult procesul de evaluare şi cel de implementare a contractelor semnate".
Având în vedere că economia s-a contractat puternic şi că banii promişi din bugetul de stat pentru investiţii nu au fost, în fapt, alocaţi, fondurile europene sunt singura speranţă a constructorilor. Domnul Plosceanu susţine că Guvernul trebuie să aibă grijă să asigure, cu orice preţ, cofinanţarea acestor proiecte, pentru a putea fi derulate rapid.
În plus, există, în continuare, o diferenţă foarte mare între proiectele depuse, cele aflate în evaluare şi cele pentru care au fost semnate contracte. Preşedintele ARACO a subliniat: "Plăţile abia se ridică la 56 milioane de euro, sumă care nu reprezintă nici o zecime din fondurile contractate. Ca să primim mai multe fonduri în acest an, trebuie să urgentăm procedurile de licitare, ca să şi înceapă execuţia".
Laurenţiu Plosceanu ne-a mai spus că întârzierile în implementarea proiectelor cu finanţare europeană generează costuri suplimentare pe care nu ni le putem permite pentru că nu sunt eligibile.