Avem tot mai mulţi absolvenţi de somelerie

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 25 martie 2011

Avem tot mai mulţi absolvenţi de somelerie

Odată cu educarea consumatorilor, pe piaţa vinului apar tot mai mulţi absolvenţi de cursuri de somelerie, pregătiţi să profeseze această meserie. Proaspeţii somelieri, membri sau nu ai asociaţiei sau federaţiei de profil, participă cu entuziasm la evenimentele organizate în domeniu. Prezentă la târgul de vinuri care s-a desfăşurat la începutul acestei luni, Alina Huţă, care a urmat anul trecut un curs de somelerie, ne-a spus că acest domeniu este unul destul de vast, în care sunt foarte multe lucruri de învăţat: "Nu credeam că în spatele unor sticle de vin se pot ascunde atâtea informaţii. Te îndrăgosteşti de acest domeniu pur şi simplu, învăţând din ce în ce mai multe lucruri despre el, pe care nici nu le imaginai. Este o adevărată artă, m-a fascinat". Cursurile au o durată de două luni, însă, potrivit Alinei Huţă, absolvenţii aprofundează înscriindu-se în Federaţie şi practicând. "Din păcate, practic foarte puţin aceas-tă meserie, în locaţia unde şi lucrez. Funcţia mea nu este de somelier, cunoştinţele de somelerie reprezintă un bonus pe care îl aduc firmei la care lucrez".

Despre cât de interesaţi sunt consumatorii de prestaţiile unui somelier, Alina Huţă ne-a povestit: "Este important să poţi face o decantare la masă, să prezinţi un vin aşa cum trebuie. Clienţii sunt foarte atenţi şi majoritatea apreciază ceea ce face un somelier. Se pune mult accent pe spectacolul decantării, consumatorii sunt atraşi de acest lucru. În plus, cu siguranţă că un vin, în urma prezentării lui de către un somelier, are mult mai mult succes decât dacă ar fi pur şi simplu vândut de un ospătar. Ar fi bine să existe şi în Româ-nia mai mulţi somelieri, pentru că produsele cum sunt vinul ar trebui scoase în vedere prin modul lor de prezentare şi promovare".

Proaspăta absolventă de somelerie ne-a destăinuit că îşi doreşte să aprofundeze cunoştinţele de somelerie şi, la un moment dat, să lucreze ca somelier. Pentru început, se mulţumeşte să-şi pună din când în când costumaţia de somelier în restaurantul unde lucrează ca ospătar şi să participe la cât mai multe evenimente din piaţa vinului.

Deşi cu câţiva ani în urmă a fost emisă o lege care obliga restaurantele cu standard ridicat să angajeze un somelier la un anumit număr de scaune, ulterior această reglementare fiind modificată, prin înlocuirea obligativităţii cu recomandarea, în prezent aproape niciun restaurant de patru şi cinci stele de la noi din ţară nu angajează un astfel de specialist, ne-a declarat Cornelia Toma, profesorul de somelerie care i-a format pe toţi somelierii de la noi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb