Azerbaidjan va considera prioritar AGRI, dacă va fi realizat înaintea Nabucco

Ziarul BURSA #Internaţional / 27 mai 2011

Azerbaidjan va considera prioritar proiectul AGRI, de transport al gazelor prin Georgia în România, dacă în urma studiului de fezabilitate va reieşi că acesta poate fi realizat înaintea gazoductului Nabucco, a declarat ieri, la Bucureşti, vicepreşedintele companiei azere SOCAR, Vitali Bailarbaiov. "Primul proiect care va fi realizat câştigă", a afirmat Bailarbaiov, citat de Mediafax. La întâlnire a participat şi ministrul Economiei, Ion Ariton, care, însă, nu a dat declaraţii presei.

Întrebat dacă Azerbaidjan poate aproviziona cu gaze atât AGRI cât şi Nabucco, Bailarbaiov a răspuns afirmativ, dar a precizat că acest lucru nu poate fi realizat pe termen mediu, ci după 2017-2020: "Este evident că nu putem alimenta cu gaze toate proiectele din regiune. AGRI este complementar Nabucco şi putem aproviziona ambele proiecte, dar vorbim de o perspectivă mai lungă".

La rândul său, ministrul Energiei din Azerbaidjan, Natig Aliyev, prezent la întâlnirea de la Bucureşti, a afirmat că Azerbaidjanul este pregătit să sprijine Nabucco, dar realizarea gazoductului nu depinde de ţara sa.

Preşedintele Consiliului de Administraţiei al companiei internaţionale care va dezvolta AGRI, Corneliu Condrea, a spus că AGRI nu poate fi comparat cu Nabucco, întrucât nu are încă un studiu de fezabilitate realizat, spre deosebire de gazoductul sprijinit de Comisia Europeană. Condrea a adăugat că la întâlnirea de la Ministerul Economiei au participat companii internaţionale interesate să realizeze studiul de fezabilitate al AGRI, interesate de dezvoltarea proiectului, precum şi de finanţarea acestuia.

Printre companiile prezente la dis-cuţii se numără Flex LNG (Norvegia), GE Oil and Gas (Polonia), GET (Turcia), KOGAS (Coreea de Sud), Penspen (Marea Britanie), Technip (Italia) şi companiile japoneze Totalgaz şi Tokio Gaz, arată un comunicat remis redacţiei.

Potrivit directorului executiv pe regiune al GE Energy, Carmen Neagu, compania este interesată să furnizeze tehnologie şi servicii pentru AGRI.

Directorul de dezvoltare al Penspen, Nami Darghouth, a afirmat că AGRI este un proiect important pentru regiune şi inclusiv Ucraina şi-a exprimat interesul pentru această rută de transport al gazelor naturale lichefiate.

Totodată, un reprezentat al companiei GET a declarat că AGRI poate fi realizat dacă statele care vând gazele şi ţările care ar urma să le cumpere cad de acord asupra preţului. "România este o ţară de tranzit al gazelor. Ar trebui să vă concentraţi pe acest lucru. România poate deveni un nod de tranzit al gazelor în regiune", a spus reprezentantul GET.

Corneliu Condrea a declarat, la începutul lunii mai, că investiţia în AGRI este estimată între 1,2 miliarde euro şi 4,5 miliarde euro, în funcţie de capacitatea de transport, dar preţul gazelor ar putea fi mai mare decât cel la care România importă din Rusia. Finalizarea studiului de fezabilitate al AGRI este estimată pentru trimestrul al doilea al anului viitor.

Compania care va realiza AGRI are ca acţionari societăţile Romgaz, SOCAR (Azerbaidjan) şi GOGC (Georgia). AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnector) vizează transportul gazelor naturale lichefiate, pe vapoare, din Marea Caspică, prin Georgia, până în portul Constanţa.

Proiectul Nabucco vizează creşterea securităţii energetice a Europei prin diversificarea resurselor de gaze naturale, care depind în prezent în mare măsură de importurile din Rusia. Gazoductul urmează să aducă gaze din Asia Centrală pe ruta Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria. Consorţiul Nabucco a amânat, la începutul lunii mai, începerea lucrărilor de construcţie a gazoductului cu un an, până în 2013, şi data la care ar trebui să aibă loc primele livrări de gaze naturale cu doi ani, pentru 2017.

Potrivit comunicatului Ministerului Economiei, reuniunea interministerială de ieri şi-a propus reafirmarea sprijinului politic şi de asistenţă companiilor naţionale asociate în proiectul AGRI, în vederea selectării consultantului care va elabora Studiul de Fezabilitate al proiectului, precum şi a identificării surselor de finanţare necesare realizării acestuia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb