Bătălie politică pe absorbţia fondurilor UE

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Politică #Fonduri Europene / 5 septembrie 2012

Cristian Preda: "Ceea ce constatăm cu toţii, cu mare tristeţe, este că de când Victor Ponta a ajuns la Guvern nu mai sunt bani europeni care să vină în România".

Cristian Preda: "Ceea ce constatăm cu toţii, cu mare tristeţe, este că de când Victor Ponta a ajuns la Guvern nu mai sunt bani europeni care să vină în România".

Puterea şi opoziţia au găsit un nou motiv de dispută: absorbţia de fonduri de la Uniunea Europeană. Gradele incompetenţei sunt puse acum în discuţie, întrebarea pusă tur-retur este: "Cine a absorbit mai puţin". Chestiunea este extrem de serioasă, în actualul climat economico-financiar, aceste fonduri, pe care nu reuşim să le atragem, ar putea reprezenta adevăraţi colaci de salvare pentru anumite domenii de activitate. Ocupaţi cu bătălia politică, guvernanţii ultimilor ani au uitat să se preocupe şi de chestiuni palpabile.

Un atac venit dinspre PDL, pe această temă, a obţinut rapid un răs-puns din partea Guvernului. Nu exis-tă preocupare pentru rezolvarea problemei, una reală, ci doar pentru plasarea vinovăţiei în cealaltă tabără. Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda a criticat deschis actuala putere pe această temă, susţinând că, de la schimbarea guvernului, atragerea de fonduri a fost total ignorată: "Se anunţă sancţiuni drastice referitoare la fondurile europene. Membrii BPN al PDL au analizat în domenii sectoriale şi vom prezenta în zilele următoare, caz cu caz, ce s-a întâmplat în adminis-trarea fondurilor europene. Ceea ce constatăm cu toţii, cu mare tristeţe, este că de când Victor Ponta a ajuns la Guvern nu mai sunt bani europeni care să vină în România. Pentru că noi nu vrem ca din cauza acestei derive ideologice a USL să avem costuri pentru societatea româ-nească. Aşa cum am spus, toată lumea poate constata că din momentul numirii lui Victor Ponta fondurile europene par să fi dispărut din Româ-nia cu totul. E o chestiune de responsabilitate guvernamentală care trebuie asumată".

Guvernul a răspuns la aceste atacuri, într-un comunicat de presă, susţinând că problema fondurilor UE a fost cauzată de guvernele PDL: "Toate problemele din prezent, în ceea ce priveşte fondurile europene, sunt cauzate tocmai de guvernele PDL, adică exact zona politică ce acum acuză nereguli. De aceea, acuzaţiile lui Cristian Preda sunt nu doar politicianiste, ci mai ales ipocrite. Ori domnul Preda nu are informaţii corecte, ori intenţiile sale sunt pur demagogice. Tindem să credem că este vorba despre ambele scenarii. Guvernul actual ges-tionează fondurile europene de 3 luni, în timp ce guvernele PDL au gestionat această problemă în ultimii 3-4 ani. În prezent, toate problemele semnalate de instituţiile europene, inclusiv suspendările de plăţi, îşi au originea în fraude şi nereguli comise în anii anteriori! Nu există nicio problemă referitoare la proiecte demarate în aceste 3 luni. Or, această realitate este cunoscută în mod clar de cei care au iniţiat acest atac". Executivul adaugă în comunicat că îi "reaminteşte" lui Cristian Preda că zeci de licitaţii publice prin sistemul electronic SEAP, inclusiv cele pe bani europeni, "au fost trucate" în ultimii ani de către PDL şi că cea mai cunos-cută situaţie de acest fel este cea de la ANRMAP. De asemenea, o problemă majoră o constituie şi modalitatea defectuoasă de cheltuire a fondurilor publice . Pe baza acestor concluzii, Comisia Europeană a decis aplicarea unor corecţii financiare substanţiale atât proiectelor la nivelul cărora au fost constatate nereguli în implementare, precum şi corecţii financiare orizontale aplicate la nivelul Programelor Operaţionale, corecţii care vor greva asupra bugetului de stat. Executivul adaugă că va finanţa în continuare cu prioritate proiectele europene, pentru că stoparea sau încetinirea ritmului de implementare a acestora nu vor putea genera facturi şi, în momentul soluţionării deficienţelor identificate de CE, ţara noastră nu va putea solicita rambursarea aces-tor cheltuieli. De asemenea, întârzierea finalizării unui anumit tip de proiecte ar putea conduce la amenzi substanţiale.

Indiferent de disputele politice în care pisica este aruncată dintr-o parte în alta, un lucru este cert: ţara noastră se află pe una din ultimele poziţii ale unui top al ţărilor care au reuşit să absoarbă fonduri europene, iar toate aceste schimburi de replici nu oferă soluţii pentru rezolvarea problemei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. politicieni JALNICI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb