BILANŢ DUPĂ 10 ANI ÎN ROMÂNIA E.ON a extins reţeaua de gaze cu 1.250 km

Alexandru Costea
Companii #Energie / 26 mai 2015

E.ON a extins reţeaua de gaze cu 1.250 km

E.ON, de la preluarea fostelor distribuţii de stat din domeniul gazelor naturale şi energiei electrice din 2005, a modernizat aproape 6.350 de kilometri din reţeaua de gaze naturale (înlocuire conducte şi protecţie catodică) şi aceasta a mai fost extinsă pe o lungime de circa 1.250 de kilometri, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

În ce priveşte reţeaua de energie electrică, aceasta a fost modernizată şi reabilitată pe o lungime de circa 2.700 kilometri, extinsă pe o lungime de peste 1.100 de kilometri pentru racordarea de noi consumatori, iar 2.550 de posturi de transformare au fost înlocuite sau modernizate, potrivit sursei.

Investiţiile s-au ridicat la peste 5,12 miliarde de lei (aproximativ 1,3 miliarde de euro). Compania a plătit taxe şi impozite de 5,5 miliarde de lei (circa 1,4 miliarde de euro) în cei 10 ani de activitate.

În prezent, compania furnizează electricitate şi gaze pentru peste trei milioane de consumatori din 20 de judeţe, cu circa 457.000 mai mulţi decât avea în portofoliu în 2005. Compania asigură electricitate în peste 2.540 de localităţi şi gaze naturale în peste 1.000 de localităţi.

De la 1 ianuarie 2015 şi-a început activitatea E.ON Distribuţie România, companie rezultată din fuziunea companiilor de distribuţie de gaze naturale şi electricitate. Operaţiunea a fost realizată prin absorbţia companiei E.ON Moldova Distribuţie (EMOD) de către E.ON Gaz Distribuţie (EGD), urmată de redenumirea acesteia din urmă E.ON Distribuţie România (EDRO).

Companiile E.ON din România au investit în total, în anul 2014, aproximativ 420 milioane de lei (94 milioane euro), aceasta fiind cea mai mare sumă alocată în acest scop în ultimii ani, notează reprezentanţii companiei. Investiţiile au fost direcţionate în principal către modernizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice. Pentru 2015 sunt bugetate investiţii de aproape 400 milioane lei (90 milioane euro), sume ce vor fi alocate, de asemenea, prioritar către proiectele de modernizare a reţelelor de distribuţie.

Anul trecut au fost investite 161 milioane de lei (peste 36 milioane de euro) în reţeaua de gaze naturale, sistemul de distribuţie fiind reabilitat şi modernizat pe o lungime de peste 500 km şi extins pe o lungime de 85 kilometri. Pentru 2015, bugetul prevăzut pentru investiţii se menţine la un nivel apropiat de cel din anul precedent, obiectivele principale vizate fiind modernizarea a circa 550 kilometri de conducte şi branşamente şi extinderea sistemului de distribuţie cu 120 kilometri.

Valoarea investiţiilor în reţeaua de energie electrică a fost, în 2014, de peste 220 milioane lei (50 milioane euro), cele mai mari de la preluarea în 2005 a distribuţiei de energie electrică în zona Moldova, mai arată comunicatul. Principalele obiective avute în vedere au fost implementarea SCADA, contorizarea inteligentă, modernizarea unor staţii de transformare, reabilitarea şi securizarea reţelelor electrice, în special a celor de joasă tensiune. Pentru anul în curs au fost bugetate investiţii de circa 200 milioane lei (45 milioane euro).

Frank Hajdinjak, Director General al E.ON România: "Reţelele de distribuţie necesită în continuare investiţii masive, pentru că încă din 2005, când le-am preluat de la stat, acestea aveau un grad de uzură avansat. Pentru a realiza acest efort investiţional este nevoie de stabilitate şi predictibilitate legislativă şi fiscală, nu am vrea să mai vedem taxe şi impozite introduse peste noapte sau modificate fără o minimă consultare prealabilă".

La începutul acestui an, compania a finalizat proiectul de modernizare şi integrare în sistem SCADA a 26 de staţii de transformare din şase judeţe din Moldova. Proiectul a fost implementat pe o perioadă de 32 de luni, începând cu luna iulie 2012, şi a avut o valoare totală de circa 35 milioane de lei. Investiţia a beneficiat de o co-finanţare de 13,3 milioane lei prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi bugetul naţional, alte 21,6 milioane de lei reprezentând contribuţia proprie a E.ON. Prin finalizarea proiectului, al cărui obiectiv este creşterea securităţii în furnizarea energiei, numărul de staţii integrate (parţial sau total) în SCADA ajunge la 109, dintr-un total de 133.

Programele pe termen mediu şi lung ale companiei prevăd alocarea, în perioada 2015-2020, a unei sume de 85 milioane de lei pentru investiţii în automatizarea reţelelor de distribuţie, atât în staţii de transformare, cât şi în reţelele de medie tensiune.

Potrivit comunicatului, montarea de contoare inteligente la consumatori, ca parte a implementării conceptului "smart grid", este o altă prioritate pentru E.ON Distribuţie România. Până în prezent au fost deja instalate 100.000 de astfel de contoare, iar planurile pentru perioada 2014-2017 vizează montarea a circa 250.000 de contoare (din care 120.000 de unităţi numai în 2015), investiţia totală bugetată în acest scop fiind de aproximativ 21,6 milioane de euro.

"Contoarele inteligente permit monitorizarea consumului şi a parametrilor de funcţionare a reţelei în timp real, precum şi transmiterea automată a acestor informaţii către distribuitor", potrivit companiei.

E.ON Business Services prestează, începând cu anul 2013, servicii de contabilitate pentru toate companiile Grupului E.ON din Europa, dar şi servicii de Resurse Umane. Aici au fost angajate peste 530 de persoane, cifră dublă faţă de anul trecut.

Cifra de afaceri consolidată a grupului de companii E.ON în România s-a situat, în anul 2014, la 4,83 miliarde lei (circa 1,08 miliarde de euro), fiind apropiată de cea din anul 2013. Volumele de gaze naturale şi electricitate comercializate s-au situat la 29,6 TWh, menţinându-se la nivelul consemnat anul anterior.

Previziunile pentru acest an privind cifra de afaceri sunt de creştere, cu condiţia unei preconizate stabilizări a consumului pieţei, după o perioadă de scădere continuă în ultimii ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb