BITDEFENDER: "Reclamele agresive şi revigorarea internetului ascuns - principalele tendinţe pentru 2017"

A.P.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 20 decembrie 2016

"Reclamele agresive şi revigorarea internetului ascuns - principalele tendinţe pentru 2017"

Bitdefender: "Creşterea numărului atacurilor cibernetice va conduce la blocarea activităţii reţelelor de socializare"

Cătălin Coşoi, Bitdefender: "Suntem martorii unei întoarceri la tactici mai rudimentare, precum viruşi simpli care încearcă să acceseze reţelele interne ale companiilor"

Numărul atacurilor cibernetice prin dispozitive inteligente este posibil să crească şi să conducă la blocarea activităţii unor servicii online folosite frecvent, precum site-uri de ştiri, reţele de socializare sau magazine online, anul viitor, potrivit Bitdefender, citată de Agerpres.

Compania arată că ameninţările ransomware, reclamele agresive şi revigorarea internetului ascuns, destinat traficului ilegal de bunuri şi servicii, reprezintă principalele tendinţe pentru 2017.

"Atacurile care blochează accesul la site-urile unor companii vor fi amplificate prin controlul cu uşurinţă de la distanţă al dispozitivelor inteligente slab securizate. Hackerii îşi construiesc aşadar reţele imense de astfel de dispozitive, aparţinând unor utilizatori obişnuiţi şi lansează prin intermediul lor atacuri menite să destabilizeze anumite ţinte. Deşi, la fel ca în trecut, unele atacuri vor avea raţiuni politice sau vor fi doar componente ale unor atacuri mai complexe, o pondere importantă vor viza companii cu scopul de a obţine bani prin şantajarea acestora cu sistarea temporara a activităţii economice", se mai arată în document.

Conform companiei de securitate cibernetică, acest tip de atacuri se va dezvolta continuu, din cauza exploziei numărului de dispozitive inteligente conectate la internet.

Specialiştii Bitdefender menţionează: "Securitatea nu este întotdeauna o prioritate pentru producătorii acestor gadgeturi, în principal pentru că memoria şi resursele insuficiente nu permit rularea unor algoritmi de securitate complecşi sau actualizări constante de software. Folosirea dispozitivelor personale în mediul corporatist va complica şi mai mult securitatea datelor. Recent, un atac cibernetic de amploare, denumit Mirai şi operat prin dispozitive smart, a condus la blocarea timp de câteva ore a activităţii unor servicii precum Twitter, Spotify, The New York Times, Reddit, Yelp, Box, Pinterest şi Paypal. Acesta reprezintă un nou nivel de control asupra comunicaţiilor la nivel mondial, rezervat până acum doar celor mai puternici actori statali, dar ajuns în prezent în mâinile unor indivizi necunoscuţi".

Dispozitivele cu vulnerabilităţi creează posibilitatea unor ameninţări încrucişate, întrucât 60% din utilizatori păstrează fişiere personale în calculatoare aflate în aceeaşi reţea cu dispozitivele inteligente. Mai mult, utilizatorii se preocupă rar de securitatea terminalelor smart - 42% dintre posesorii de case inteligente chestionaţi de Bitdefender susţin că nu îşi actualizează niciodată televizorul conectat la internet, de exemplu, invocând lipsa de timp şi de cunoştinţe tehnice.

"Am observat o simplificare a atacurilor ţintite asupra companiilor. Dacă în trecut depistam doar ameninţări avansate persistente, acum suntem martorii unei întoarceri la tactici mai rudimentare, precum viruşi simpli care încearcă să acceseze reţelele interne ale companiilor. Asta reflectă atât lipsa unor protocoale de securitate temeinice, cât şi faptul că până şi atacatorii începători au intrat în afacerea sechestrării datelor companiilor", a declarat Cătălin Coşoi, chief Security Strategist al Bitdefender.

Specialiştii Bidefender precizează că, după rezultatele impresionante din 2016, dezvoltatorii ameninţărilor de tip ransomware (care criptează datele utilizatorilor şi solicită apoi recompensă) vor aloca resurse suplimentare îmbunătăţirii sistemului de ţintire automată a victimelor. Această funcţionalitate îi va ajuta să deosebească utilizatorii obişnuiţi de companii şi, în consecinţă, să încerce să le şantajeze pe cele din urmă pentru sume de bani mai mari.

Compania informează: "2016 a fost anul ransomware, iar ameninţarea va continua să se extindă înspre alte sisteme de operare în viitor. Infectarea cu ransomware este una dintre cele mai profitabile activităţi de criminalitate cibernetică, cu randamente ale investiţiilor de până la 1.500%. Dezvoltatorii unui anumit tip de ransomware monitorizaţi de Bitdefender la începutul anului au reuşit să strângă 1,5 milioane de dolari în numai o săptămână. Secretul profitabilităţii crescute a ransomware constă în faptul că utilizatorii pun mare preţ pe datele personale şi pe informaţiile stocate în diverse terminale, nu îşi fac back-up şi nu actualizează constant soluţiile de securitate cibernetică".

Conform sursei citate, ameninţările contra sistemelor de automatizare industrială (SCADA) vor fi tot mai răspândite, întrucât costul cipurilor integrate în senzori pentru mediul industrial va continua să scadă. Acest lucru va conduce la proceduri mai inteligente aplicate ciclurilor de producţie. Dispozitivele controlate cu sisteme de automatizare industrială, de la roboţi industriali la turbine sau semafoare inteligente, vor putea fi folosite de hackeri pentru a sabota funcţiile pe care acestea le îndeplinesc sau pentru a ataca alte ţinte.

În plus, atacurile ţintite asupra marilor jucători din economia mondială vor creşte în 2017, iar marile puteri, organizaţiile non-guvernamentale şi aparatele serviciilor secrete vor căuta să exploateze punctele slabe în diferite organisme de interes strategic.

Specialiştii companiei concluzionează: "Pieţele negre din internetul ascuns care oferă produse şi servicii ilegale (armament, droguri, servicii de criminalitate fizică şi informatică, etc.) reprezintă o problemă emergentă care va ajunge tot mai mult în atenţia publicului în 2017". Aceştia arată că, deşi unele grupări bine închegate, precum Silk Road, au fost depistate şi destructurate de către autorităţi, alte servicii specializate în comerţ online le-au luat imediat locul şi vor continua să se extindă.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb