BLESTEMUL AURULUI NEGRU: Fermierii subvenţionează conturile petroliştilor

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 23 aprilie 2008

Agricultura a devenit în perioada postdecembristă un furnizor principal de venituri pentru alte ramuri ale economiei. Pe spinarea producătorilor agricoli, Guvernul subvenţionează, indirect, dar sigur, indus­tria petrolieră, iar fermierii, în tot acest circuit, au rolul de a"rula" o serie de fonduri, pompate an la rândul de la stat, fără niciun efect benefic asupra sectorului de producţie, reclamă reprezentanţii producătorilor agricoli. Fermierii se plâng în continuare de preţuri exagerate ale motorinei pentru agricultură şi, potrivit lor, leul acordat de stat este anihilat de "specula" petroliştilor. Producătorii agricoli acuză dur minis­terul Agriculturii că nu a ţinut cont, la momentul acordării acestei subvenţii, că petroliştii vor profita de ocazie şi vor majora preţurile la pompă. Şi asta în condiţiile în care barilul de petrol a atins ieri un nou maxim istoric, de 118 dolari, iar petroliştii dau ca inevitabilă o nouă majorare a tarifelor.

Mai mult, în eventualitatea în care Guvernul va sprijini financiar jumătate din preţul motorinei pentru agricultură, fermierii atenţionează că petroliştii "stau la pândă", iar, în lipsa unui cadru legislativ adecvat, debandada va continua.

Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, ne-a explicat: "În lipsa unei legi care să reglementeze la problema motorinei în agricultură efectul leului, sau a oricărei forme de sprijin este de scurtă durată sau electorală. Când s-a acordat acel leu, la numai câteva ore, petroliştii au crescut preţurile 60 de bani. Cu alte cuvine au dat un leu şi au luat doi. Consiliul Concurenţei ce a făcut? Corect era ca acel leu să fie majorat în eventualitatea unei creşteri a preţurilor". În opinia sa, preţul real al motorinei, pentru agricultură, este de 0,5 euro pe litru - tarif similar cu cel al statelor din Occident. De aceeaşi părere este şi preşedintele Federaţiei "Agrostar", Ştefan Nicolae, care atrage atenţia că, de 18 ani de zile, subvenţiile pompate în agricultură nu au nicio finalitate.

Domnia sa ne-a explicat: "Totul este o speculă. Agricultura subvenţionează industria petrolieră, iar Guvernul acordă prin intermediul fermierilor, care au rolul de a rula aceste sume, o subvenţie indirectă petroliştilor. Leul dat de stat nu aduce niciun beneficiu; mai bine nu ni-l mai dădeau. Ministerul Agriculturii a notificat Bruxelles-ul pentru acel leu, care şi-a pierdut valoarea odată cu sumpirile. Concomitent cu scumpirile, normal era să crească şi ajutorul statului. Acum nu se mai poate, din cauza ministerului". La rândul său, directorul de comunicare al Lukoil România, Ghenadi Abalov, ne-a declarat că agricultura nu este, cum susţine Ştefan Nicolae - "un debuşeu pentru petrolişti, întrucât companiile de petrol comercializează motorină euro 5, iar agricultura noastră nu este în totalitate modernă sau mecanizată.

"Noi nu am crecut preţul motorinei pe fondul subvenţiei de un leu, ci din pricina cotaţiilor internaţionale", susţine Abalov.

Totodată, reprezentantul Lukoil a precizat că, la momentul la care stocurile aflate în prelucrare se vor termina, o nouă majorare a preţului, influenţată de contextul extern, pare inevitabilă. Preşedintele Lukoil România, Constantin Tampiza confirmă cele declarate de Abalov şi a precizat: "Orice majorare ne influenţează tarifele. Dacă şi astăzi barilul de petrol îşi urmează trendul ascendent vom face o analiză şi vom decide creşterea tarifelor la pompă.

Dolarul a scăzut, sunt greve în Scoţia, tensiuni în Nigeria, iar procesul de extracţie din Rusia s-a diminuat. Pe plan intern, mai avem rezerve de petrol, pentru prelucrare, doar pentru următorii şase, şapte ani. Trebuie să căutam noi zăcăminte sau să lucrăm în cele aflate în exploatare la adâncime mai mare". În acest context, pentru a evita un precedent al "leului ineficient", fermierii cer acte normative. "Vrem o lege în care să impună o culoare distinctă a motorinei pentru agricultură, pentru ca, dacă aceasta va ajunge în rezervoarele unor mercedesuri, să se ia măsurile de rigoare", a explicat Ştefan Nicolae. Fermierii mai vor, potrivit lui Viorel Matei, eliminarea taxelor de transport şi pentru bugetul de anul viitor, reducerea accizei la motorină, cu circa 60%. Totodată, agricultorii mai cer sprijinul financiar al statului, de 50% din valoarea preţului la pompă pentru agricultură, care să nu fie influenţat de oscilaţiile internaţionale sau de creşterea preţurilor la pompă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. eu nu cred ca este necesar ca motorina pt agricultura sa fie colorata. Se poate calcula necesitatea de motorina pentru infiintarea unei culturi\ hectar.Astfel in functie de suprafata, fiecare fermier primeste cantitatea care i se cuvine.Iar primavara,vara se pot face controale in teren pt a vedea daca sau infiintat cultura,daca nu se pot lua anumite masuri inpotriva fermierului pt a recupera motorina

    Cred ca aceasta e o varianta mai simpla si mai economica. 

    oare vom primi si noi romanii motorina cu 50 euro centi/litru? asa cum s-a mai afirmat, sunt de parere ca nu este musai ca aceasta motorina sa fie colorata sau nu mai stiu ce sa i se faca ca sa se demonstreze ca este fo;osita ptr. agricultura.Garantat lucru, nici un fermier nu va instraina motorina, ptr. ca are destula minte ca sa inteleaga ca fara motorina este falimentar. si nu vad vreun fermier sa foloseasca in alt scop aceasta motorina! Dar...... sa ni se dea!.......asteptam cu aceiasi ardoare si subventia pe suprafata!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb