Boagiu: Comisia Europeană va aproba Programul Operaţional Regional la sfârşitul lui mai

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 28 februarie 2007

Anca Boagiu

Anca Boagiu

Pentru Programul Operaţional Regional au fost destinaţi 3,7 miliarde de euro dintr-o alocare totală de 19,2 miliarde de euro în cadrul "obiectivului convergenţă"

Executivul european va aproba Programul Operaţional Regional (POR) la sfârşitul lunii mai, dar a fost de acord ca în România să înceapă deja procedurile pentru depunerea proiectelor, a declarat ministrul integrării, Anca Boagiu. Comisia Europeană agreează ideea ca proiectele să înceapă înainte ca POR să primească aprobarea oficială din partea executivului european, tocmai pentru ca rata de contractare a fondurilor structurale să fie cât mai mare, a explicat Anca Boagiu, care s-a întâlnit, ieri, la Bruxelles, cu Danuta Huebner, comisarul european pentru politică regională.

"Comisarul european pentru politici regionale a fost mulţumit de calitatea programelor - axele de dezvoltare identificate sunt bune - şi de faptul că avem deja un portofoliu de proiecte, însă ne-a atras atenţia că toate programele operaţionale trebuie coordonate, iar acest rol îi revine Programului Operaţional Regional (POR)", a spus minis­trul Boagiu după întrevederea cu Danuta Huebner, citat de NewsIn.

Europenii au fost de acord cu lansarea în avans a proiectelor, tocmai pentru ca rata de contractare să fie ridicată. "Asta însă depinde de eficienţa autorităţilor locale. Comisarul european a apreciat descentralizarea pe care am făcut-o, dar am asigurat-o că suntem pregătiţi să le oferim asistenţă de la minis­ter, atunci când au nevoie", a mai spus Anca Boagiu.

Potrivit ministrului, oficialul european a subliniat importanţa proiectelor integrate (care reunesc iniţiative în mai multe domenii de dezvoltare - n.r.), aşa cum există deja în portofoliul Ministerului Integrării Europene. Comisarul Huebner a spus că speră ca POR să fie printre primele programe analizate şi, chiar dacă nu a putut preciza exact data aprobării acestuia, a estimat că momentul va fi sfârşitul lunii mai.

Ministerul Finanţelor a anunţat în 13 februarie că executivul european a admis propunerile pentru Programul Operaţional de Asistenţă Tehnică, Programul Operaţional Sectorial de Mediu, Programul Operaţional Sectorial Transport şi Programul Operaţional Regional, trimise la Bruxelles în 31 ianuarie 2007. Comisia urmează să verifice conţinutul programelor din punct de vedere calitativ, prin întrebări şi solicitări de clarificare adresate autorităţilor româ­ne. După încheierea acestei etape, fiecare program va fi aprobat şi adoptat prin decizie a Comisiei Europene.

La nivel naţional, MIE a transferat - în 26 ianuarie - Agenţiilor de Dezvoltare Regională res­ponsabilitatea gestionării proiectelor europene. Atribuţiile de la nivel regional vor consta în dezvoltarea portofoliului de proiecte, în informarea şi sprijinirea solicitanţilor şi beneficiarilor de proiecte cu finanţare europeană, evaluarea şi selectarea proiectelor, semnarea contractelor cu beneficiarii şi monitorizarea şi verificarea implementării proiectelor finanţate prin POR 2007-2013.

"Am transferat tot ce se putea transfera către regiuni. Dar nu vom ezita să luăm măsuri, dacă programele se blochează", declara Anca Boagiu la încheierea Acordului-cadru dintre MIE şi ADR-uri. "Este un exerciţiu de curaj", a descris ministrul transferul de responsabilităţi. Ea a admis că există oricând posibilitatea ca la nivel regional să apară nereguli.

Pentru Programul Operaţional Regional au fost destinaţi 3,7 miliarde de euro dintr-o alocare totală pentru România de 19,2 miliarde de euro în cadrul "obiectivului convergenţă" (de aducere a regiunilor mai sărace ale Europei la acelaşi nivel de dezvoltare cu cele mai bogate).

Fondurile vor fi investite prin Agenţiile de Dezvoltare Regională în fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare pentru a îmbunătăţi reţelele de transport şi infrastructura socială, pentru a crea un mediu favorabil afacerilor şi inovaţiei, în special în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, pentru a promova turis­mul regional şi pentru a susţine planuri de dezvoltare durabilă pentru oraşe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb