Creşterea capacităţii de interconectare energetică a ţării noastre cu Ungaria trebuie să fie o prioritate pentru a reduce dependenţa Budapestei de alte surse externe de energie, a afirmat, ieri, Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, la finalul întrevederii pe care a avut-o la Bucueşti cu omologul său Peter Szijjarto.
"Am discutat despre energie, este un domeniu care preocupă în mod firesc atât România, cât şi Ungaria. Este o situaţie complexă la nivel european pentru care trebuie să găsim soluţii. Din păcate, Ungaria este mult mai dependentă decât alte state de surse externe de energie şi trebuie găsite soluţii în acest sens. Există o preocupare importantă la nivelul Uniunii Europene, planul REPower EU, care se află în prezent în discuţie la nivelul Uniunii, va oferi o serie de soluţii, dar sigur că trebuie să continuăm să creştem capacitatea noastră de interconectare şi am discutat astăzi despre creşterea capacităţii de interconectare a proiectului nostru bilateral de interconectare de gaz. Trebuie să consolidăm capacităţile noastre de stocare în interiorul Uniunii Europene. De asemenea, trebuie să găsim surse alternative şi să punem accentul şi pe energie regenerabilă, pe energie nucleară şi aici atât România, cât şi Ungaria sunt pe poziţii apropiate", a declarat Bogdan Aurescu.
La rândul său, Peter Szijjarto a spus: "Atât România, cât şi Ungaria au depus eforturi serioase privind creşterea securităţii energetice, respectiv diversificarea resurselor pe care le putem utiliza. Din păcate, nu am primit întotdeauna tot ajutorul din exterior. În acelaşi timp, acum ne putem ajuta reciproc şi, din fericire, există disponibilitatea din ambele ţări pentru a pune pe baze şi mai sigure furnizarea energetică pentru ambele ţări. În primul rând, ambele ţări folosesc energia nucleară. Energia nucleară este sustenabilă, curată, sigură şi ieftină. (...) Pentru energia nucleară avem nevoie de elementele necesare reactoarelor nucleare, pe care până acum le-am transportat prin Ucraina, ceea ce este imposibil în momentul de faţă, motiv pentru care am început negocieri cu partea română pentru a asigura transportul acestor elemente prin Bulgaria şi România. (...) Avem negocieri avansate pentru a creşte semnificativ capacitatea interconectorului dintre Ungaria şi România. Dinspre Ungaria putem transporta anual către România 2,6 milioane metri cubi de gaze şi în curând vom semna acordul cu privire la creşterea capacităţii dinspre România spre Ungaria, să creştem de la 1,7 milioane la 3,3 milioane metri cubi. Până acum am transportat către România peste 200 de milioane de metri cubi, iar dinspre România înspre Ungaria peste 300 de milioane de metri cubi".
În cadrul întâlnirii oficiale, cei doi miniştri de externe au discutat şi despre măsurile necesare pentru facilitarea tranzitului frontierei dintre Ungaria şi România, una dintre propuneri fiind oprirea în weekend a traficului peste un anumit tonaj.
"Am discutat despre situaţia de la frontiera noastră comună şi am propus o serie de măsuri pentru a uşura tranzitul frontierei, având în vedere că sunt anumite momente în care tranzitul este mai dificil, există aglomerări de camioane care trebuie să treacă frontiera şi încercăm să găsim împreună soluţii cum ar fi cele legate de oprirea în timpul week-end-urilor sau a sărbătorilor legale, a traficului peste un anumit tonaj sau în ceea ce priveşte personalul care este alocat de o parte şi de alta a frontierei. Dar chestiunile acestea se discută, evident, şi la nivelul poliţiilor de frontieră", a declarat Bogdan Aurescu la finalul întâlnirii cu omologul său maghiar.
Peter Szijjarto a anunţat deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei la graniţa cu România.
"Este o veste bună că până la sfârşitul vom inaugura două noi puncte de trecere a frontierei la Dombegyhaz şi Elek", a spus ministrul maghiar de externe.
Vizita la Bucureşti a ministrului Peter Szijjarto a avut loc în contextul în care, anul acesta, se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI, semnată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002.
Consultările politice dintre cei doi demnitari s-au concentrat asupra perspectivelor de aprofundare a dialogului bilateral, pe baza proiectelor de interes comun pentru România şi Ungaria, în beneficiul cetăţenilor celor două state, indiferent de etnie.
Conform datelor furnizate într-un comunicat de presă de Ministerul Afacerilor Externe, schimburile comerciale dintre România şi Ungaria au depăşit anul trecut 11 miliarde euro. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evocat necesitatea avansării rapide în direcţia creării Camerei de Comerţ româno-ungare la Budapesta, instrument foarte util de stimulare a schimburilor comerciale şi investiţiilor, pentru a echilibra balanţa comercială care, în acest moment, este în defavoarea României, dar şi pentru a stimula investiţiile româneşti în Ungaria.
Cei doi miniştri au mai discutat despre proiecte de cooperare în infrastructură, transporturi şi energie.
Dialogul dintre Aurescu şi Szijjarto va continua la finalul lunii noiembrie, când ministrul român de externe se va afla la Budapesta cu ocazia aniversării celor 20 de ani de parteneriat strategic între Ungaria şi România.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2022, 12:37)
l-o aiurit pe pitic , ungaria are doi ministri de externe , Romania nici unul .uitati-va la pitic ce mandru este ca-i bagat in seama de ungur . daca i -ar strange mana biden , se scapa pe el de fericire .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2022, 14:04)
Bine că avem noi independenta energetica fata de ruși, dar colcăie de securiști , masoni SI politicieni - amestecați - in energie, că doar nu e a poporului