Hidroelectrica a dezvoltat an de an componenta de furnizare, iar intenţia companiei este să devină în următorii ani un actor activ în piaţa de furnizare, după ce, în 2019, a dublat cantitatea de energie furnizată consumatorilor finali faţă de cea din 2018, ne-a precizat preşedintele directoratului societăţii, Bogdan Badea, într-un interviu. Acesta afirmă, însă, că intrarea pe această piaţă înseamnă intrarea într-o competiţie cu jucători consacraţi care utilizează o infrastructură creată în ani de zile şi care au moştenit portofoliile de clienţi de la fostele companii de stat ENEL, CONEL şi ELECTRICA.
Declaraţiile lui Badea vin după ce, în ultima săptămână, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri Virgil Popescu a început să pună presiune pe Hidroelectrica să vină cu oferte pentru clienţii casnici în contextul dereglementării pieţei de energie la 1 ianuarie 2021, ministrul chiar spunând că vrea să impună pentru conducerea Romgaz şi Hidroelectrica "indicatori clari pentru intrarea pe piaţa de furnizare către clienţi casnici", iar cine "nu-i respectă, pleacă".
"Adevărata provocare este aceea de a atrage clienţi noi, construind o infrastructură de la zero. Este o competiţie inegală şi cred că aici se poate face mult mai mult din punct de vedere al reglementărilor şi al legislaţiei incidente, astfel încât să avem cu adevarăt o piaţă şi o ofertă diversificată", spune domnul Badea, indicând, totodată, că statul trebuie să decidă dacă vrea energie ieftină pentru toată lumea, dacă sunt mai importante investiţiile sau dacă doreşte susţinerea bugetului prin repartizarea unui profit consistent. Acesta întreabă, de asemenea, dacă "suntem capabili să facem un profil al consumatorului vulnerabil şi să ne organizăm astfel încât să răspundem necesităţilor acestuia în paralel cu continuarea programelor de dezvoltare ale companiilor".
Directorul general al Hidroelectrica mai afirmă, de asemenea, că diverse instituţii ale statului au încercat să pună presiune pe companie, în diverse forme, astfel încât să nu fie adus în atenţia publicului larg faptul că prin OUG 114 - partea de plafonare - nu s-a făcut altceva decât să se transfere profitul marilor producători români către furnizorii de ultimă instanţă, beneficiile reale pentru populaţie fiind nule.
Badea a mai precizat că Hidroelectrica are plănuite investiţii de peste 26 miliarde de lei în următorii zece ani, intenţia programului de investiţii fiind să se păstreze intactă eticheta de companie verde a Hidroelectrica, adăugând totodată peste 1.300 de MW în capacitate instalată. Acesta a subliniat că România are nevoie de simplificarea procesului birocratic pentru a-şi putea atinge ţintele de investiţii, iar această debirocratizare trebuie să se manifeste atât la nivel guvernamental, în ceea ce priveşte stabilirea politicilor publice sectoriale, cât şi la nivelul următor, al angrenajelor care asigură efectiv ducerea la îndeplinire a acestora.
În opinia lui Bogdan Badea, nu pandemia este frână reală pentru investiţii, ci hăţişul legislativ, lipsa de predictibilitate, marea şi mica birocraţie şi lipsa de coordonare a diverselor autorităţi. Printre altele, domnia sa ne-a mai spus că, deşi sunt multe voci care afirmă acest lucru în spaţiul public, doreşte demonteze o dată pentru totdeauna mitul că energia hidro este una ieftină.
Citiţi detalii în suplimentul dedicat Hidroelectrica
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2020, 10:53)
Mda ..,pare rezervat fata de opiniile ministrului (politic) Popescu ,probabil ca in curand va "pleca " !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2020, 11:34)
Bogdan Badea este un foarte bun profesionist. E clar ca cei dinPNL vor sa își pună peste tot oamenii lor. Sunt mult mai rău decât cei de la PSD pe care ii acuzau exact de ceea ce fac ei astăzi, doar ca aia de la PSD par sa aibă oameni ceva mai pregătiți. Dacă pleacă Badea cine vine in locul lui? Un patron pe pompe funebre așa cum au pus la conducerea unui spital sau un fotomodel ca domnul secretar de stat din ministerul sănătății ??
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2020, 13:41)
Badea este un manager bun, știe să țină compania in frâie, nu în insolventa că alții!
3. fără titlu
(mesaj trimis de Gabriel Ioan în data de 20.07.2020, 14:49)
PNL ce să dea? Că nici nu a stabilit măcar dacă merge înainte la sectorul 1 cu Tănase Stamule, pe care nu îl cunosc 70% dintre locuitori.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Natalia în data de 20.07.2020, 14:50)
Din păcate, ei nu știu specificul sectoarelor, mai ales al sectorului 1, unde nimeni nu suportă scandalul, deci, nu ar vota cu madame Blocaj Total și Furat Bechtel. Va ieși iar Daniel Tudorache, cum s-a întâmplat în 2016.
5. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 20.07.2020, 15:32)
...
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.07.2020, 07:09)
Ce poate sa afle un cititor despre cum doreste concret sa fie imbunatatit mediul economico-investitional din fraza " Acesta a subliniat că România are nevoie de simplificarea procesului birocratic pentru a-şi putea atinge ţintele de investiţii, iar această debirocratizare trebuie să se manifeste atât la nivel guvernamental, în ceea ce priveşte stabilirea politicilor publice sectoriale, cât şi la nivelul următor, al angrenajelor care asigură efectiv ducerea la îndeplinire a acestora" in afara de bla, bla, bla?