Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală (ANAF) urmează să treacă printr-o reorganizare amplă, care va privi atât optimizarea numărului de administraţii fiscale, cât şi întreg sistemul informatic al agenţiei, pe baza unei evaluări a Băncii Mondiale (BM), care urmează să propună măsurile care să fie aplicate, a declarat Ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, citat de Mediafax. Reorganizarea ANAF va fi una dintre principalele condiţionalităţi ale acordului de împrumut de tip preventiv în valoare de un miliard de euro pe care ţara noastră urmează să îl semneze în vara aceasta cu instituţia internaţională.
Bogdan Drăgoi a precizat că scopul final al demersului constă atât în creşterea colectării, cât şi în scăderea birocraţiei şi îmbunătăţirea relaţiei control-contribuabil. Programul va urmări şi creşterea flexibilizării colectării, prin implicarea tot mai mare a sistemului bancar, având ca rezultat limitarea interacţiunii "faţă în faţă" între contribuabil şi instituţia de colectare, potrivit domniei sale. Simplificarea procedurilor şi creşterea calităţii serviciilor urmează să se finalizeze în perioada 2012-2015, a declarat ministrul, care a explicat că, la nivel de control, se urmăreşte implementarea unor aplicaţii moderne care să indice pe baza unor criterii sectoarele şi companiile cu risc fiscal, pe care comisarii vor fi obligaţi să le controleze. Astfel, prin informatizarea completă şi trecerea la o bază de date centralizată, va fi permisă nu doar modalitatea de declarare şi plată a datoriilor către autorităţile centrale şi locale, dar se va elimina şi o bună parte din subiectivismul din cadrul actului de control, potrivit lui Bogdan Drăgoi. Domnia sa a precizat că, la finalul programului, vor exista standarde de calitate privind relaţia contribuabil-fisc şi asistenţa contribuabilului, dar şi o creştere a plăţilor de taxe prin sistemul electronic.
Bogdan Drăgoi a declarat, în urmă cu aproximativ o lună, că legislaţia fiscală a ţării noastre este suficientă pentru îmbunătăţirea procesului de colectare, necesară fiind punerea în aplicare a acesteia.
Primul Ministru Mihai Răzvan Ungureanu a cerut, la 17 februarie, ca, în termen de 60 de zile, combaterea evaziunii fiscale să aducă venituri de cel puţin 1,5% din Produsul Intern Brut (PIB) la bugetul statului, în condiţiile în care gradul de colectare în ţara noastră este de 33%, sub media europeană de 40%. Domnia sa a declarat că, pentru Guvernul pe care îl conduce, combaterea evaziunii fiscale reprezintă un obiectiv de siguranţă naţională şi reformă administrativă.
Sorin Blejnar, preşedintele ANAF, a declarat, săptămâna trecută, că primul trimestru al acestui an a adus un plus de încasări de un miliard euro. Domnia sa pus acest rezultat pe seama informatizării sistemului, de la 2% în anul 2008, când a venit la conducerea instituţiei, la 90% în prezent, ceea ce a redus substanţial costurile de colectare. Preşedintele ANAF a precizat că sunt avuţi în vedere nu doar banii numărabili, ci şi cei care pot fi încasaţi ulterior, chiar şi în doi ani de zile, în condiţiile în care "accesul la justiţie este garantat de Constituţie", iar unii "încearcă să îşi risipească averea".
La întrebarea dacă urmează să fie demis în cazul în care până la data de 17 aprilie nu a colectat echivalentul a 1,5% din PIB, Sorin Blejnar a răspuns că poate să fie eliberat oricând din funcţie, deoarece "premierul mă numeşte, el mă eliberează".