BOTOŞANI Poliţiştii de frontieră ridicaţi de procurorii DIICOT furnizau traficanţilor informaţii secrete

Ioana Dogaru
Anticorupţie #Contrabanda / 19 noiembrie 2015

Actualizare 13:25

Doi agenţi de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Rădăuţi din judeţul Botoşani, care au fost ridicaţi, joi, pentru a fi audiaţi de procurorii Biroului Teritorial Botoşani al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) într-un dosar de contrabandă cu ţigări, ofereau traficanţilor informaţii secrete despre poziţionarea patrulelor de poliţişti de frontieră în zonele pe unde erau introduse ţigările, se arată într-un comunicat remis, joi, de DIICOT.

În comunicat se precizează: "Activitatea infracţională a grupului infracţional a fost sprijinită şi de către două persoane care în calitate de poliţişti de frontiera în cadrul S.P.F. Rădăuţi Prut au furnizat date şi informaţii privind modul de patrulare al Poliţiei de Frontieră în zona localităţii Mitoc".

Potrivit anchetatorilor, "membrii grupului au aprovizionat în permanenţă piaţa neagră cu produse accizabile, introduse în România prin acte de contrabandă, dezvoltând o adevărată economie subterană prin numărul de persoane implicate în activitatea de vânzare a ţigaretelor, cantităţile rulate şi frecvenţa livrărilor de ţigarete".

În comunicatul DIICOT mai scrie că, începând cu luna februarie a acestui an, "au fost identificate un număr de şase grupuri infracţionale organizate, care au săvârşit infracţiunea de contrabandă, acţionând în zona de nord-est a judeţului Botoşani, la frontiera cu Republica Moldova şi Ucraina".

Ţigările de contrabandă erau introduse în România de către palierul ucrainean al grupărilor prin zona de frontieră adiacentă localităţilor Bajura-Darabani, iar de către palierul moldovenesc al grupărilor prin zona de frontieră adiacentă localităţilor Păltiniş-Horodiştea, Rediu-Rădăuţi Prut-Miorcani, Cotu Miculinţi-Crasnaleuca, Mitoc şi Liveni-Manoleasa Prut, de unde erau preluate, transportate, depozitate şi comercializate de către membrii celor şase grupări infracţionale pe piaţa neagră din judeţul Botoşani.

"S-a reţinut că ţigările erau preluate şi transportate pe teritoriul României de 'cărăuşi' sau cu ajutorul unor aparate de zbor de tip dronă, depozitate temporar la domiciliul membrilor grupului sau în alte locuri prestabilite şi ulterior distribuite", se mai arată în comunicat.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 3.800.000 de lei.

Procurorii DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Botoşani şi poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani au efectuat, joi, un număr de 39 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Botoşani, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unor grupuri infracţionale organizate specializate în contrabandă cu ţigarete şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. La sediul DIICOT Botoşani vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 39 persoane, respectiv 34 suspecţi şi cinci martori.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia de Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, Iaşi, Serviciului Judeţean Anticorupţie Botoşani, lucrătorilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Botoşani Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Botoşani-S.A.S. Botoşani şi Compartimentului Sprijin Operativ din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani.

-------

DIICOT efectuează 39 de percheziţii la adresele unor persoane suspectate de contrabandă cu ţigări

Joi dimineaţa, DIICOT Botoşani efectuează 39 de percheziţii la adresele unor persoane suspectate că ar constitui o grupare infracţională, specializată în contrabanda cu tutun, informează BotosaniNews.

Potrivit unor surse DIICOT, au fost emise 34 de mandate de aducere a suspecţilor, în vederea audierii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb