Bulgaria a cerut Comisiei Europene să îi fie alocată o cotă garantată din porumbul plasat de Ungaria pe piaţa europeană, informează Dnevnik. Ungaria va scoate la licitaţie un total de 1,2 milioane tone de grâu până în octombrie. Preţul porumbului unguresc a atins 170 euro pe tonă, săptămâna trecută. Următoarea licitaţie este programată pentru 29 august. Costurile de transport din Ungaria spre Bulgaria sunt estimate la 32 euro pe tonă.
Creşterile preţurilor cerealelor din Bulgaria, a laptelui şi a cărnii au fost moderate, la începutul lunii august. Grâul pentru măcinat s-a tranzacţionat cu 320-400 leva pe tonă, în funcţie de calitatea transportului. Grâul pentru nutreţ este cotat la 350-380 leva pe tonă. Preţul la pâinea premium este în medie de 1,20 leva pe kilogram. Preţurile angro la lapte sunt între 0,68 leva şi 1,50 leva pe litru. Preţurile angro la carnea de porc sunt între 3,20 leva şi 5,40 leva pe kilogram. Bulgaria a anunţat că va cere Uniunii Europene permisiunea de a importa cereale fără taxe din statele membre UE. Scopul acestei solicitări este acela de a stopa creşterea preţurilor la cereale şi de a preveni o criză a cerealelor, având în vedere că recolta din acest an va fi foarte slabă ca urmare a secetei prelungite din vară.
Măsura a fost avansată de comisia guvernamentală a ţării însărcinată cu controlul preţurilor, condusă de premierul bulgar, Sergey Stanishev. Bulgaria încearcă să împiedice creşterea preţurilor la cereale, determinată de condiţiile climatice nefavorabile, prin importuri destinate rezervelor naţionale pentru situaţii neprevăzute. Importurile ar urma să provină din ţările Uniunii Europene, dar şi din afară, unde preţurile sunt considerate rezonabile.
Criza de porumb ar putea fi controlată prin cumpărarea de la Agenţia de Intervenţie a Ungariei şi din Ucraina. Dacă se va considera necesar, guvernul va aplica alte măsuri pentru încurajarea importurilor de porumb pentru hrana animală şi pentru industria alimentară, în vederea normalizării preţurilor, au anunţat autorităţile bulgare, citate de Rompres. Aceste măsuri trebuie însă aprobate de comisiile de profil din Bulgaria şi de Consiliul de Miniştri. Comisia a mai decis a face o propunere în Parlament pentru importul de cereale din Ucraina şi America de Sud.