Tânărul întreprinzător, Răzvan Gherghe, este născut în Lopătari, iar timp de nouă ani a fost profesor. A renunţat la catedră ca să-şi demareze propria afacere. Totul a început când tânărul întreprinzător a vrut să-şi înfiinţeze o păstrăvărie pe terenul de la Terca, pe care îl cumpărase de la unchiul său. Şi-a schimbat planurile după ce, în urma analizelor fizico-chimice, a descoperit că apa din zonă are o calitate superioară. Atunci bărbatul a decis să ridice o fabrică de îmbuteliere apă.
Răzvan Gherghe a spus: "Am luat probe de apă şi le-am dus la un laborator unde s-au executat analize microbilogice şi fizico-chimice. Aşa s-a constat că apa este de o calitate superioară pentru că rocile din această zonă conţin foarte multe minerale rare, de altfel zona Buzăului stă pe o rocă glacică. Apa din zonă este foarte bogată în minerale, dar caracteristica cea mai importantă este aceea că lipsesc nitriţii".
Până în august 2013, când a fost gata primul bidon de apă plată, au trecut mai bine de trei ani. Primii paşi au fost făcuţi în 2010, când a depus proiectul pentru accesarea fondurilor europene necesare dezvoltării unei astfel de afaceri. Acum, la aproximativ un an de la deschiderea fabricii, bărbatul spune că a avut nevoie de mult curaj, mai ales că accesul până la unitatea de producţie este foarte dificil, fabrica fiind situată în inima munţilor.
"Drumul a fost anevoios. Am depus documentaţia, am aşteptat şase luni de zile, după ce am terminat prima fază, am aşteptat o altă perioadă să ni se comunice dacă vom fi sau nu acceptaţi. Iniţial proiectul a fost respins pentru că erau alte proiecte mai importante la nivel naţional", a mai povestit tânărul întreprinzător.
În final, Răzvan Gherghe a obţinut o finanţare nerambursabilă de aproximativ 900.000 de lei. Cofinanţarea a fost însă mult mai mare, respectiv de 1,3 milioane de lei, fapt care l-a obligat pe buzoian să apeleze inclusiv la credite bancare. Acum are o hală de 800 de metri pătraţi, cu linii de îmbuteliere performante pentru bidoane de 6 litri. De asemenea, pentru calitatea superioară a produsului finit, din banii europeni a fost amenajată şi o staţie de epurare proprie.
"Secţia de lucru este formată dintr-o linie tehnologică de ultimă generaţie care are o capacitate de îmbuteliere de 8.000-10.000 litri într-o oră dar niciodată nu pot îmbutelia la această capacitate pentru că apar probleme de service", a mai spus Răzvan Gherghe.
Afacerea întreprinzătorului merge bine, în prezent apa îmbuteliată la Terca sub brandul de Aqua Slănic ajunge într-o reţea de supermarket-uri şi alte magazine din judeţul Buzău. Pe viitor, Răzvan Gherghe vrea să dezvolte businessul, iar în curând va scoate pe piaţă apa fitness, o apă pentru cei cu probleme renale. Practic, va scoate calcarul din apă. Tot în acest an, buzoianul are în plan să mai acceseze alte fonduri europene ca să-şi achiziţioneze linii de îmbuteliere pentru capacitate de 0,5 şi 2 litri. Capacitatea actuală de îmbuteliere a fabricii este de 10.000 de litri pe oră.
1. Despre fabrica de apa minerala plata Terca -Buzau
(mesaj trimis de Bercea Marin în data de 18.06.2019, 10:46)
As dori sa il pot contacta telefonic pe dl Razvan Gheorghe . Pot fi sunat la numarul de apel telefonic 0769-088624. Cu stima deosebita Bercea Marin