Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz a încheiat în cursul acestei luni acordul de interconectare aferent punctului Negru Vodă 1 cu operatorul sistemului bulgar (Bulgartransgaz) cât şi acordul de interconectare aferent punctului Isaccea 1 cu operatorul sistemului ucrainean (Ukrtransgaz), potrivit unui comunicat publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Aceste acorduri vor intra în vigoare la data de 1 octombrie 2016 şi prevăd asigurarea fluxurilor fizice de gaze naturale pe direcţia Ucraina - România - Bulgaria precum şi asigurarea unor fluxuri virtuale în sens invers, precizează Transgaz.
"La momentul actual nu pot fi asigurate fluxuri fizice reversibile, acest obiectiv urmând a fi analizat de operatorii de transport şi implementat în anii următori, acordurile de interconectare urmând a fi amendate în consecinţă. Existenţa unor acorduri de interconectare între operatorii de transport adiacenţi punctelor de interconectare transfrontalieră între statele membre ale Uniunii Europene este o obligaţie impusă prin regulamentul (UE) 2015/703 de stabilire a unui cod de reţea pentru normele privind interoperabilitatea şi schimbul de date", se arată în comunicat.
Aceste acorduri stabilesc atât detaliile tehnice legate de operarea şi exploatarea staţiei aferente punctelor de interconectare cât şi regulile de nominalizare, corelare şi alocare a cantităţilor de gaze, reguli transparente şi nediscriminatorii aplicabile în raportul dintre operatori şi toţi potenţialii utilizatori de reţea.
"Este important de menţionat faptul că încheierea acestor acorduri reprezintă unul dintre obiectivele iniţiativei CESEC lansate anul trecut de Comisia Europeană în scopul facilitării mecanismelor de funcţionare a pieţei europene integrate în regiunea sud-est europeană. Subliniem faptul că informaţiile conţinute în aceste acorduri şi care sunt relevante pentru utilizatorii de reţea vor fi publicate pe site-ul Transgaz", se precizează în comunicat.